Buna seara ... poate va intereseaza un raspuns de la ANAF referitor la ..
* Adresa catre ANAF: https://postimg.cc/Y4h550HT
* Raspuns din partea ANAF: https://postimg.cc/nsgypxVr (pag. 1) si https://postimg.cc/K1qXpLdn (pag. 2)
P.S. .. dati copy-paste in alt tab al browser-ului la link-urile pozelor.
Nr. 01 / 07.04.2025
Către:
Administrația Județeană a Finanțelor Publice Xxxxxxxx
În atenția: Compartimentului de Asistență Contribuabili
Subiect: Solicitare clarificări privind modalități de încasare a facturilor și obligațiile aferente utilizării casei de marcat
Stimați Domni/Doamne,
Prin prezenta, vă solicităm un punct de vedere oficial privind modul corect de înregistrare a încasărilor aferente facturilor emise, în contextul utilizării codurilor specifice în sistemul e-Factura și al obligațiilor privind utilizarea aparatului de marcat electronic fiscal (AMEF), în următoarele situații întâlnite frecvent în activitatea noastră, indiferent dacă beneficiarul facturii este persoană fizică sau persoană juridică:
1. Situația 1 – Factură emisă pe cod 380, inițial cu intenția de plată prin Ordin de Plata, ulterior achitată în numerar:
După emiterea unei facturi pe cod 380 și transmiterea acesteia în SPV (intenție de plată prin transfer bancar), clientul (persoană fizică sau juridică) revine și solicită să achite factura în numerar. În acest caz:
- considerăm că emiterea bonului fiscal nu este recomandată, întrucât ar conduce la dublarea veniturilor în decontul precompletat de TVA (P300), apărând atât factura (cod 380), cât și bonul fiscal de incasare a facturii.
- considerăm că emiterea unei chitanțe este suficientă și corectă pentru justificarea încasării numerar.
Vă rugăm să confirmați dacă această abordare este conformă prevederilor legale.
2. Situația 2 – Factură emisă pe cod 380, ulterior achitată cu cardul:
În cazul în care clientul (persoană fizică sau juridică) dorește ulterior să achite factura emisă inițial pe cod 380 cu cardul, considerăm că:
- emiterea unui bon fiscal ar conduce la dublarea veniturilor în decontul precompletat de TVA (P300), întrucât apare și factura, și încasarea cu cardul prin AMEF.
- in opinia noastră, este suficientă emiterea dovezii de plată eliberate de terminalul POS, fără bon fiscal.
Vă rugăm să ne confirmați dacă această practică este corectă fiscal.
3. Situația 3 – Factură emisă și achitată imediat în numerar:
În această situație, indiferent de tipul clientului, emitem factura cu cod 751 (factura – informatii in scopuri contabile) și bon fiscal aferent sumei încasate.
Considerăm această practică corectă. Vă rugăm să confirmați.
Dorim ca aceste clarificări să ne asigure conformitatea completă cu prevederile legislației fiscale în vigoare și să evităm erori de raportare în P300 sau eventuale sancțiuni în cazul unui control fiscal.
Vă mulțumim anticipat pentru sprijinul acordat și așteptăm cu interes răspunsul dumneavoastră oficial.
Cu stimă,
Administrator,
Raspuns ANAF - Facturi 751 & 380 - Bonuri Fiscale
Re: Raspuns ANAF - Facturi 751 & 380 - Bonuri Fiscale
Răspunsul cel puțin la situația 2 este în contradicție cu modificarea recentă a legislației, modificare ce permite ca la încasarea cu card să nu se emită bon fiscal.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Faptul că e semnat de un director nu înseamnă că este corect și nici nu înseamnă că omul acela și știe sau a citit ce a semnat.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.