Doua firma in familie

calfav592

Doua firma in familie

#1 Mesaj de calfav592 »

Buna ziua, va rog frumos a ma ajuta in urmatoarea situatie:

sotia are un srl micro avand 80% asociat + este si administrator, sotul este 20% asociat

sotul are un srl micro avand 90% asociat + este si administrator, iar sotia este 10% asociat

Intrebarea este:

A: pot ramane in continuare cele 2 firme la micro avand fiecare dintre ele o cifra de afaceri de 350.000 lei?

B: plafonul pt suma de impozit pe profit de 100.000 euro din 2026, este valabil la fiecare firma in parte?

Va multumesc.

paturcai

Re: Doua firma in familie

#2 Mesaj de paturcai »

A: Menținerea Statutului de Microîntreprindere

Răspuns scurt: Da, în condițiile prezentate, ambele firme pot rămâne la regimul de impozitare micro.
Explicație detaliată:
Pentru a înțelege de ce, trebuie să analizăm două reguli distincte impuse de legislația fiscală recentă (Legea 296/2023 și OUG 115/2023):
Regula deținerii a peste 25%: Legea spune că un asociat/acționar care deține, direct sau indirect, peste 25% din valoarea titlurilor de participare sau a drepturilor de vot la mai mult de o microîntreprindere, trebuie să aleagă o singură firmă care să rămână la acest regim. În cazul dumneavoastră, această condiție este îndeplinită pentru fiecare soț în parte:
Soția deține peste 25% doar la prima firmă (80%). La a doua are doar 10%.
Soțul deține peste 25% doar la a doua firmă (90%). La prima are doar 20%.
Deci, din acest punct de vedere, nu există o problemă.
Regula întreprinderilor legate și plafonul de 500.000 €: Aici intervine noțiunea de "întreprinderi legate". Deoarece dumneavoastră, ca soți, acționați concertat și dețineți controlul asupra ambelor firme, acestea sunt considerate întreprinderi legate conform Legii 346/2004.
Consecința este că, pentru verificarea plafonului maxim al cifrei de afaceri de 500.000 de euro, veniturile celor două firme se cumulează.
Calcul în cazul dumneavoastră: 350.000 lei (firma 1) + 350.000 lei (firma 2) = 700.000 lei.
La un curs mediu de ~5 lei/euro, suma totală de 700.000 lei este echivalentul a aproximativ 140.000 de euro.

Concluzie: Deoarece cifra de afaceri cumulată (140.000 €) este cu mult sub plafonul maxim de 500.000 €, iar regula deținerii individuale a peste 25% nu este încălcată, ambele firme pot aplica regimul de impozitare pentru microîntreprinderi.

B: Plafonul pentru Impozitul pe Profit din 2026
Răspuns scurt: Cel mai probabil, plafonul de 100.000 de euro se va aplica la nivelul profitului cumulat al celor două firme, nu individual.
Explicație detaliată:
Propunerea de a introduce un sistem dual de impozitare pe profit (o cotă standard de 16% și o cotă majorată pentru profiturile ce depășesc un anumit prag, precum 100.000 de euro) este, în acest moment, o intenție legislativă pentru anii viitori (2026 sau chiar 2027).
Chiar dacă nu avem încă o formă finală a legii, logica fiscală și practica europeană indică următoarele:
Scopul consolidării: Noțiunea de "întreprinderi legate" a fost introdusă tocmai pentru a preveni fragmentarea afacerilor în mai multe entități cu scopul de a beneficia de un regim fiscal mai favorabil (cum ar fi evitarea trecerii la plătitor de TVA sau, în acest caz, evitarea unui impozit mai mare).
Aplicare logică: Este aproape cert că autoritățile fiscale vor impune ca acest plafon de profit (fie el 100.000 € sau altă valoare) să fie verificat prin însumarea profiturilor tuturor întreprinderilor legate. În caz contrar, măsura ar fi ineficientă.

Este Joi, 25 Septembrie 2025, de la Recorder :)
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

valev151

#3 Mesaj de valev151 »

Buna seara
Daca o persoana are doua societati in care este asociat unic.
In fiecare societate are cate un angajat.
Cifra de afaceri la 31.12.2025 nu depaseste limita de 100.000 de euro.
Raman ambele firme la statutul de microintreprindere?

