Avantaje in natura - procedeul sutei marite

predac793

Avantaje in natura - procedeul sutei marite

#1 Mesaj de predac793 »

Buna ziua,

am vazut in foarte multe monografii contabile ca la impozitare avantajelor in natura se aplica procedeul sutei marite, astfel incat salariu net al angajatului sa nu fie afectat. De exemplu, daca societatea ofera o asigurare de viata de 15 ron/luna, avantajul in natura este considerat 18 RON, cuprinzand astfel si taxele aferente. Exista o baza legala pentru asa ceva sau este la latitudinea angajatorului daca aplica procedeul sutei marite sau nu?

Codul Fiscal precizeaza ca avantajele in natura se asimileaza salariilor in vederea impozitarii, fara a preciza de o valoare bruta sau neta.

Va rog pareri bazate pe baze legale.

Multumesc frumos.

Claudia P.

pinteae

Re: Avantaje in natura - procedeul sutei marite

#2 Mesaj de pinteae »

Daca doresti ca venitul net salarial sa ramana neafectat de avantajul in natura (care trebuie sa recunosti ca este in valoarea neta), este normal sa pleci de la venitul total net realizat de salariat (salar net+avantajul in natura) si sa determini valoarea impozabila. Va trebui sa faci cateva calcule, iar diferenta de venit, generat de impactul impozitului pe venitul salarial generat de avantajul in natura, trebuie sa-l consideri plus la venitul salarial, pentru care vei plati toate contributiile.
Pe statul de salarii, avantajele in natura, vor fi introduse, doar in vederea impozitarii, prin ecranul "Tichete ..."

Baza legala - Codul fiscal nu forumurile.

Intradevar, in cod asa se precizeaza, dar nicaieri nu spune ca asimilarea in vederea impunerii nu genereaza efect pe venitul net salarial. Asimilarea in vederea impunerii va genera un efect direct pe venitul net realizat, prin retinerea impozitului aferent venitului in natura.
Eugen Pintea

predac793

#3 Mesaj de predac793 »

Buna ziua si multumesc pentru raspunsul acordat desi tot nu am o baza legala. O sa va relatez si logica mea pentru cazul concret de mai sus: angajatorul ofera ca beneficiu asigurari de viata platind 15 RON / luna/ salariat. Aceasta suma apare pe polita de asigurare lunar, defalcat pentru fiecare salariat.

Din prevederile legale ar rezulta ca avantajul in bani, constand in plata de catre angajator a primei de asigurare de 15 lei (aceasta este “contravaloarea primelor de asigurare” despre care se face vorbire la pct. 12 din Norme, alin. 3 lit. h), se asimileaza nominal salariului brut si reprezinta si pentru angajat un venit impozabil. Deci, conform prevederilor legale de mai sus, corecta ar fi varianta in care cei 15 lei se asimileaza nominal salariului brut.

Din punctul meu de vedere, avantajul in natura obtinut prin procedeul sutei marite este o varianta care ar putea pune probleme din punct de vedere fiscal, pentru ca valoarea primelor de asigurare poate fi determinata exact de catre organele fiscale (sau chiar angajatorul trebuie sa o justifice organelor fiscale) si nu ar exista nicio explicatie sustenabila din punct de vedere fiscal pentru faptul ca salariatul primeste sa zicem 18 lei brut ca avantaj in bani pentru o prima de asigurare pentru care angajatorul plateste de fapt 15 lei.

predac793

#4 Mesaj de predac793 »

La tichetele de masa de ce nu se mareste valoarea astfel incat sa nu se afecteze netul? :) Este tot un beneficiu :)

roncovf

#5 Mesaj de roncovf »

pinteae scrie:Daca doresti ca venitul net salarial sa ramana neafectat
Raspunsul e clar, doar daca doresti sa nu afectezi netul.
Stiu firme care dupa acordarea tichetelor de masa au decis majorarea brutului cu 50 lei ca sa nu afecteze netul.

predac793

#6 Mesaj de predac793 »

roncovf scrie:
pinteae scrie:Daca doresti ca venitul net salarial sa ramana neafectat
Raspunsul e clar, doar daca doresti sa nu afectezi netul.
Stiu firme care dupa acordarea tichetelor de masa au decis majorarea brutului cu 50 lei ca sa nu afecteze netul.
Sunt de acord. Ambele practici sunt corecte. Totul tine de ce fel de negociere se face: daca se negociaza salariu net, atunci se va majora valoarea avantajului pentru a nu fi afectat netul , daca se negociaza salariu brut (asa cum se trece si in contractual de munca) atunci se cumuleaza valoarea nominala a beneficiului.

pinteae

#7 Mesaj de pinteae »

Pentru predac793:
Sunt de acord cu tine ca sunt variante.
Dar tu, acum, in ce varianta te aflii?
Ai vre-o situatie data si nu stii cum sa procedezi, sau doar sa teoretizezi?
Eugen Pintea

predac793

#8 Mesaj de predac793 »

pinteae scrie:Pentru predac793:
Sunt de acord cu tine ca sunt variante.
Dar tu, acum, in ce varianta te aflii?
Ai vre-o situatie data si nu stii cum sa procedezi, sau doar sa teoretizezi?
Sunt in varianta in care s-a negociat brutul, s-a aplicat avantajul si este afectat netul. Deoarece pot fi salariati nemultumiti si am vazut totusi ambele variante in practica, m-am gandit sa sap mai adanc, sa vad daca aceasta varianta ar fi incorecta.

Multumesc pentru raspunsuri.

balazse

#9 Mesaj de balazse »

Pentru PredaC793
Referitor la postare:
tomac scrie:Folosiți butonul "Răspunde" pentru a continua o discuție. Nu folosiți butonul "Citează" decât atunci când e nevoie să citați pe cineva.

vlade453

#10 Mesaj de vlade453 »

Buna, ma poate ajuta cineva sa imi spuna daca mancarea acordata angajatilor, abonamentul la clinica medicala particulara, abonamentul la sala, dulciuri luate de la mega sunt considerate beneficii in natura pentru angajati?
Se ia valoarea facturii cu tot cu TVA sau doar baza?
Mersi

pinteae

#11 Mesaj de pinteae »

In mod normal DA, la valoarea integrala, inclusiv TVA.
Eugen Pintea

Scrie răspuns