Ore nemotivate salar minim

pinteae

Ore nemotivate salar minim

#1 Mesaj de pinteae »

Buna tuturor utilizatorilor!
Vreau sa stiu cum procedati la inregistrarea in SAGA a orelor nemotivate, care nu conduc la suspendarea CIM, deoarece nu sunt transmise prin REGES.
Am constatat faptul ca in cazul salariatilor, angajati cu salariul minim brut garantat in plata, care inregistreaza ore nemotivate (cateva ore intr-o luna), care nu pot fi transmise prin REGES ca suspendare de CIM, deoarece salariatul nu lipseste nemotivat zi intreaga, aplicatia SAGA nu recalculeaza cunatumul veniturilor fara contributii, proportional cu perioada lucrata din luna.
Aplicatia recalculeaza doar daca se completeaza ca suspendare CIM, insa, suspendarea se poate opera doar pentru zi intreaga.
Eugen Pintea

paturcai

Re: Ore nemotivate salar minim

#2 Mesaj de paturcai »

Bună ziua,

SAGA automatizează calculul proporțional al facilității fiscale preponderent pe baza suspendărilor operate în ecranul „Concedii/Suspendări” (care se duc în Revisal). Când vine vorba de ore nemotivate care nu constituie o suspendare a contractului în sensul Revisal, programul uneori „ezită” să taie automat din facilitate, considerând contractul activ full-time.
Iată cum trebuie să procedați în SAGA pentru a corecta statul de plată și a reflecta corect taxele:

1. Operarea în Pontaj (Ecranul „State salarii”)

Primul pas este să reflectați realitatea orelor lucrate.

1. Mergeți în **Operatii** -> **State salarii**.
2. Selectați luna și apăsați pe butonul **Pontaj** (sau „Orar” în versiunile mai vechi/alternative).
3. La salariatul respectiv, modificați numărul de **Ore lucrate**.
Exemplu:* Dacă luna are 168 ore și salariatul a lipsit nemotivat 4 ore, treceți 164 la „Ore lucrate”.

4. În coloana **Ore nemotivate** (dacă aveți coloana activă în configurare) sau pur și simplu scăzând orele lucrate, asigurați-vă că totalul orelor pontate plus cele nemotivate dă totalul lunii, sau lăsați doar orele efectiv lucrate, astfel încât Salariul Brut realizat** să scadă sub cel de încadrare.

2. Corecția Manuală a Facilității (Pasul Critic)

Dacă după modificarea orelor observați că SAGA păstrează suma neimpozabilă (cei 200 lei) integrală, trebuie să interveniți manual. SAGA permite acest lucru direct în detaliile salariatului din statul de plată.

1. În ecranul **State salarii**, selectați salariatul în cauză.
2. În partea dreaptă-jos (sau sus, în funcție de rezoluție), apăsați butonul **Detalii**.
3. Se va deschide o fereastră cu detaliile taxelor. Căutați câmpul denumit **„Venit fără contrib.”** (sau „Suma neimpozabilă”, în funcție de versiune).
4. Aici trebuie să modificați manual suma.
*SAGA calculează implicit maximul permis (200 lei). Dvs. trebuie să o recalculați proporțional cu timpul efectiv lucrat.

Formula de calcul manual:
200 lei/ Nr. ore lucratoare in luna x Nr. efectiv lucrate = (200/168) x 164 = 195

Exemplu:

* Luna cu 168 ore.
* Salariatul are 4 ore nemotivate (a lucrat 164 ore).
* Calcul: .
* Introduceți manual 195 (sau suma exactă cu zecimale) în câmpul „Venit fără contrib.” din fereastra „Detalii”.

3. Salvarea și Recalcularea

1. După ce ați modificat suma în fereastra „Detalii”, dați **Salvare** (sau ieșiți din fereastră).
2. Apăsați butonul **Actualizare date** în statul de plată.
3. Verificați acum „Rest de plată” și reținerile (CAS, CASS, Impozit). Acestea ar trebui să fie acum calculate la baza corectă (Venit Brut Realizat minus Suma neimpozabilă diminuată).

De ce se întâmplă asta?

Legislația facilității pentru salariul minim spune că reducerea de 200 lei se acordă proporțional cu perioada lucrată în lună. SAGA are un automatism legat de „Timp lucrat”, dar prioritate are algoritmul care verifică dacă există suspendări oficiale.
Când lipsa este doar de câteva ore, cel mai sigur mod de lucru în SAGA este **diminuarea manuală a câmpului „Venit fără contrib.”** din butonul *Detalii*, deoarece programul nu poate ghici întotdeauna dacă acele ore lipsă sunt nemotivate (care afectează facilitatea) sau sunt o învoire plătită (unde s-ar putea interpreta diferit).

* Absențele nemotivate de câteva ore **NU** se transmit în Revisal (Revisal nu suportă suspendări pe fracțiuni de normă).
* Acestea rămân doar în evidența internă (Foaia de pontaj) și în statul de plată, afectând salariul brut realizat și, implicit, recalcularea facilității fiscale prin metoda manuală descrisă mai sus.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

pinteae

#3 Mesaj de pinteae »

paturcai scrie: Vin Feb 06, 2026 11:19 am Bună ziua,

...
1. După ce ați modificat suma în fereastra „Detalii”, dați **Salvare** (sau ieșiți din fereastră).
2. Apăsați butonul **Actualizare date** în statul de plată.
3. Verificați acum „Rest de plată” și reținerile (CAS, CASS, Impozit). Acestea ar trebui să fie acum calculate la baza corectă (Venit Brut Realizat minus Suma neimpozabilă diminuată).
...
Am parcurs toata procedura descrisa de tine (ceea ce mi se pare o anomalie, ca trebuie sa recurgem la astfel de artificii), doar ca dupa actionarea butonului "Actualizare date", suma neimpozabila, stabilita conform algoritmului de calcul, este inlocuita cu suma de 300 lei. Deci nu functioneaza!

Ceea ce mi se pare ciudat, este ca aceata functie, de recalculare a sumei neimpozabile, nu mai functioneaza de cateva luni.
Pana in luna noiembrie, nu am avut nicio problema, in schimb, incepand cu salariile lunii decembrie,a aparut aceasta problema.
Tot referitor la aceste cazuri (ore nemotivate care nu conduc la suspendarea CIM, inregistrate de salariatii cu salariul minim brut garantat in plata), SAGA nu calculeaza contributii datorata de angajator pentru veniturile din salarii inferioare salariului minim.
Eugen Pintea

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Sa asteptam vesti de la SAGA: sa-i intrebe la randul lor pe cei care au informatiile corecte!
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

Scrie răspuns