DU 2025 cu norma venit si trecere la sistem real

iridone

DU 2025 cu norma venit si trecere la sistem real

#1 Mesaj de iridone »

Buna ziua,

Am o situatie...
Un PFA care este la norma de venit (norma de venit pe anul 2025 redusa cu 50% pt ca este si angajat cu norma intreaga este de 22.200 lei ) are pe langa venitul din norma de 22.200 lei si venituri din alte surse de 2.478 lei, deci CUMULAT venitul lui este de 24.678 lei adica cu 378 lei mai mult decat plafonul de 6 salarii..... :roll: si AR TREBUI SA PLATEASCA SI CASS ...doar pentru ca a depasit cu 378 lei plafonul.

Acum vreau sa va intreb :
1. Ce as putea sa fac sa-l ajut sa nu mai plateasca CASS (impozitul e clar trebuie platit nu se pune problema)....Ar putea trece de la norma la venit la sistem real pentru anul 2025 acum cand completeaza in 2026 declaratia? ( la sistem real ar fi sub plafon) . Este la norma de venit de mai mult de 2 ani cat este minimul de pastrare a normei.
2. Daca da, unde in declaratia unica pot completa acest lucru?
3. Daca nu se mai poate acum ca in 2026 sa-l trec la real cu anul 2025, unde in DU pot sa-l declar la venit real incepand cu anul 2026?

Multumesc.

balazse246

Re: DU 2025 cu norma venit si trecere la sistem real

#2 Mesaj de balazse246 »

CASS se plateste pentru venitul net, chiar daca ar fi cu evidenta in sistem real, daca are un venit net, va platii sanatate.
Pana la urma trebuie facut un calcul despre cat ar fi venitul net daca ar trece in sistem real si daca chiar merita, deoarece la norma de venit ai si niste "facilitati", dar norma este impusa.

herganiec

#3 Mesaj de herganiec »

Nu, nu îl mai puteți trece la sistem real pentru anul 2025 acum, în momentul completării Declarației Unice (DU) în 2026.
Regula opțiunii: Opțiunea pentru sistemul real se exercită prin depunerea Declarației Unice cu datele estimate până la data de 25 mai a anului în curs (în cazul de față, ar fi trebuit depusă până la 25 mai 2025).
Imposibilitatea retroactivă: Odată ce anul fiscal s-a încheiat, nu se mai poate schimba regimul de impozitare aplicat în cursul anului respectiv prin declarația de venit realizat.
Consecință: Deoarece plafonul de 6 salarii minime (calculat la salariul minim valabil în 2025) a fost depășit prin cumularea venitului din norma de venit cu veniturile din alte surse, plata CASS devine obligatorie.
la pct.3 Puteți face această trecere pentru anul curent (2026) prin depunerea Declarației Unice până la termenul legal (25 mai 2026): vedeti la Capitolul II (Estimativ 2026).
La secțiunea referitoare la categoria de venit, selectați "Sistem Real" (venituri din activități independente determinate în sistem real).
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

iridone

#4 Mesaj de iridone »

Multumesc de raspunuri...DAR...nu gasesc Capitolul II : estimativ 2026. Din cate stiu, NU se mai declara estimativ incepand de anul trecut 2025, iar de anul acesta cu completarea on-line a declaratiei unice eu nu am gasit nimic referitor la estimare an 2026 (doar daca se doreste sa se plateasca CASS sau sa se declare persoane in intretinere)

Deci si sa vreau ca sa-l trec al real cu 2026 nu am unde declara acest lucru ...(nu am gasit in DU)

Scrie răspuns