Pagina 1 din 1

Contract drepturi de autor

Scris: Lun Dec 08, 2014 2:32 pm
de tudora41
Buna ziua
Am introdus un contract drepturi de autor 16%.
Saga nu-mi calculeaza impozitul pe venit corect.
Din venitul brut nu scade contributiile si apoi sa aplice impozitul pe venit.
El calculeaza impozitul la intreg venitul brut.
Ma puteti ajuta?

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Lun Dec 08, 2014 2:54 pm
de tomac
De ce ar trebui să scadă acele contribuții dacă impozitul este final? Argumentați. Dați un text de lege.

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Lun Dec 08, 2014 3:06 pm
de georgescum166
are foarte mare dreptate tomac.
i se retine doar 16% impozit final (sau 10% daca nu e impozit final)
referitor la contributia la sanatate vedeti art 296 indice 23 al. 2

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Lun Dec 08, 2014 3:08 pm
de tudora41
(1) Pentru următoarele venituri, plătitorii persoane juridice sau alte entități care au obligația de a conduce evidență contabilă au obligația de a calcula, de a reține și de a vira impozit prin reținere la sursă, reprezentând plăți anticipate, din veniturile plătite:

a) venituri din drepturi de proprietate intelectuală;

b) venituri din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil, precum şi a contractelor de agent. Fac excepție veniturile din activităţi desfăşurate în baza contractelor/convenţiilor civile încheiate potrivit Codului civil obţinute de contribuabilii care desfășoară activităţi economice în mod independent sau exercită profesii libere şi sunt înregistrați fiscal potrivit legislaţiei în materie;

c) venituri din activitatea de expertiză contabilă și tehnică, judiciară și extrajudiciară;

d) venitul obținut de o persoană fizică dintr-o asociere cu o persoană juridică contribuabil, potrivit titlului IV^1, care nu generează o persoană juridică.

(2) Impozitul ce trebuie reținut se stabilește după cum urmează:

a) în cazul veniturilor prevăzute la alin. (1) lit. a)—c), aplicând o cotă de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuțiile sociale obligatorii reținute la sursă potrivit titlului IX^2;

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Lun Dec 08, 2014 3:14 pm
de tomac
Ăsta e argumentul? Atunci de ce l-ați introdus ca fiind cu impozit de 16%? Introduceți-l cu 10% și programul va proceda ca în textul invocat.
Eu zic ca pentru 16% să mai coborâți privirea în codul fiscal, la articolul imediat următor.

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Lun Dec 08, 2014 3:19 pm
de tudora41
Printre categoriile de venituri supuse impozitului pe venit, potrivit prevederilor Codului fiscal, regăsim şi veniturile din activităţi independente, definite conform art. 46, deci, implicit, şi veniturile din drepturi de proprietate intelectuală.


Potrivit legii, veniturile din valorificarea sub orice formă a drepturilor de proprietate intelectuală provin din brevete de invenţie, desene şi modele, mostre, mărci de fabrică şi de comerţ, procedee tehnice, know-how, din drepturi de autor şi drepturi conexe dreptului de autor şi altele asemenea (art. 46 alin. 4 din Codul fiscal).


Determinarea venitului net în sistem real. Legiuitorul arată că contribuabilii care obţin venituri din drepturi de autor au dreptul să opteze pentru determinarea venitului net în sistem real, potrivit art. 48 din Codul fiscal.


Reţinerea la sursă a impozitului reprezentând plăţi anticipate pentru veniturile din drepturi de autor. Pentru veniturile din drepturi de autor, plătitorii persoane juridice sau alte entităţi care au obligaţia de a conduce evidenţa contabilă au obligaţia de a calcula, de a reţine şi de a vira impozit prin reţinere la sursă, reprezentând plăţi anticipate, din veniturile plătite.


Astfel, referitor la impozitul ce trebuie reţinut, în cazul veniturilor din drepturi de autor se aplică o cotă de impunere de 10% la venitul brut din care se deduc contribuţiile sociale obligatorii reţinute la sursă. Impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost plătit venitul.


Beneficiarul unui astfel de venit provenit din drepturi de autor are obligaţia întocmirii şi depunerii până la data de 25 mai a anului următor a declaraţiei 200 “Declaraţie privind veniturile realizate din România”.


Pentru determinarea venitului net din drepturi de autor, contribuabilii vor completa numai partea din Registrul-jurnal de încasări şi plăţi referitoare la încasări. De retinut că această reglementare este opţională pentru cei care consideră că îşi pot îndeplini obligaţiile declarative direct pe baza documentelor emise de plătitorul de venit. Aceşti contribuabili au obligaţia să arhiveze şi să păstreze documentele justificative cel puţin în limita termenului de prescripţie prevăzut de lege.


Potrivit art. 50 alin. 1 din Codul fiscal, venitul net din drepturile de autor se stabileşte prin scăderea din venitul brut a următoarelor cheltuieli:


a) o cheltuială deductibilă egală cu 20% din venitul brut;


b) contribuţiile sociale obligatorii plătite.


