Am o speță mai complexă legată de un contract de furnizare cu Coca-Cola HBC România SRL, ca economist/contabil al firmei client (distribuitor local, comerț cu amănuntul/HORECA, plătitor de TVA). Am construit o monografie completă, dar aș vrea o a doua opinie înainte să o consider definitivă, mai ales pe partea de TVA și pe riscul de recalificare la un eventual control.
Contractul de bază e un contract standard de vânzare Coca-Cola (durata 3 ani, 01.06.2026–31.05.2029), cu 5 anexe: Termeni și condiții generale, Obligații contractuale ale clientului (stocuri minime, listare produse, meniuri combo etc.), Lista locațiilor, Discounturi pentru ambalaje single-serve, și — cea relevantă aici — o Convenție de Facilitate separată.
Convenția de Facilitate prevede:
CCHBC acordă clientului o sumă fixă de 15.000 lei, trasă integral într-o singură tranșă;
Suma nu poartă dobândă — clauză explicită;
Se exclude expres calificarea de împrumut financiar — citez aproximativ: "prezenta Convenție nu constituie un contract de împrumut financiar";
Amortizare prin note de credit trimestriale, calculate ca procent fix (4%) din valoarea fiecărei unități de produs Coca-Cola achiziționate în trimestrul respectiv (defalcat pe categorii: Coca-Cola Regular, Zero, Fanta, Sprite, FuzeTea, Schweppes, "Alte Produse");
În paralel, un calendar de 12 tranșe fixe de rambursare cash, egale, trimestriale, pe toată durata de 3 ani — aplicabile doar dacă amortizarea prin achiziții nu acoperă suma până la fiecare scadență;
La încetarea contractului de bază (din orice motiv), soldul rămas devine automat exigibil integral, fără notificare separată.
De ce am ales să nu tratez suma ca discount comercial obișnuit (609)
Motivul principal: contractul conține deja, separat, discounturi comerciale veritabile (Anexa dedicată, 19%+16% pe categorii single-serve, calculate lunar la valoarea netă a achizițiilor, cu TVA proporțional) — deci Facilitatea e clar concepută ca un instrument distinct, nu ca încă un tip de discount. Argumentele de fond pentru tratamentul de datorie financiară:
Suma e rambursabilă independent de comportamentul de cumpărare (tranșele cash fixe demonstrează asta — un discount comercial adevărat nu are niciodată clauză de "dacă nu cumperi suficient, plătești diferența cash");
Absența dobânzii + excluderea expresă a calificării de împrumut par gândite tocmai ca să evite încadrarea la activitate de creditare neautorizată (relevant aici, cred eu, art. 2 alin. 2 din Legea 93/2009 privind IFN-urile, care interzice creditarea cu titlu profesional de către entități neautorizate);
Clauza de exigibilitate la încetarea contractului leagă explicit suma de continuarea relației comerciale, ca o garanție inversă.
Tragerea Facilității:
5121 Conturi la bănci = 462 Creditori diverși (analitic CCHBC-Facilitate) 15.000 lei
Fără TVA — nu există livrare de bunuri/prestare de servicii cu titlu oneros (art. 268 Cod fiscal, condiția de bază a operațiunilor impozabile).
Amortizare trimestrială, pe baza notei de credit primite (exemplu: 854,56 lei pentru un trimestru):
401 Furnizor Coca-Cola = 462 Creditori diverși 854,56 lei
TVA 0%, conform documentului emis de CCHBC.
Rambursare cash pe tranșă (dacă soldul rămas la scadență depășește suma amortizată prin achiziții):
462 Creditori diverși = 5121 Conturi la bănci 1.250 lei
Închidere — la epuizarea integrală a soldului (prin B și/sau C), 462 ajunge la zero.
Exemplu numeric complet (ca să ilustrez și partea de marfă, nu doar Facilitatea)
Presupun achiziții de marfă în trimestru de 20.000 lei (cost net) + TVA 21% (4.200 lei):
371 Mărfuri = 401 20.000 lei
4426 TVA deductibilă = 401 4.200 lei
Amortizare Facilitate pentru acest trimestru = 4% × 20.000 = 800 lei:
401 = 462 800 lei
Diferența rămasă din factura de marfă (24.200 − 800 = 23.400 lei) se achită efectiv:
401 = 5121 23.400 lei
Sold 462 rămas după acest trimestru: 15.000 − 800 = 14.200 lei.
Ce mă frământă și unde caut confirmare, contrazicere
Cont 462 vs. altă variantă, unii colegi cu care am discutat informal ar merge pe 167 sau chiar direct pe diminuarea costului (371/609), considerând că substanța e tot un discount, doar structurat mai complicat. Eu cred că tranșele cash independente de achiziții resping acest argument, dar recunosc că e discutabil dacă în practică nu se ajunge niciodată la o tranșă cash efectivă.
