act aditional

ciobanum

act aditional

#1 Mesaj de ciobanum »

Buna ziua, pot face un act aditional prin care sa modific durata de munca a unui salariat de la 4 ore pe zi la 2 ore pe zi si sa micsorez corespunzator salariul, de la 500 lei la 250 lei, ambele modificari intr`un singur act aditional, care sa intre in vigoare de la 01.01.2015? Data pana la care trebuie transmis revisal la ITM este 29 ianuarie, corect? la fel si in cazul maririi salariului minim, corect?
Multumesc

paturcai

Re: act aditional

#2 Mesaj de paturcai »

Raspunsul este: DA; folositi Act Aditional pentru acele modificari.
Urmatoarele elemente se modifica prin Acte aditionale:
a) durata contractului;
b) locul muncii;
c) felul muncii;
d) conditiile de munca;
e) salariul;
f) timpul de munca si timpul de odihna

Art. 17 al. 5 din Codul Muncii
(5) Orice modificare a unuia dintre elementele prevăzute la alin. (3) în timpul executării
contractului individual de muncă impune încheierea unui act adiţional la contract, într-un
termen de 20 de zile lucrătoare de la data apariţiei modificării, cu excepţia situaţiilor în care o
asemenea modificare este prevăzută în mod expres de lege.

Alin. 3 de la art. 17:
(3) Persoana selectată în vederea angajării ori salariatul, după caz, va fi informată cu privire la
cel puţin următoarele elemente:
a) identitatea părţilor;
b) locul de muncă sau, în lipsa unui loc de muncă fix, posibilitatea ca salariatul să muncească
în diverse locuri;
c) sediul sau, după caz, domiciliul angajatorului;
d) funcţia/ocupaţia conform specificaţiei Clasificării ocupaţiilor din România sau altor acte
normative, precum şi fişa postului, cu specificarea atribuţiilor postului;
e) criteriile de evaluare a activităţii profesionale a salariatului aplicabile la nivelul
angajatorului;
f) riscurile specifice postului;
g) data de la care contractul urmează să îşi producă efectele;
h) în cazul unui contract de muncă pe durată determinată sau al unui contract de muncă
temporară, durata acestora;
i) durata concediului de odihnă la care salariatul are dreptul;
j) condiţiile de acordare a preavizului de către părţile contractante şi durata acestuia;
k) salariul de bază, alte elemente constitutive ale veniturilor salariale, precum şi
periodicitatea plăţii salariului la care salariatul are dreptul;
l) durata normală a muncii, exprimată în ore/zi şi ore/săptămână;
m) indicarea contractului colectiv de muncă ce reglementează condiţiile de muncă ale
salariatului;
n) durata perioadei de probă.
Am vazut viitorul. Nu mi-l permit!

ciobanum

#3 Mesaj de ciobanum »

Multumesc mult!
Mai am o intrebare, in cazul cim cu fractiune de norma, de ex. 5 ore pe luna, aleg repartizare timp de lucru ``inegal``? asa vad ca scrie in manualul de utilizare din Saga, desi pe alte forumuri am vazut parerea ca ``inegal`` se foloseste doar atunci cand salariatul lucreaza si ziua si noaptea, in cazul de fata salariatul lucreaza numai ziua, deci e corect ``inegal`` sau ``ore zi``?
Multumesc

eugen01

#4 Mesaj de eugen01 »

Pai:
ART. 113
(1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile,
cu două zile de repaus.
(2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a
timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
Sarim art 114, desi nu strica un ochisor si pe acolo si :
ART. 116
(1) Modul concret de stabilire a programului de lucru inegal în cadrul săptămânii de lucru de 40 de ore, precum şi în cadrul săptămânii de lucru comprimate va fi negociat prin contractul colectiv de muncă la nivelul angajatorului sau, în absenţa acestuia, va fi prevăzut în regulamentul intern.
(2) Programul de lucru inegal poate funcţiona numai dacă este specificat expres în contractul individual de
muncă.

Zic eu, ca sintagma "inegal" nu are neaparat de-a face cu ... alternanta nocturnalitatii.
(simpla parere)

ciobanum

#5 Mesaj de ciobanum »

Nici eu nu cred ca ``inegal`` trebuie utilizat daca lucreaza ziua si noaptea, dar am vrut sa stiu si alte pareri. Multumesc

Scrie răspuns