Buna ziua! Am urmatoarea problema:am un spatiu inchiriat la care s-au efectuat amenajari ,perioada de amortizare a fost stabilita pe perioada contractului de inchiriere. Din Ianuarie 2026 se prelungeste perioada initiala de inchiriere cu 10 ani
Cum as putea inregistra amenajarile efectuate pe noua perioada de inchiriere in registrul imobilizarilor?
Am incercat inregistrarea prin suspendarea mijlocului fix(amenajarea) si reluarea lui cu 01.01.2026,pe perioada extinsa cu inca 10 ani, la valoarea ramasa neamortizata dar la verificare date mi-a generat diferente intre imobilizari si contabilitate pe conturile 212 si 2812
Am incercat si inregistrarea prin casare care a determinat scoaterea din evidenta a amenajarii pe seama valorii ramase neamortizate si astfel denaturarea contului de profit si pierdere
Multumesc !
schimbare perioada de amortizare spatiu inchiriat
Re: schimbare perioada de amortizare spatiu inchiriat
Nu se face nicio notă contabilă de tip casare sau reluare.Se modifică doar în Registrul imobilizărilor:
-durata de amortizare
-amortizarea lunară viitoare
În contabilitate veți avea în continuare:
212 = valoare istorică (nemodificată)
2812 = amortizare cumulată
6811 = amortizare recalculată, începând cu 01.01.2026
La 01.01.2026:
Se determină: Valoarea de intrare (cont 212), Amortizarea cumulată la 31.12.2025 (cont 2812),Valoarea rămasă neamortizată
Se stabilește noua perioadă rămasă: perioada veche rămasă (dacă mai era), 10 ani prelungire
Se recalculează amortizarea lunară astfel: valoareramasa/nouadurataramasa = nouaamortizare lunara
modifici manual pe pozitia respectiva.
-durata de amortizare
-amortizarea lunară viitoare
În contabilitate veți avea în continuare:
212 = valoare istorică (nemodificată)
2812 = amortizare cumulată
6811 = amortizare recalculată, începând cu 01.01.2026
La 01.01.2026:
Se determină: Valoarea de intrare (cont 212), Amortizarea cumulată la 31.12.2025 (cont 2812),Valoarea rămasă neamortizată
Se stabilește noua perioadă rămasă: perioada veche rămasă (dacă mai era), 10 ani prelungire
Se recalculează amortizarea lunară astfel: valoareramasa/nouadurataramasa = nouaamortizare lunara
modifici manual pe pozitia respectiva.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”