Calcul indemnizatie CM august 2025

ignatd345

Calcul indemnizatie CM august 2025

#1 Mesaj de ignatd345 »

Buna,

Am mai multe concedii medicale la luna august si nu stiu daca am inteles bine:

- la cod 08 nu se modifica procentul - ramane 85%
- la cod 06 nu se modifica procentul - ramane 100%
- la cod 01 se modifica procentul la 55%, 65% si respectiv 75% in functie de numarul de zile de CM

De asemenea, am citit ca incepand cu 01.08.2025 se retine cass 10% la toate concediile medicale:

De la 1 august 2025, indiferent de tipul de concediu medical (că e de boală obișnuită, de risc maternal, pentru îngrijirea copilului bolnav, accident de muncă etc.), se scade din indemnizație contribuția pentru asigurări sociale de sănătate (CASS) de 10%. Excepție: persoanele diagnosticate cu cancer care nu vor plati CASS pe toată durata tratamentului și monitorizării bolii precum și persoanele cu dizabilități.

Se rezolva cu statul la august zilele acestea sa pot calcula si plati salariile?

Multumesc frumos.

gheorghei642

Re: Calcul indemnizatie CM august 2025

#2 Mesaj de gheorghei642 »

Informare oficiala de la CNAS: Concediile medicale pentru boală obișnuită (cod indemnizație 01), începând cu data de 1 august 2025, cuantumul brut lunar al indemnizației pentru incapacitate temporară de muncă cauzată de boli obişnuite sau de accidente în afara muncii se determină în funcție de totalul zilelor de concediu medical acordat pentru fiecare episod de boală, după cum urmează:

- prin aplicarea procentului de 55% asupra bazei de calcul stabilite pentru pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de până la 7 zile de incapacitate temporară de muncă;
- prin aplicarea procentului de 65% asupra bazei de calcul stabilite pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă cuprinsă între 8 şi 14 zile de incapacitate temporară de muncă;
- prin aplicarea procentului de 75% asupra bazei de calcul stabilite pentru certificatele de concediu medical eliberate pentru o perioadă de cel puțin 15 zile de incapacitate temporară de muncă.
Cuantumul brut lunar al indemnizaţiei pentru incapacitate temporară de muncă pentru unele boli cardiovasculare se menține la nivelul actual, de 75% din baza de calcul.

Pentru concediile medicale eliberate în cadrul unui episod de boală pentru care certificatele de concediu medical iniţiale au fost eliberate până la data de 1 august 2025, se aplică dispoziţiile legale în vigoare la data eliberării certificatelor de concediu medical iniţiale.

gulesl129

#3 Mesaj de gulesl129 »

Buna ziua ,
Va rog sa imi scrieti cum procedati d-voastra in aceste cazuri:
1.In cazul in care salariatul aduce CM pe final de luna august pentru mai putin de 7 zile boala obisnuita , iar dupa data de 1 a lunii urmatoare vine si aduce continuare la acest concediu sau nu, in functie de evolutia bolii,cum pot stabili procentul la CM din august?
2.Formularul de Concediu medical nu este prevazut cu casuta de procent 55 %, cum procedati la completarea lui in acest caz?

Multumesc frumos.

retevoescua

#4 Mesaj de retevoescua »

Nu am inteles, a rezolvat Saga sa zicem pt CM august cu prelungire CM in septembrie ? CCF ( fiscal ) au pus sesizare in acest sens ca apar multe probleme, rectificative, etc

ignatd345

#5 Mesaj de ignatd345 »

Eu am probleme cu celelalte coduri (06 sau 08), am inteles ca raman procentele de pana la 01.08.2025, insa din ce am mai citit, se retine cass 10% (Saga nu face asta la acest moment). Am inteles eu gresit?

retevoescua

#6 Mesaj de retevoescua »

Tot nu am inteles, am angajarea in iunie, co in iulie... nu da de deloc : cu indemnizatia din iulie: 2675.
Iunie 20 zile lucratoare incadrare 7962 chiar daca a lucrat 10 zile * 8 zile co.
Nu se iau lunile anterioare in calcul ?!

Singura varianta ca sa "dea" este calculul indemnizatie pe luna in curs, ca si cum ar fi lucrat.

Iar indemnizatia cea mai mare NU a fost aleasa in favoarea angajatului 3076.8 iunie vs 2675 iulie....

muradc

#7 Mesaj de muradc »

Am certificat medical emis in 05.08 pentru 30 si 31 iulie si in continuare pt luna august inca 12 zile . Programul mi-a calculat cu 55% cele doua zile in iulie. Abia acum am vazut. O fi corect asa( avand in vedere ca data emiterii este 05.08 la externare) sau trebuie sa intervin si sa rectific iulie?

gheorghei642

#8 Mesaj de gheorghei642 »

Procentul pentru calcularea indemnizatiei pentru perioada 08.2025(in continuare) este cel utilizat pentru calculul indemnizatiei de concediu medical pentru luna iulie 2025(initial).

Scrie răspuns