lucrari constructii - oss

strasciuce251

lucrari constructii - oss

#1 Mesaj de strasciuce251 »

Am o firma platitoare de tva (pentru toata activitatea) si presteaza lucrari de constructii (renovari interioare) atat la intern cat si in Franta. Clientii din Franta sunt persoane fizice. Trebuie sa ma inscriu in OSS? Cu ce cota de tva trebuie sa emit facturile?

herganiec

Re: lucrari constructii - oss

#2 Mesaj de herganiec »

Dacă locul prestării este în Franța:
-serviciul nu este impozabil în România, deci nu se colectează TVA românesc;
-TVA-ul se datorează în Franța, conform legislației franceze.
Dacă clientul este o persoană impozabilă (firmă înregistrată în scopuri de TVA în Franța), atunci, de regulă, se aplică taxarea inversă (reverse charge) și nu e nevoie să te înregistrezi în Franța.
Dar în cazul tău, clientul este o persoană fizică, neimpozabilă.
În acest caz, nu se poate aplica taxarea inversă.
Rezultatul: trebuie să te înregistrezi în scopuri de TVA în Franța, pentru a colecta TVA-ul francez și a-l plăti statului francez.
NU te poți înscrie în OSS pentru aceste lucrări. Trebuie o înregistrare directă în scopuri de TVA în Franța.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

strasciuce251

#3 Mesaj de strasciuce251 »

In Romania, cum raportez aceste vanzari in d300?
Si cum fac inregistrarea in Saga?
Si stiti cumva si care este procedura de inregistrare ca platitor de tva in Franta?
Multumesc foarte mult pentru ajutor.

herganiec

#4 Mesaj de herganiec »

În D300, valoarea serviciului se trece la: rândul 3: „Livrări de bunuri și prestări de servicii pentru care locul livrării/prestării este în afara României (neimpozabile în România)”;
in Saga Creezi clientul din Franța ca client extern (UE), fără cod TVA valid (adică fără „RO” sau alt prefix fiscal).
Înregistrezi factura:
Tip: Factura de servicii externe (neimpozabil în România);
Bifează „neimpozabil” la TVA și scrie la explicații:
Prestări servicii construcții imobil situat în Franța – neimpozabil în România cf. art. 278 alin. (4) lit. a) Cod fiscal.
TVA = 0% (nu colectezi TVA românesc).
Factura va apărea automat în Jurnalul de vânzări la secțiunea neimpozabile, și valoarea se va duce corect la rândul 3 din D300.
3. Poți face demersul direct sau printr-un reprezentant fiscal autorizat în Franța (contabil sau cabinet fiscal local). sau
.. Depui o cerere de înregistrare pentru TVA în Franța, depui(Certificat de înregistrare fiscală din România (tradus);Actul constitutiv și dovada sediului; Contractele sau comenzile de lucrări din Franța; Copie CUI, act de identitate administrator etc.)
După obținerea codului TVA francez, vei:
Emite facturile cu TVA francez cred 20%;
Declara și plăti TVA-ul la administrația fiscală franceză;
Ține evidența distinctă pentru operațiunile din Franța.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

strasciuce251

#5 Mesaj de strasciuce251 »

Multumesc pt raspuns. Pana la urma am luat decizia ca sa lucrez in Franta doar cu parteneri firme platitoare de tva. Dar nu inteleg de ce ati spus ca trebuie sa fac taxare inversa.

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

Dacă lucrați cu o firmă din Franța (plătitoare de TVA):
Situația se simplifică:
Nu vă înregistrați în Franța.
Factura se emite fără TVA, cu mențiunea:„Taxare inversă – art. 196 din Directiva 2006/112/CE. Locul prestării: Franța.”
Clientul (firma franceză) va autocolecta TVA-ul în decontul său, conform regulilor interne. Aceasta este ceea ce se numește „taxare inversă”, adică beneficiarul (firma franceză) declară TVA-ul, nu dvs.
Decizia de a lucra doar cu firme plătitoare de TVA din Franța — este corectă și avantajoasă fiscal.
* evitați înregistrarea în Franța, facturați fără TVA, cu mențiunea de taxare inversă și nu aveți obligații OSS.

strasciuce251

#7 Mesaj de strasciuce251 »

Dar sunt lucrari de constructii la un imobil din Franta. Nu intra la exceptii? La neimpozabil in Romania?

Scrie răspuns