tichete cadou

mocanl378

Re: tichete cadou

#61 Mesaj de mocanl378 »

le-am trecut in analitic 623.1, insa am incheiat anul cu pierdere si ma nelinisteste faptul ca acum sunt in totalitate nedeductibile si nu am colectat tva-ul aferent. pot face ceva in cazul acesta?

eugen01

#62 Mesaj de eugen01 »

Ca sa citez din memorie un clasic al forumului:
"In mod normal nu contabilul este cel care trebuie sa "gaseasca" portita legala ci avocatul. El trebuie sa interpreteze prevederile din Lege si nu eu contabil. Eu trebuie sa inregistrez ceea ce mi se da ca document."
si tot acelasi:
"Contabilul prezinta informatia asa cum este ea: urata sau frumoasa."
sau tot din clasici :
"Sfat prietenesc,
Legal ,nu puteti face ce doreste firma ca sa aiba profit ,nu ne lasa Ordinul MFP nr.3055/2009.
Eu ,n-as risca ,nu mi-asi compromite meseria de contabil."

Deci ..nu ne ramane decat sa prezentam situatia ...care este.

mocanl378

#63 Mesaj de mocanl378 »

am inteles, dar acum eu trebuie sa merg la decontul de tva sa completez la randul regularizari taxa colectata suma aferenta tva din factura emisa, daca aceste ch raman in totalitate nedeductibile si pt. care eu mi-am dedus tva la momentul respectiv, nu?

chirodeaf417

#64 Mesaj de chirodeaf417 »

Imi cer scuze pentru continuarea unui topic asa de vechi dar nu am reusit sa ma lamuresc.
in anul 2011 tontv677 spunea
tontv677 scrie:Am trimis mail la SAGA si am primit raspunsul: tichetele cadou nu se includ in venitul brut si deci nu infuenteaza deducerea personala , ele se includ numai in venitul impozabil si maresc doar baza de calcul a impozitului.
Eu nu am mai avut tichete cadou din iulie incoace,iar acum m-am panicat. Am zis sa postez raspunsul poate ajuta si pe altii.
Va multumesc , o zi buna tuturor!
In schimb aici http://www.ziare.com/impozit/impozit-ve ... ui-1242674 se spune
"Avocatul Alexei Delimart de la societatea civila de avocati Delimart si Asociatii, specializata in domeniul dreptului civil/muncii si comercial, a explicat, pentru Ziare.com, cum se acorda deducerea personala in urmatoarele situatii.

Tichete cadou

Tichetele cadou se adauga la venitul brut pentru stabilirea deducerii personale in functie de valoarea acestora?

Raspuns:

Tichetele-cadou acordate potrivit legii reprezinta avantaje de natura salariala in conformitate cu prevederile art. 55 din Codul fiscal.

Astfel, prin normele metodologice de aplicare a Legii 571/2003 privind Codul fiscal se stabileste ca veniturile din salarii sau considerate asimilate salariilor cuprind totalitatea sumelor incasate ca urmare a unei relatii contractuale de munca, precum si orice sume de natura salariala primite in baza unor legi speciale.

Valoarea tichetelor de masa, tichetelor de cresa, tichetelor cadou, tichetelor de vacanta, acordate potrivit legii, luata in calcul la determinarea impozitului pe veniturile din salarii, este valoarea nominala. Veniturile respective se impoziteaza ca venituri din salarii in luna in care acestea sunt primite.

Totodata, deducerea personala este stabilita in functie de venitul brut lunar din salarii realizat la functia de baza de catre contribuabil si numarul de persoane aflate in intretinerea acestuia.

Venitul brut lunar din salarii consta in totalitatea veniturilor realizate intr-o luna de o persoana fizica, indiferent de denumirea acestora sau de forma sub care sunt acordate.

Asadar, contravaloarea tichetelor cadou se include in venitul brut lunar din salarii in functie de care se stabileste deducerea personala ce se va acorda."
In statul de plata facut in SAGA la calculul deducerii personale nu se tine cont de tichetele cadou. In alte programe de salarii se tine cont.

Cum este corect va rog? Precizez ca s-au acordat salariatilor care NU au copii minori.

chirodeaf417

#65 Mesaj de chirodeaf417 »

http://clubcontabilitate.manager.ro/dec ... 10587.html
Tichetele cadou fac parte din categoria veniturilor asimilate salariilor in vederea impozitării. Modalitatea de calcul este similară impozitării tichetelor de masă, respectiv se aplică 16% la valoarea nominala a tichetelor şi se reţine salariatului impozitul.
Pentru completarea declaratiei 112, aveti in vedere prevederile Ordinului comun MFP 1045, MMFPS 2084, MS 793/2012.
Tichetele de masa se completeaza la sectiunea A, partea E.3 - Date detaliate privind impozitul pe venit, rd 10. Contravaloarea tichetelor de masă (sau cadou)
Daca introduc tichetele in fereastra de tichete la tichete cadou nu apar in declaratia 112.

Cum sa procedez corect? Sa le introduc la tichete de masa?

mujb

#66 Mesaj de mujb »

V-ati lamurit?

Si mie mi s-ar parea corect sa apara pe undeva in stat de salarii sau pe fluturas, sa vada angajatul ca i le-am acordat in luna respectiva, cand se uita pe fluturas. Daca faci prin comparatie un stat de salarii cu tichete cadou trecute in fereastra TICHETE si unul fara ele, nu se vede decat ca e diminuat venitul total (restul de plata) si e marit impozitul.
Ar fi interesant o rubrica, si pe stat si pe fluturas, de genul AVANTAJE IN NATURA/TICHETE CADOU, fara ca acestea sa influenteze cu nimic celelalte calcule.

Eu l-am pus sa semneze primirea lor, la fel ca si a tichetelor de masa, dar la el in mana nu e nimic concret (in afara de tichetele in sine, pe care le va papa..:) ), daca vrea sa se uite sa vada cat a luat in mana in total de la patronul lui de treaba! ;)

p.s nu mi se pare normal sa le introduceti la tichete de masa. Au alt tratament, alt statut. Trebuie sa fie introduse la tichete cadou, din moemnt ce este acest articol creat in SAGA.

eugen01

#67 Mesaj de eugen01 »

chirodeaf417 scrie: Daca introduc tichetele in fereastra de tichete la tichete cadou nu apar in declaratia 112.
Cum sa procedez corect? Sa le introduc la tichete de masa?
Nu, nu le introduceti acolo.Dupa cum a mai fost remarcat, tichetele cadou NU au acelasi regim (d.p.d.v fiscal) ca si tichetele de masa.
Nu stiu altii cum sunt, dar eu sunt o fire mai banuitoare motiv pentru care am rascolit ordinele mentionate (Ordinului comun MFP 1045, MMFPS 2084, MS 793/2012).Ei bine sunt in masura sa afirm ca respectivele ordine mentionate se refera exclusiv (mai mult sau mai putin) la reflectarea creantelor (indemnizatii/contributii) d.p.d.v. al contributiilor sociale.
Pe scurt, am dat iama in site-ul ANAF (formulare cu explicatii) am click-ait pe 112 si l-m luat la puricat.Ei bine pe la pagina 45 am dat de respectivul citat:
E.3. Date detaliate privind impozitul pe venit
...
Rândul 10 "Contravaloarea tichetelor de masă" ‐ se completează cu contravaloarea tichetelor de masă.
Chiar asa, sec, fara nici o adaugare.

Scrie răspuns