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

Ambele firme rămân microîntreprinderi dacă:
cifra de afaceri fiecărei firme este sub 100.000 euro la 31.12.2025;
fiecare firmă are cel puțin un angajat;
nu desfășoară activități excluse de la micro.
Faptul că aceeași persoană este asociat unic la ambele NU le afectează statutul de micro.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

tudosien

#5 Mesaj de tudosien »

herganiec scrie: Lun Ian 19, 2026 9:57 pm Faptul că aceeași persoană este asociat unic la ambele NU le afectează statutul de micro.
Pai cum sa nu afecteze? Ce zice @paturcai mai sus:
paturcai scrie: Joi Sep 25, 2025 1:48 pm Legea spune că un asociat/acționar care deține, direct sau indirect, peste 25% din valoarea titlurilor de participare sau a drepturilor de vot la mai mult de o microîntreprindere, trebuie să aleagă o singură firmă care să rămână la acest regim

gheorghei642

#6 Mesaj de gheorghei642 »

Atentie !!! la limitarea asocierilor:
Asociații/acționarii care dețin peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot pot aplica regimul microîntreprinderii pentru o singură persoană juridică.

ciobanum552

#7 Mesaj de ciobanum552 »

Buna ziua, va rog o opinie... am un II unde sunt administrator ( detinator) iar sotul este administrator la un SRL. Ambii detinem 50% parti sociale in cadrul microintreprinderii. Am fost sunata de la financiar ca veniturile cumulate depasesc plafonul de micro si trebuia trecut la impozit pe profit. Sotul nu este mentionat in Intreprinderea individuala pe care o detin dar mi s-a spus ca fiind familie veniturile se cumuleaza. Va rog un raspuns.

herganiec

#8 Mesaj de herganiec »

ÎN CAZUL DUMNEAVOASTRĂ NU AR TREBUI SĂ SE CUMULEZE VENITURILE.
Plafonul de 500.000 de euro și verificarea întreprinderilor legate se aplică strict pentru persoanele juridice (SRL-uri) care plătesc sau doresc să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor.
Întreprinderea Individuală (II) nu este o persoană juridică, ci o formă de organizare a unei persoane fizice autorizate.
II-ul NU plătește impozit pe microîntreprindere (nu este subiectul Titlului IV din Codul Fiscal - Impozitul pe veniturile microîntreprinderilor). II-ul plătește impozit pe venitul net din activități independente (10% aplicat la venitul net, plus CAS și CASS dacă se depășesc plafoanele, conform sistemului real sau normelor de venit).
Pentru II, plafoanele care contează sunt cel pentru trecerea la TVA (300.000 lei) și trecerea de la normă de venit la sistem real (25.000 euro).
Textul de lege:
Articolul 47 alin. (1) lit. c) din Codul Fiscal prevede că o microîntreprindere este o persoană juridică română care îndeplinește anumite condiții. De asemenea, regulile privind deținerea a maximum 25% din titlurile de participare se referă la raportul dintre persoana fizică și alte microîntreprinderi (persoane juridice).

Deoarece II-ul nu este o microîntreprindere în sensul fiscal al legii (este activitate independentă PFA/II), veniturile realizate de II-ul dumneavoastră NU se cumulează cu veniturile SRL-ului deținut de soț (unde aveți și dvs. 50%) pentru verificarea plafonului de 500.000 euro al SRL-ului.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

tudosien

#9 Mesaj de tudosien »

Eu cred ca e cum zice ANAF. Art.47, alin.(1_1), lit.d:
d) persoana juridică română care verifică condiția dacă are unul sau mai mulți acționari/asociați care dețin, direct și/sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot ale acestei persoane juridice române, acționari/asociați care desfășoară și activitate economică prin intermediul unei persoane fizice autorizate/întreprinderi individuale/întreprinderi familiale/altei forme de organizare a unei activități economice, fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare. În această situație, veniturile înregistrate potrivit reglementărilor contabile aplicabile sau norma anuală de venit, stabilită/ajustată/redusă, potrivit prevederilor titlului IV, ale/a persoanei fizice autorizate/întreprinderii individuale/întreprinderii familiale/altei forme de organizare a unei activități economice fără personalitate juridică, autorizată potrivit legilor în vigoare, se cumulează cu cele realizate de persoana juridică română/alte întreprinderi legate.
Deci sotia detine 50% din SRL si are si II deci veniturile se cumuleaza pt verificarea plafonului de 100.000 EUR.

belibouc436

#10 Mesaj de belibouc436 »

Buna seara. Patron cu 2 firme, microintreprinderi, trebuia sa treaca cu una din ele la impozit pe profit de la 01 01 2025. S-a primit acum notificare sa aleaga o firma, sa trimita D700 si declaratiile rectificative pentru impozitul pe profit. Se trimit cele 3 D100, pentru primele 3 trimestre si D101? Se mai trimite si altceva? Cum fac asta efectiv in Saga, devalidez lunile si fac inchiderea din nou, dar cu bilantul ce fac? Sau numai la sfarsit de an? Multumesc mult.

Scrie răspuns