TVA 0% pe notele de amortizare — documentele conțin SKU-uri Coca-Cola nominalizate, cu cantități "negative" (mecanism de calcul pe categorii, nu retur fizic). M-am asigurat că gestiunea (371) nu e afectată de aceste documente,dar mă întreb dacă cineva a avut o poziție ANAF diferită pe un caz asemănător.
Risc de recalificare, dacă în 3 ani nu se ajunge niciodată la o rambursare cash (adică achizițiile acoperă mereu amortizarea), mă tem că substanța economică s-ar putea interpreta ca discount de volum deghizat, cu obligație de ajustare TVA (art. 287 lit. c Cod fiscal), caz în care riscul ar cădea, cred eu, mai ales pe CCHBC ca emitent, dar mă întreb dacă și beneficiarul (noi) am avea expunere pe partea de ajustare a TVA deduse (art. 304).
Experiență practică, a mai întâlnit cineva structuri similare de la Coca-Cola HBC sau alți furnizori mari de băuturi/FMCG (facilitate/avans fără dobândă, amortizată prin achiziții)? Cum ați documentat/tratat?
Merită o Soluție Fiscală Individuală Anticipată pentru o sumă de acest nivel, pe orizont de 3 ani, sau e disproporționat față de miza?
Mulțumesc anticipat pentru orice observație, contrargument sau experiență similară, mai ales dacă cineva a trecut printr-un control ANAF pe o structură asemănătoare.
Facilitate financiară primită de la Coca-Cola HBC România (fără dobândă, amortizată prin achiziții)
-
croitord284
-
gheorghei642
Re: Facilitate financiară primită de la Coca-Cola HBC România (fără dobândă, amortizată prin achiziții)
În cazul Convenției de Facilitate promovate de Coca-Cola HBC România SRL (CCHBC) către clienții săi (restaurante, baruri, magazine), natura tranzacției diferă fundamental de un credit bancar clasic. Deși implică primirea unei sume fixe de bani în avans (de exemplu, 10.000 – 15.000 lei), contractul exclude calificarea de împrumut financiar și funcționează ca o facilitate comercială / avans de discount legat de atingerea unui volum de achiziții.Suma primită nu poartă dobândă, se derulează de regulă pe 3 ani și se amortizează (stinge) treptat prin note de credit (discounturi) acordate de CCHBC sub formă de procente din achizițiile trimestriale/lunare. Dacă nu se atinge volumul contractual, clientul datorează rambursarea sumei rămase.
Tratamentul Contabil
Tranzacția se încadrează în categoria subvențiilor primite de la furnizori pentru stimularea vânzărilor (sau venituri în avans aferente unor reduceri comerciale viitoare), conform Ordinului 1802/2014. Sumele nu pot fi recunoscute direct ca venituri ale perioadei la încasare.
1. Încasarea facilității inițialeSuma primită se înregistrează ca o datorie pe termen lung sau scurt în contul 472 („Venituri în avans”) sau într-un cont de datorii asimilate (ex. 462 „Creditori diverși” / 167 „Alte împrumuturi și datorii asimilate”):5121 (Conturi la bănci în lei) = 472 (Venituri în avans) sau 167 / 462 — cu suma totală trasă.
2. Derularea achizițiilor ordinare de marfă de la CCHBC371 (Mărfuri) + 4426 (TVA deductibilă) = 401 (Furnizori - Coca-Cola).
3. Stingerea/Amortizarea treptată a facilității (Trimestrial sau Lunar)În baza notelor de credit (facturilor de discount/storno) emise de CCHBC sau conform graficului de îndeplinire a condițiilor de volum, datoria se diminuează, transformându-se în venit operațional:472 (Venituri în avans) = 767 (Venituri din sconturi obținute) sau 609 (Reduceri comerciale primite - caz în care nota de credit reduce cheltuiala cu mărfurile).(Dacă s-a folosit contul 167 sau 462 la primirea banilor, nota de credit emisă de furnizor se compensează: 167 / 462 = 401).
4. Nerealizarea volumului (Rambursarea cash)Dacă magazinul/barul nu atinge volumele impuse, CCHBC va solicita returnarea sumelor neamortizate prin plăți cash periodice:167 / 462 / 472 = 5121 (Plata efectivă din bancă).
Tratamentul Fiscal
1. Impozit pe Profit / Impozit pe Veniturile Microîntreprinderilor
La încasare: Suma de bani primită nu este impozitabilă în momentul intrării în cont. Ea reprezintă o datorie (sau un venit amânat) și nu intră în baza de calcul a impozitului.
La amortizare: Pe măsură ce facilitatea se transformă în venit (prin contul 767 sau prin diminuarea cheltuielilor în 609), efectul fiscal devine impozitabil. Pentru o microîntreprindere, veniturile din contul 767 se includ în baza lunară/trimestrială de impozitare (cota de 1% sau 3%). Pentru plătitorii de impozit pe profit, veniturile înregistrate cresc rezultatul fiscal curent.
