Concedii medicale februarie

balazse246

Re: Concedii medicale februarie

#31 Mesaj de balazse246 »

Nu cumva doar la concediul medical "initial" nu se plateste prima zi, iar la tipul "continuare" reprezinta o exceptie?

popoiud651

#32 Mesaj de popoiud651 »

Atat timp cat certificatul medical este eliberat in februarie, indiferent ca este in continuare, eu inteleg ca se calculeaza si se platesc prin diminuarea cu o zi lucratoare.

pitulanc879

#33 Mesaj de pitulanc879 »

Buna, asa reiese din Ordinul 521/2026, ca se diminueaza plata cu o zi lucratoare la fiecare CM emis incepand cu data de 01.02.2026 (nu conteaza daca este initial sau in continuare).
Si eu am eroare daca bifez rubrica “prima zi neplatita” la un concediu medical in continuare. Primesc mesajul “Campul pentru prima zi neplatita a fost bifat eronat”.
A rezolvat cineva?
Mersi!

balazse246

#34 Mesaj de balazse246 »

Hai sa ne uitam putin la text (sursa: https://lege5.ro/Gratuit/ge3tomzxgezdq/ordonanta-de-urgenta-nr-91-2025-privind-stabilirea-unor-masuri-in-cadrul-sistemului-de-sanatate):
(1) Pentru certificatele de concediu medical eliberate în perioada 1 februarie 2026-31 decembrie 2027, indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate prevăzute prin Ordonanţa de urgenţă a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile şi indemnizaţiile de asigurări sociale de sănătate, aprobată cu modificări şi completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările şi completările ulterioare, se calculează şi se plătesc prin diminuarea cu o zi şi se suportă după cum urmează:
a) de către angajator, din a 2-a zi până inclusiv în a 6-a zi de incapacitate temporară de muncă, în cazul indemnizaţiilor pentru incapacitate temporară de muncă, cu excepţia indemnizaţiilor aferente certificatelor de concediu medical acordate persoanelor asigurate pentru care a fost instituită măsura izolării, potrivit Legii nr. 136/2020 privind instituirea unor măsuri în domeniul sănătăţii publice în situaţii de risc epidemiologic şi biologic, republicată, cu modificările şi completările ulterioare;
b) din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate, începând cu:
(i) ziua următoare celor suportate de angajator, conform lit. a), şi până la data încetării incapacităţii temporare de muncă a asiguratului sau a pensionării acestuia;
(ii) a 2-a zi în cazul indemnizaţiilor care se suportă integral potrivit legii din bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.
Dupa parerea mea, o data ce discutam despre "continuare" atunci ne incadram la b).i) (si nu la b).ii)), sau gresesc?

popoiud651

#35 Mesaj de popoiud651 »

Regula se aplica distinct pentru fiecare certificat emis. Daca am avea 2 certificate medicale in februarie, unul initial unul in continuare, pentru cel in continuare ne incadram la b. (i).

balazse246

#36 Mesaj de balazse246 »

Atunci nu este indiferent daca este "initial" sau "in continuare".

luchianc987

#37 Mesaj de luchianc987 »

Buna ziua!
si eu am aceasta problema la concediile medicale
am sunat la casa si mi-a zis ca la toate medicalele, indiferent ca e initial, continuare, neoplazie, ingrijire copil, la toate nu se plateste prima zi
cica se tine cont de data eliberarii
adica daca este eliberat pe 31 ian pentru februarie,in cazul neoplaziilor , acolo se plateste integral concediu pe februarie
asta e singura deosebire
faza e ca bifez in program prima zi neplatita dar imi da mesaj ca este eronat
maine trebuie sa dau salariile, are cineva o idee cum ar trebui sa procedez?
multumesc!

balazse246

#38 Mesaj de balazse246 »

Si atunci cum facem cu actul normativ, nu il respectam?
Ai mentionat celor de la Casa de Sanatate ce scrie actul normativ?

popoiud651

#39 Mesaj de popoiud651 »

Actul normativ mentioneaza certificate de concediu medical. Eu am platit salariile cu luna intreaga, ma gandesc ca va aparea o actualizare la saga si voi rectifica, pana la data de depunere a declaratiei.

luchianc987

#40 Mesaj de luchianc987 »

oare balazse246 mie mi-a raspuns cu actul normativ?
nu stiu ce facem cu el
de la casa mi-a zis ca mare atentie
ca sa citesc ordinul 500/2026
nu face distinctie decat la concediul medical pentru izolare ca nu se plateste prima zi
la toate medicalele eliberate, atentie eliberate, cu data de 1 februarie 2026 , prima zi nu se plateste
indiferent ca e in continuare , ca e initial
ca cica nu e nimic publicat in legatura cu exceptiile
deci
fratii mei, care stie cum fac si eu aici
ca nu mai stiu sa fac aici

ivana91

#41 Mesaj de ivana91 »

Si eu am multe concedii medicale in luna februarie si initiale si in continuare. De la casa de sanatate mi-a spus ca prima zi lucratoare nu se plateste pentru nici un concediu medical fie initial, fie in continuare. Cum trebuie procedat. In program daca concediul medical este in continuare nu ma lasa sa pun prima zi neplatita.

vajdak898

#42 Mesaj de vajdak898 »

Buna ziua,

Din pacate am primit refuz la concediile medical din februarie 2026 depuse de catre casa de asigurari sanatate pentru ca la fiecare concediu medical (indiferent continuu sau nu ) trebuie bifat prima zi e neplatita.
Trebuie sa refac februarie si nu ma lasa programul sa bifez prima zi neplatita. Ma poate ajuta cineva?

herganiec

#43 Mesaj de herganiec »

da, scrie la saga direct.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

velicif

#44 Mesaj de velicif »

Buna,
La februarie facem rectificative pentru situatiile in care trebuia sa bifam prima zi neplatita la cm in continuare, sau mai asteptam? Voi cum procedati?

alexoaiac

#45 Mesaj de alexoaiac »

Buna ziua. Da, nu prea avem alta solutie, trebuie sa facem rectificative.

Scrie răspuns