Operatiuni cu TVA si operatiuni scutite cu drept de deducere

kovacse6

Operatiuni cu TVA si operatiuni scutite cu drept de deducere

#1 Mesaj de kovacse6 »

Buna ziua

Societate inregistreaza operatiuni taxabile cu tva si operatiuni scutite cu drept de deducere. In aceeasi factura se evidentieaza aceste operatii. In jurnalul de vanzari operatiunile scutite sunt duse la operatiuni scutite fara drept de deducere. In decontul de tva eu corectez ca sunt operatiuni cu drept de deducere dar in SAFT nu pot. Nici nu m-am gandit la SAFT din acest punct de vedere. Cum as putea rezolva evidenta corecta in SAGA fara sa fiu nevoit sa emit doua facturi pentru aceasi client, sa inregistrez de doua ori raportul Z? Concret societatea face ochelari de vedere unde lentilele sunt scutite cu drept de deducere, la manopera se aplica TVA 21%. (Nu factureaza ochelari ci lentile/rame/montare lentile).

Multumesc.

paturcai

Re: Operatiuni cu TVA si operatiuni scutite cu drept de deducere

#2 Mesaj de paturcai »

Problema principală este că SAGA asociază automat tipul de operațiune „Scutit” cu rândul 15 din Decontul de TVA (scutit **fără** drept de deducere), în timp ce dumneavoastră aveți nevoie ca lentilele să ajungă în rândul 14 (scutit **cu** drept de deducere, conform art. 294 din Codul Fiscal, dacă este cazul).

Iată cum puteți rezolva acest lucru fără a emite facturi separate și pentru a avea un raport SAF-T (D406) corect:

### 1. Verificarea Cotei de TVA și a Tipului de Articol

În SAGA, raportarea în Jurnalul de Vânzări și în SAF-T se face pe baza configurației din **Fișiere > Articole**.

* Pentru **Manoperă**: Asigurați-vă că aveți cota de TVA corectă. (Mențiune: Cota standard în România este **21%**. Dacă societatea nu este într-un regim special, verificați dacă nu cumva este o eroare de tastare în configurare).
* Pentru **Lentile**: În nomenclatorul de articole, la coloana „Cota TVA”, puneți **0**.

### 2. Soluția în ecranul „Ieșiri” (Factura unică)

Pentru ca SAGA să „înțeleagă” că acea linie de 0% este „cu drept de deducere” (Box 14) și nu „fără drept” (Box 15), trebuie să acționați asupra coloanei **Tip** din grila de detalii a facturii:

* **Linia 1 (Manoperă):** Tip „Normal”, TVA 21%.
* **Linia 2 (Lentile):** În loc să lăsați tipul gol (care duce la Scutit fără drept), încercați să selectați tipul **„E - Export/Livrări scutite”** sau verificați dacă aveți definit un tip special pentru scutite cu drept.
* *Notă:* Dacă folosiți tipul „E”, SAGA va duce suma direct în rândul 14 din decont. Chiar dacă este o vânzare internă, acest „artificiu” tehnic aliniază jurnalul de vânzări cu decontul.

### 3. Corecția pentru SAF-T (D406)

SAF-T preia datele din tabelele de tranzacții. Dacă manual corectați Decontul (D300), dar nu și înregistrarea contabilă, SAF-T va rămâne eronat.

1. Mergeți la **Operații > Declarația 406 (SAF-T)**.
2. Înainte de a genera XML-ul, verificați secțiunea de **„Mapping” (Corelare coduri taxe)**.
3. Asigurați-vă că pentru liniile de lentile (cu cota 0), codul de taxă atribuit este cel corespunzător operațiunilor scutite cu drept de deducere (de obicei coduri din gama 3xx sau cele specifice livrărilor scutite conform art. 294).
4. Dacă ați folosit metoda de la punctul 2 (schimbarea tipului în „E”), SAGA ar trebui să atribuie automat un cod de taxă SAF-T compatibil cu dreptul de deducere.

---

### O notă importantă privind Codul Fiscal (Art. 292 vs 294)

Din punct de vedere fiscal, în România, livrarea de lentile de vedere/ochelari la nivel intern este adesea considerată o operațiune scutită **fără** drept de deducere (conform **Art. 292 alin. 1 lit. a** sau **c**), ceea ce înseamnă că nu aveți dreptul să deduceți TVA-ul de la achizițiile pentru acele lentile.

Dacă sunteți absolut sigur că în cazul dumneavoastră sunt scutite **cu** drept de deducere (de exemplu, sunt livrări intracomunitare sau exporturi), atunci metoda de mai sus este salvatoare. Dacă sunt vânzări către populație în România, vă recomand să re-verificați cu un consultant dacă nu cumva SAGA le pune corect în „fără drept de deducere”.

Ar fibine sa intrebati si la SAGA intr-un email.
Sigur exista o abordare distincta.

PS
O sa o ia razna si programatorii cu atatea modificari legislative.
Aceasta "carpeala" nu ajuta pe nimeni. Statul iti solicita tie sa faci toate aceste porcarii ca ei sa ia totul gata, pe tava. De ce munceasca ei? SUnteu platit sa fac calculele acelea absoluttampite? Nu. Si atunci?! Toate mizeriile lacare suntem supusiar trebui facute de ei. Cere banii si fa-ti singur calulele,capoate eu trebuie sa platesc de o sa imisara ochiidin cap ca tu nu vreisa facilucrurile astea. Ca eu sa cer programatorului sa faca aceste "mici" (sic!) ajustari,pe bunadreptate,trebuie sa-l platesc. Plateste statul? NU. Plateste contribuabilul castatul stie doar sa ceara. Eiinca lucreaza cu indigoul (cazul este deja notoriu la Trezorerie Statului al ANAF); Trezoreriile au taiat (printre altele: hartia de tiparit, rechizitele si tot ceea ce tine de acest domeniu; contribuabilul sa vina cu hartie, cu pix si eventual cu toner)
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

tomac

Re: Operatiuni cu TVA si operatiuni scutite cu drept de deducere

#3 Mesaj de tomac »

Ați opțiunile alea "d" și "D" pe care le puteți folosi. Nu aveți cum altfel decât înregistrarea fragmentată, pe tip de scutire, a operațiilor.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns