Ajutor deces

ivana91

Ajutor deces

#1 Mesaj de ivana91 »

La o angajata i-a decedat sotul. Acesta nu era angajat in alta parte, angajata nu a beneficiat de deducere suplimentara pentru sot. Poate sa beneficieze de ajutor de deces pentru sot?

herganiec

Re: Ajutor deces

#2 Mesaj de herganiec »

Da. Ajutorul pt deces nu e legat de deducerea suplimentara.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

tomac

#3 Mesaj de tomac »

Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

kalapism

#4 Mesaj de kalapism »

Buna ziua,

Am un salariat decedat. I-am platit sotiei suma de 2415 ron.

Am facut note contabile : 4311=423 si 423=5311. Am generat declaratia 112, as fi avut de achitat la contributia de asigurari sociale 708 ron, dupa care am complectat la rubrica nr decese si valoarea si mi-a compensat acea suma de 708 ron. Este corect? deoarece nu voi mai depune dosarul pentru recuperarea sumei ramase la Casa de Sanatate deoarece sotia decedatului nu vrea sa-mi mai de-a chitantele .

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Ajutorul de deces nu se acordă fără întocmirea dosarului cerut de lege.
Trebuia să aveți acel dosar înainte de a achita ajutorul de deces. Chiar dacă nu solicitați restituirea sumei, la un control vi se va solicita justificarea deducerii din CAS. Or nu puteți justifica cu un dosar corect întocmit.

kalapism

#6 Mesaj de kalapism »

Noi am dat suma sotiei imediat in ziua decesului, nu avea bani femeia si urma sa ne aduca actele iar acum nu mai vrea. Asta este e pierderea societatii.
Nu vreau sa-mi deduc suma stiind ca nu am dosarul complet, de aceea vroiam sa va intreb daca trec in rubrica deces 1 suma 2415 iar sus modific manual sa-mi ramana de plata si sa nu se deduca.

E in regula asa?

tomac

#7 Mesaj de tomac »

Nu. Nu este defel în regulă.
Cele două sunt legate una de alta. Dacă doar completați numărul de cazuri și valoarea ajutorului de deces, dar fără a completa la CAS partea de deductibilitate va da eroare la 112.
Nu este în regulă și faptul că ați achitat ajutorul de deces fără a avea toate documentele necesare. Nu este în regulă nici faptul că persoana beneficiară refuză să aducă documentele cerute de le lege.
Aveți ca opțiuni:
- fie vă clarificați problema cu persoana respectivă și obțineți documentele necesare completării dosarului pentru acordarea ajutorului de deces
- fie treceți suma pe costuri, o considerați nedeductibilă fiscal și nu o treceți nicăieri în d112

kalapism

#8 Mesaj de kalapism »

o trec ca si nedeductibila atunci suma.
Asta este, o sa fie invatatura de minte pentru administrator. A venit sotia plangand in ziua cand a murit ca are nevoie de bani si i s-a dat. cand a venit sa aduca certificatul de deces ca sa facem copie i-am pus stampila pe spatele certif si achitat suma de 2415, i s-a spus sa-mi aduca si chitantele si bineinteles ca nu a mai aparut.

Scrie răspuns