deducere personala

ionescuc449

deducere personala

#1 Mesaj de ionescuc449 »

Buna ziua,
am urmatoarea situatie:
un salariat are brutul de 1000 lei in luna ianuarie 2015, 19 tichete de masa a cate 9.35 (178 lei) si 15 tichete cadou a cate 10 lei (150 lei).
din program reiese deducere 230 lei.
cu un alt soft de contabilitate in aceeasi conditii salariale iese deducere personala 210 lei.
de aici si impozit pe salarii diferit.
va rog sa ma lamuriti cum e corect?
am senzatia ca nu se iau in calcul tichetele cadou in Saga si de aceea iese o deducere mai mare.

am gresit cu ceva?

pinteae

Re: deducere personala

#2 Mesaj de pinteae »

Tichetele cadou, pentru ce s-au acordat?
Daca sunt acordate salariatilor cu copii minori, iar sumele sunt aferente cadourilor de craciun (chiar retroactiv), atunci nu se impoziteaza.
Daca sunt acordate ca un supliment salarial, atunci trebuie sa i le consideri ca venit de natura salariala, iar asupra lor trebuie sa le retii contributii si impozit.
Daca sunt cheltuieli sociale (prevazute in CCM), atunci le retii doar impozit pe salarii.

herganiec

#3 Mesaj de herganiec »

Conform prevederilor art 11.2 din HG 1317/ 2006 privind normele de aplicare ale Legii tichetelor cadou cu cele ale art. 296^15 din Codul fiscal, asupra sumelor corespunzătoare tichetelor cadou/ cadourilor în bani sau în natură acordate de către angajator angajaților în beneficiul copiilor minori cu ocazia Paștelui (în speța de față, dar în general și pentru ziua de 1 iunie, cu ocazia Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum şi cadourile oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie ), în măsura în care valoarea cadoului oferit fiecărei persoane, cu orice ocazie dintre cele menționate anterior, nu depăşeşte valoarea de 150 lei, acestea nu se cuprind în baza impozabilă și nu se calculează și nu se reţin, nici pentru salariat, nici pentru angajator contribuţiile obligatorii de asigurări sociale, contribuţiile la bugetul asigurărilor pentru şomaj, contribuţiile obligatorii pentru asigurările de sănătate. Angajatorii nu datorează pentru sumele corespunzătoare tichetelor cadou nici contribuţia de asigurări pentru accidente de muncă şi boli profesionale.

Angajatorul poate opta pentru acordarea unor astfel de beneficii cu ocazia sărbătorii pascale, fie sub forma unor tichete cadou, fie sub forma unor cadouri în bani sau în natură, aspect important în stabilirea regimului de impozitare și impunere al acestora.

La nivelul angajatorului, contravaloarea tichetelor cadou, acordate potrivit legii, exclusiv în scop social, este deductibilă la calculul impozitului pe profit potrivit art. 21, alin. 3, lit. c) din Codul Fiscal, cu încadrarea în limita fondului de 2% aplicată asupra valorii cheltuielilor cu salariile personalului și acordate conform legii.

Așadar, dacă angajatorul decide acordarea, cu regularitate, salariaţilor a acestor beneficiii sub formă de tichete cadou sau cadouri în bani/ în natură, iar nu drept cadouri pentru evenimente din cele precizate prin art. 55 alin. (4) lit. a) din Codul fiscal, sumele reprezentând contravaloarea acestor tichete cadou nu vor fi deductibele la nivelul anagjatorului, iar la nivelul angajatului nu pot fi încadrate în categoria cheltuielilor de natură socială, fiind venituri de natură salarială pentru care angajatorul are obligaţia legală de a calcula, reţine şi vira impozitul pe venit şi contribuţiile datorate bugetului de asigurări sociale de stat şi fondurilor speciale.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

apetrem

#4 Mesaj de apetrem »

Tichetele-cadou sunt avantaje materiale şi se impozitează cu 16%, indiferent de cum sunt acordate, inclusiv cele acordate potrivit destinației şi cuantumului prevăzut la art. 55 alin. (4) lit. a) Cod fiscal, copii minori, Paşte, Crăciun, etc. Nu exista nici o exceptie.
Pct. 70 lit. i) din Normele la art. 55 alin. (3) Cod Fiscal.
Marian Apetre

ionescuc449

#5 Mesaj de ionescuc449 »

tichetele nu sunt acordate ca si cheltuieli sociale.
sunt date salariatilor ca o prima de Craciun dar venind tarziu le-am acordat in luna ianuarie. ele sunt in valoare de 150 lei de salariat.
problema este: unde sa le introduc in program, pentru ca daca le introduc la tichete cadou, nu mi le prinde in drepturile salariale, nu-mi diminueaza deducerea personala, dar mi le impoziteaza (adica calculeaza impozit pe salarii si pentru ele)
daca le introduc sub forma de sporuri, imi apare suma la rest de plata iar eu deja le-am dat aceste tichete.
nu se pune problema sa depaseasca 2% la fondul de salarii.
nu stiu cum sa fac

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Dacă sunt date în loc de primă se impozitează integral chiar și cu contribuții sociale.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

ionescuc449

#7 Mesaj de ionescuc449 »

am inteles, dar unde le introduc?

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Pe alte venituri.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns