diurna germania
diurna germania
Buna ziua, am muncitori pe care i-am Delegat in Germania pe 60 zile> cediurna sunt obligat sa le ofer, cea din Romania, in euro, si cat este deductibila.
Va multumesc.
Va multumesc.
Re: diurna germania
În EUR - limita pentru instituții publice este 35 EUR/zi. Deductibil este 2,5 ori limita pentru instituții publice. Suma ce depășește 2,5 ori limita este venit de natură salarială.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Daca am un angajat trimis pe 30 zile, dar 2 zile este in concediu de odihna, iar 10 zile este in concediu fara salar. diurna o platesc doar pe zilele ramase lucratoare?
va multumesc.
va multumesc.
Diurna il platesti pe perioada cat este in deplasare si asta inlcude numai perioada in care lucreaza (fara CO si fara CFP).
ca sa pot plati 2.5 ori limita pentru instituții publice, sunt obligat ca societatea sa aiba profit la sfarsit de an? sau pot fi si pe pierdere.
Va multumesc.
Va multumesc.
Acordarea diurnei nu mai este conditionata de rezultatul financiar al firmei (profit sau pierdere).In textul initial al L571/2003 (CF) la vremea respectiva (2003!) :
art. 21. - (1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
(2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:
e) cheltuielile de transport şi cazare în ţară şi în străinătate efectuate de către salariaţi şi administratori, în cazul în care contribuabilul realizează profit în exerciţiul curent şi/sau din anii precedenţi;
NM-urile de aplicare de atunci (HG 44/22 ianuarie 2004) :
33. b) suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice, în cazul în care contribuabilul realizează profit în exerciţiul curent şi/sau din anii precedenţi.
NM 34. Cheltuielile de transport, cazare şi indemnizaţia acordată salariaţilor, în cazul contribuabilului care realizează pierdere în exerciţiul curent şi/sau din anii precedenţi, sunt limitate la nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;
Respectiva conditionare, nu mai apare in CF (sau in HG 44) cred ca de prin 2006 (daca nu ma inseala memoria).Despre codul fiscal din 2015...nu ma pronunt !
art. 21. - (1) Pentru determinarea profitului impozabil sunt considerate cheltuieli deductibile numai cheltuielile efectuate în scopul realizării de venituri impozabile, inclusiv cele reglementate prin acte normative în vigoare.
(2) Sunt cheltuieli efectuate în scopul realizării de venituri şi:
e) cheltuielile de transport şi cazare în ţară şi în străinătate efectuate de către salariaţi şi administratori, în cazul în care contribuabilul realizează profit în exerciţiul curent şi/sau din anii precedenţi;
NM-urile de aplicare de atunci (HG 44/22 ianuarie 2004) :
33. b) suma cheltuielilor cu indemnizaţia de deplasare acordată salariaţilor pentru deplasări în România şi în străinătate, în limita a de 2,5 ori nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice, în cazul în care contribuabilul realizează profit în exerciţiul curent şi/sau din anii precedenţi.
NM 34. Cheltuielile de transport, cazare şi indemnizaţia acordată salariaţilor, în cazul contribuabilului care realizează pierdere în exerciţiul curent şi/sau din anii precedenţi, sunt limitate la nivelul legal stabilit pentru instituţiile publice;
Respectiva conditionare, nu mai apare in CF (sau in HG 44) cred ca de prin 2006 (daca nu ma inseala memoria).Despre codul fiscal din 2015...nu ma pronunt !

multumesc frumos deocamdata. 

am un angajat cu 4 ore/zi, primeste aceasi diurna de 35*2.5 euro ca si colegul care este nu o norma de 8 ore?
Va multumesc.
Va multumesc.
Diurna n-are legatura cu norma pe care il are pe zi. In mod normal in regulamentul intern se specifica care este nivelul acesteia (precum in CIM).
In cazul unui asociat unic sau administrator, care nu este angajat pe SRL in cauza, poate beneficia de diurna? 

Nu, diurna este pentru angajati.