Buna ziua, va rog o recomandare cu privire la urmatoarea problema:
Un cabinet medical individual are angajata cu CIM partial 2h/zi o asistenta, care lucreaza si la un spital de stat, in ture. Acum, cu trecea la REGES ONLINE, se pune problema precizarii modului de repartizare a timpului de lucru la CMI. In cazul meu apare problema in zilele cand este de tura la spital, ca nu lucreaza acele doua ore la CMI (are doar vreo 2-3 ture pe luna cand nu poate veni la CMI). Cum ar trebui sa completez REGES ONLINE cu privire la timpul de lucru si distribuirea acestuia?
Varianta 1. Program partial 2h/zi, inegal (stiu ca legislatia permite program partial inegal, dar aici apare problema ca trebuie completat programul de lucru zilnic, adica intervalul orar din cele 5 zile de lucru, program care se modifica lunar (ceea ce presupune Act Aditional lunar), iar uneori si in timpul lunii daca face tura altei colege.
Aici am vazut o opinie cum ca “O alternativa la actul aditional este sa se mentioneze in contractul individual de munca, dupa ce s-a stabilit repartizarea programului de lucru, ca programul de lucru se poate modifica cu acordul salariatului, la sfarsitul fiecare luni pentru luna urmatoare prin comunicarea de catre angajator a programului modificat. In aceasta situatie, angajatorul comunica la sfarsitul fiecarei luni salariatului un document in care se mentioneaza: repartizarea programului de lucru pe luna xxxx pentru acel salariat, iar salariatul va mentiona pe documentul respectiv ca este de acord cu programul si va semna” (Repet, aceasta este doar o opinie, nu am vazut-o mentionata in codul muncii). Dar si in aceasta situatie, in REGES ONLINE trebuie sa trec initial “o repartizare a programului de lucru, pe zile” ceea ce imi e imposibil de estimat.
Aici ar mai fi varianta sa completez programul zilnic 17-19 cu mentiunea ca in zilele cand nu poate lucra fiind de tura la spital, va recupera orele respective in ziua anterioara, sau ulterioara din aceeasi luna, astfel incat numarul total de ore din luna sa corespunda programului partial de 2ore/zi distribuit inegal.
Varianta 2. Program partial 2h/zi, repartizat uniform, iar in zilele in care nu vine la CMI din cauza turei din spital, sa solicite invoire scrisa (medicul e de acord sa o invoiasca, cu plata integrala a salariului, fara recuperarea orelor invoite). Aceasta varianta parea cea mai simpla de operat, dar sper sa fie si legala sub toate aspectele.
Varianta 3. Program “xxx ore/luna, inegal” (SAGA nu permite ore/saptamana, ca alegeam 10h/saptamana, inegal), dar si aici apar problemele de mai sus, ca nu pot estima programul zilnic si, in plus, nici orele/luna, fiecare luna avand un numar diferit de zile, iar ea lucreaza toata luna, mai putin in zilele cu ture la spital. De asemenea am vazut ca in Declaratia 112 la “Tip contract de munca” exista doar variantele “Norma intreaga, si Partial P1-P7”.
Va multumesc pentru orice recomandare!
Contact de munca cu timp partial s.a.
Re: Contact de munca cu timp partial s.a.
În CIM se menționează că salariatul lucrează 2h/zi, timp parțial, repartizare inegală, iar programul concret se stabilește prin grafic lunar/săptămânal comunicat și acceptat de salariat.
În REGES Online introduceți o repartizare orientativă (ex. 17:00–19:00, inegal). În dosarul de personal păstrați graficul real, semnat lunar, pentru a justifica diferențele față de ceea ce e trecut în REGES. ITM acceptă această soluție, pentru că REGES nu permite înregistrarea programelor flexibile variabile, dar graficul semnat de angajator și salariat este dovada reală a programului.
În REGES Online introduceți o repartizare orientativă (ex. 17:00–19:00, inegal). În dosarul de personal păstrați graficul real, semnat lunar, pentru a justifica diferențele față de ceea ce e trecut în REGES. ITM acceptă această soluție, pentru că REGES nu permite înregistrarea programelor flexibile variabile, dar graficul semnat de angajator și salariat este dovada reală a programului.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
Multumesc mult pentru raspuns, asa voi face !!!
Și până la REGES Online era necesară menționarea în contract a repartizării timpului de muncă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Asa era trecut in contract: 2h/zi inegal cu repartizarea timpului, si mentiunea ca programul se schimba lunar dupa graficul comunicat salariatului. Dar imi era teama ca trebuie sa comunic acum in REGES_ONLINE repartizarea pe zile si ore in fiecare luna. Oricum am inteles ce am de facut. Inca odata multumesc.