Poprire salariu

alexoaiac

Poprire salariu

#1 Mesaj de alexoaiac »

Buna ziua! Am urmatoarea dilema: Am primit poprire pe salariu pentru o salariata de la Directia Venituri Buget Local. Conform Art. 728 din Noul Cod de Procedura Civila
"(1) Salariile şi alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum şi alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia pot fi urmărite: .....
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii
(3) Veniturile din muncă sau orice alte sume ce se plătesc periodic debitorului şi sunt destinate asigurării mijloacelor de existenţă ale acestuia, în cazul în care sunt mai mici decât cuantumul salariului minim net pe economie, pot fi urmărite numai asupra părţii ce depăşeşte jumătate din acest cuantum.".
Salariata este cu jumatate de norma si are venitul lunar net de 390 lei.
Salariului minim net pe economie (conform salariului brut de 975 lei) este de 724 lei.
Jumatate din salariul minim net: 724/2=362 lei
Deci, pot urmari doar ce depaseste 362 adica: 390-362=28 lei.
Iar acesti 28 lei ii retin pe toti sau doar 1/3 din ei adica 28/3=9,33=(rotunjit) 9 lei?
Multumesc anticipat.
Sa aveti o zi buna! :)

pinteae

Re: Poprire salariu

#2 Mesaj de pinteae »

Dupa parerea mea, suma de 28 lei trebuie retinuta integral, deoarece suma este mai mica de 1/3 din venitul realizat, iar venitul realizat depaseste 1/2 din venitul minim net, cu cei 28 lei.

alexoaiac

#3 Mesaj de alexoaiac »

Intre timp am sunat la Directia Venituri Buget Local si, dupa ce s-a uitat pe articolul respectiv din Cod, mi-a spus ca se "urmareste" diferenta, deci cei 28 lei, iar a urmari inseamna ca se retine 1/3.
Deci, se retine 1/3 din suma urmarita (28 lei) adica 9 lei.

pinteae

#4 Mesaj de pinteae »

Esti sigur(a)?
Deoarece, daca situatia sta in acest fel, inseamna ca pentru toate retinerile din salarii, in primul rand trebuie sa scadem 1/2 din venitul minim net, dupa care aplicam retinerea de 1/3 din suma ramasa.
Citind art. 728 din Codul de procedura civila, nu am inteles ca ar fi asa.

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

de acord cu pinteae.
suma de 28 lei trebuie retinuta integral
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

Scrie răspuns