În cazul acesta, cota de impozit de 16% se aplică la suma ce rezultă din calculul mai sus amintit în rândurile imediat anterioare şi astfel rezultă impozitul ce trebuie plătit de autor.
[/quote][/quote][/b]

Opţiunea pentru stabilirea impozitului final pentru veniturile din drepturi de autor. Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de autor pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.


În cazul acesta, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat şi reţinut de 16% reprezintă impozit final, astfel încât autorul nu va mai plăti vreun alt impozit aferent veniturilor obţinute din drepturi de autor.


Reţinem că impozitul astfel reţinut se virează la bugetul de stat până la data de 25 inclusiv a lunii următoare celei în care a fost reţinut.


Subliniem şi faptul că, în cazul veniturilor din drepturi de autor a căror impunere este finală prin reţinere la sursă, nu există obligativitatea depunerii declaraţiei 200 “Declaraţie privind veniturile realizate din România”.

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Lun Dec 08, 2014 3:29 pm
de tomac
Așa, și? Ați citit măcar ceea ce ați lipit ca răspuns aici? Pentru că e un text copiat de undeva.
Dacă nu, vă recomand să citiți. Și încercați să nu mai postați răspunsuri ce sunt luate cu copy paste. Formulați un răspuns care să vă reprezinte opinia folosind propriile cuvinte și argumentând opinia cu indicarea articolului din codul fiscal. Nu este necesar să postați ceea ce scrie în articolul respectiv ci doar să-l indicați.
Dar din ceea ce ați postat rezultă clar că:
- răspunsul postat nu vă aparține. E un text luat cu copy paste de undeva și trântit aici ca răspuns
- nu ați citit ceea ce ați postat ca fiind răspunsul dvs iar dacă ați citit nu l-ați înțeles. Acesta, spre știința dvs, are o frază ce confirmă că ceea ce face SAGA este corect.
- vă încăpățânați să nu formulați o opinie proprie. Nu înțeleg de ce. Să știți că și eu mai greșesc și am recunoscut acest lucru nu odată și nu e o rușine în a recunoaște că te-ai înșelat. Mă întreb de ce vă încăpățânați să insistați cu a posta răspunsuri care nu argumentează în nici un fel întrebarea de la care a pornit acest topic.

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Lun Dec 08, 2014 3:42 pm
de tudora41
Ok
Multumesc pentru timpul acordat.
Aveam aceste raspunsuri de pe forumuri care dadeau si exemple de calcul. Se pare ca m-au dezinformat.
Deci nu privesc cheltuiala la buget ca find deductibila din venitul brut si calculez cei 16% la toata suma prevazuta in contract.


Multumesc frumos

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Mar Dec 09, 2014 2:30 pm
de tomac
De credeți că v-au dezinformat? Că eu, din ceea ce am citit prin textele postate am descoperit că nu e așa.
Spre exemplu:
tudora41 scrie:Opţiunea pentru stabilirea impozitului final pentru veniturile din drepturi de autor. Contribuabilii care realizează venituri din drepturi de autor pot opta pentru stabilirea impozitului pe venit ca impozit final. Opţiunea de impunere a venitului brut se exercită în scris în momentul încheierii fiecărui raport juridic/contract şi este aplicabilă veniturilor realizate ca urmare a activităţii desfăşurate pe baza acestuia.


În cazul acesta, impozitul pe venit se calculează prin reţinere la sursă la momentul plăţii veniturilor de către plătitorii de venituri, prin aplicarea cotei de 16% asupra venitului brut. Impozitul calculat şi reţinut de 16% reprezintă impozit final, astfel încât autorul nu va mai plăti vreun alt impozit aferent veniturilor obţinute din drepturi de autor.
Adică, răspunsul, arată că SAGA procedează corect dacă se alege impunere cu 16%. La fel de corect ar fi procedat la alegerea impunerii cu cotă de 10%. În acel caz nu ar fi folosit venitul brut ca bază de calcul.

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Joi Ian 21, 2016 2:22 am
de ionescud683
Incepand cu 01.01.2016 s-a modificat modul de calcul al impozitului retinut la sursa (ca impozit final) pentru drepturile de autor. Cota forfetara de cheltuieli (de 40%) si contributiile sociale obligatorii se scad din baza de calcul a impozitului pe venit.
Cand se va modifica modul de calcul in SAGA C?
Am constatat ca la SAGA PS deja functioneaza. Felicitari!

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Joi Ian 21, 2016 1:05 pm
de septimiuv
La următoarea actualizare.

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Lun Apr 25, 2016 2:34 pm
de manm175
Buna ziua,

Oare s-a modificat modul de calcul cu cota forfetara de 40% pentru dr. autor? Eu am ultima versiune .469
Daca da, cum sa procedez? ca din program nu mi-am dat seama.
Multumesc

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Lun Apr 25, 2016 4:17 pm
de septimiuv
S-a modificat. Cum adică cum procedezi?

Re: Contract drepturi de autor

Scris: Lun Apr 25, 2016 5:04 pm
de manm175
Scuze, eu am cautat sa introduc procentul in fereastra 'salariati' nu in stat. Am vazut dup-aia.
Merci :D