2. Regimul TVA
La încasare: Avansul financiar acordat de furnizor în cadrul acestei convenții nu este purtător de TVA. CCHBC nu emite factură cu TVA pentru transmiterea sumei inițiale, deoarece nu reprezintă o livrare de bunuri sau o prestare de servicii la acel moment.
La acordarea discounturilor: Facturile de reducere comercială/notele de credit emise ulterior de CCHBC pentru stingerea facilității pot fi emise cu TVA cu semnul minus (ajustarea bazei de impozitare conform Art. 287 din Codul Fiscal) sau ca reduceri financiare (fără TVA). Dacă se emit cu TVA pe minus, entitatea își va diminua corespunzător TVA-ul deductibil exercitat inițial la achiziția mărfurilor.
3. Riscul de Recalificare (Dobândă și Prețuri de Transfer)Deoarece tranzacția are loc între entități independente (CCHBC și clientul său), nu se aplică regulile stricte ale prețurilor de transfer destinate afiliaților. Clauza explicită de „dobândă zero” nu poate fi recalificată de fisc ca un împrumut cu dobândă artificială deoarece creditarea are un scop exclusiv comercial — garantarea exclusivității sau stimularea volumelor de vânzări ale produselor Coca-Cola.
Tratamentul Contabil
Tranzacția se încadrează în categoria subvențiilor primite de la furnizori pentru stimularea vânzărilor (sau venituri în avans aferente unor reduceri comerciale viitoare), conform Ordinului 1802/2014. Sumele nu pot fi recunoscute direct ca venituri ale perioadei la încasare.
1. Încasarea facilității inițialeSuma primită se înregistrează ca o datorie pe termen lung sau scurt în contul 472 („Venituri în avans”) sau într-un cont de datorii asimilate (ex. 462 „Creditori diverși” / 167 „Alte împrumuturi și datorii asimilate”):5121 (Conturi la bănci în lei) = 472 (Venituri în avans) sau 167 / 462 — cu suma totală trasă.
2. Derularea achizițiilor ordinare de marfă de la CCHBC371 (Mărfuri) + 4426 (TVA deductibilă) = 401 (Furnizori - Coca-Cola).
3. Stingerea/Amortizarea treptată a facilității (Trimestrial sau Lunar)În baza notelor de credit (facturilor de discount/storno) emise de CCHBC sau conform graficului de îndeplinire a condițiilor de volum, datoria se diminuează, transformându-se în venit operațional:472 (Venituri în avans) = 767 (Venituri din sconturi obținute) sau 609 (Reduceri comerciale primite - caz în care nota de credit reduce cheltuiala cu mărfurile).(Dacă s-a folosit contul 167 sau 462 la primirea banilor, nota de credit emisă de furnizor se compensează: 167 / 462 = 401).
4. Nerealizarea volumului (Rambursarea cash)Dacă magazinul/barul nu atinge volumele impuse, CCHBC va solicita returnarea sumelor neamortizate prin plăți cash periodice:167 / 462 / 472 = 5121 (Plata efectivă din bancă).
Tratamentul Fiscal
1. Impozit pe Profit / Impozit pe Veniturile Microîntreprinderilor
La încasare: Suma de bani primită nu este impozitabilă în momentul intrării în cont. Ea reprezintă o datorie (sau un venit amânat) și nu intră în baza de calcul a impozitului.
La amortizare: Pe măsură ce facilitatea se transformă în venit (prin contul 767 sau prin diminuarea cheltuielilor în 609), efectul fiscal devine impozitabil. Pentru o microîntreprindere, veniturile din contul 767 se includ în baza lunară/trimestrială de impozitare (cota de 1% sau 3%). Pentru plătitorii de impozit pe profit, veniturile înregistrate cresc rezultatul fiscal curent.
2. Regimul TVA
La încasare: Avansul financiar acordat de furnizor în cadrul acestei convenții nu este purtător de TVA. CCHBC nu emite factură cu TVA pentru transmiterea sumei inițiale, deoarece nu reprezintă o livrare de bunuri sau o prestare de servicii la acel moment.
La acordarea discounturilor: Facturile de reducere comercială/notele de credit emise ulterior de CCHBC pentru stingerea facilității pot fi emise cu TVA cu semnul minus (ajustarea bazei de impozitare conform Art. 287 din Codul Fiscal) sau ca reduceri financiare (fără TVA). Dacă se emit cu TVA pe minus, entitatea își va diminua corespunzător TVA-ul deductibil exercitat inițial la achiziția mărfurilor.
3. Riscul de Recalificare (Dobândă și Prețuri de Transfer)Deoarece tranzacția are loc între entități independente (CCHBC și clientul său), nu se aplică regulile stricte ale prețurilor de transfer destinate afiliaților. Clauza explicită de „dobândă zero” nu poate fi recalificată de fisc ca un împrumut cu dobândă artificială deoarece creditarea are un scop exclusiv comercial — garantarea exclusivității sau stimularea volumelor de vânzări ale produselor Coca-Cola.