Desfacere CIM dupa reluare activitate din CIC

tats844

Desfacere CIM dupa reluare activitate din CIC

#1 Mesaj de tats844 »

Am o salariata care revine din CIC 2 ani (reluare activitate mai repede cu 1 luna conform legii) pe data de 10.12.2014 (in 10.01.2015 copilul implineste 2 ani ).Am cateva nelamuriri :
1.Deoarece postul pe care era angajata s-a desfiintat ( reducere activitate ) , pot sa o trimit in somaj fara obligativitatea mentinerii raporturilor de munca 6 luni ?
2.Pentru a o trimite in somaj trebuie sa o mai tin cele 20 zile de preaviz dupa data de 10.12.2014 ?

herganiec

Re: Desfacere CIM dupa reluare activitate din CIC

#2 Mesaj de herganiec »

1. da.
2. nu
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

tats844

#3 Mesaj de tats844 »

Multumesc pentru raspuns , dar va rog sa-mi spuneti baza legala pentru raspunsul dat la pct.2.

tomac

#4 Mesaj de tomac »

1.Nu, pentru că OUG 111/2010 spune explicit care sunt cele două situații în care se poate desface contractul de muncă
Art. 25. (1) 1 Angajatorul are obligația de a aproba concediul pentru creșterea copilului prevăzut la art. 2 alin. (1), precum și concediul fără plată prevăzut la art. 6 alin. (1). Perioada de acordare se stabilește de comun acord cu angajatul.
(2) Este interzis angajatorului să dispună încetarea raporturilor de muncă sau de serviciu în cazul:
a) salariatei/salariatului care se află, după caz, în concediu pentru creșterea copilului în vârstă de până la un an sau de până la 2 ani, respectiv 3 ani, în cazul copilului cu handicap;
b) salariatei/salariatului care se află în plata stimulentului de inserție prevăzut la art. 7.

(3) Interdicția prevăzută la alin. (2) se extinde, o singură dată, cu până la 6 luni după revenirea definitivă a salariatei/salariatului în unitate.
(4) Prevederile alin. (2) și (3) nu se aplică în cazul concedierii pentru motive ce intervin ca urmare a reorganizării judiciare sau a falimentului angajatorului, în condițiile legii.
După cum vedeți cele două situații sunt:
- reorganizarea judiciară
- faliment
Reducerea de activitate nu este reorganizare judiciară și în nici un caz faliment

2. Nu. Pentru că, indiferent de situație, în cazul concedierii dreptul la preaviz este intangibil. Există o singură derogare de la aceasta în codul muncii - dacă persoana concediată se află în perioada de probă stabilită prin contractul individual de muncă. O persoană ce a fost în CIC, nu are cum să fie în perioadă de probă. Vedeți art.75 din codul muncii.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

sa va zic un caz.
ce sa spun, sotia mea lucra la o firma impreuna cu o alta persoana cu ceva timp in urma.
dupa ce a intrat in crestere copil 2 ani (in acesti 2 ani venea o data sau de doua ori pe luna pt treburi de serviciu cu care nu stiau ceilalti sa le faca). Dupa cei 2 ani a venit la lucru si in prima zi la ora 8 cum a venit, a primit decizia de somaj cu desfiintarea postului.
a fost in somaj vreo 6 luni pana a gasit alt job.
nu au fost alte discutii si cei de la somaj au spus ca e perfect legal.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Interdicția concedierii după CIC nu exista reglementată așa. Reglementarea e mai nouă.
Dreptul de preaviz este la fel din 2011 - 20 de zile, obligatoriu. Nu avea cum să nu aibă acel drept de preaviz.
Putea ataca în instanță decizia de concediere și în 99,99% din cazuri instanțele dau câștig de cauză salariatelor respective. Inclusiv instanțele de apel.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

herganiec

#7 Mesaj de herganiec »

eh, daca stiam atunci asta..
dar cand s-a prezentat la somaj cei de acolo au spus ca e ok. de asta am lasat-o balta asa.
Mersi tomac.

prunutag853

#8 Mesaj de prunutag853 »

Referitor la salariata care a fost data in somaj dupa concediu crestere copil pana la 2 ani , cum ii fac eu adeverinta cu stagiul de cotizare pentru somaj ? Ce perioade trec in adeverinta? Pe 28.04.2015 am intrerupt concediul pentru crestere copil , a lucrat pana la 28.05.2015 , dupa care intra in somaj .Este in concediu din 18.08.2013.

mantogp670

#9 Mesaj de mantogp670 »

Strict perioada lucrata efectiv nu si cea de intrerupere. Aceasta se trece pe verso la adeverinta de somaj la perioade suspendare si se mentioneaza perioada si motivul cu temei legal aferent.

serbanm695

#10 Mesaj de serbanm695 »

buna ziua!
am si eu urmatoarea problema: am completat anexa 11 fosta anexa 26 pt un salariat, cu un salariu de 975 de lei la incheierea contractului de munca astfel:
coloana 2-luna si anul adica prima luna , luna cu incetarea raportului de munca (iunie)
coloana 3-baza de calcul 529,cf declaratiei pe mai,
coloana 4-suma reprz contr indiv-4
coloana5-suma reprez contr datorata de angajator-31
coloana 6-nr declaratiei
coloana 7-natura veniturilor-salariale
cei de la pitesti a spus ca nu este corect completata si i-a dat dosarul inapoi fara nici un fel de explicatie,
va rog sa ma ajutati sa-mi dau seama unde am gresit?
urgent ,va rog mult :(

balazse

#11 Mesaj de balazse »

In coloana 2 la rd.1 treci ultima luna lucrata si asa mergi mai departe.
In coloana 5 treci tot 4 lei deoarece si la nota scrie "aplicarea cotei contributiei individuale la bugetul asigurarilor pentru somaj prevazuta de lege asupra bazei de calcul prevazute la coloana 3".
In rest este corect, totusi pe viitor sa nu plece persoana in cauza pana cand nu obtine informatiile utile, cel putin exista un birou de asistenta si poate solocita ajutor de acolo.

filipf857

#12 Mesaj de filipf857 »

Am o firma care a avut angajata o vanzatoare la un punct de lucru (ABC) situat la 20 km de sediul social. Dupa intrarea ei in CIC s-a desfiintat punctul de lucru si s-a oprit activitatea acolo, precum si la sediul social
Acum cand revine din CIC, pot sa-i desfac CIM cu a doua zi si s-o trimit in somaj, deoarece ea nu mai are unde sa presteze activitatea?
Multumesc

maginap

#13 Mesaj de maginap »

dupa 20 de zile de preaviz ca i s-a desfiintat postul. restrangerea activitatii si ca nu aveti alte posturi disponibile.

filipf857

#14 Mesaj de filipf857 »

fara preaviz nu se poate?
sau se poate acord preavizul inainte de expirarea cic-ului astfel ca in prima zi de reverine din concediu sa-i fac si desfacerea?
Daca firma isi suspenda activitatea la ONRC pana la data revenirii, ca a ramas activa doar datorita acestei salariate?

Scrie răspuns