ore suplimentare

petcue650

ore suplimentare

#1 Mesaj de petcue650 »

as dori o parare in legatura cu o speta legata de plata orelor suplimentare . La o societate este regula ca o parte din salariati lucreaza sambata . Este cumva gresit daca in stat apare in fiecare luna sporul de ore suplimentare , sau acest spor trebuie cuprins in salariu de incadrare ?

tatum

Re: ore suplimentare

#2 Mesaj de tatum »

Cei de la ITM vor sa-l vada separat .

herganiec

#3 Mesaj de herganiec »

Fiind spor nu are cum sa fie cuprins in salariul de incadrare. Nici nu ati avea cum sa le demonstrati la ITM ca ”e prins in salariu de incadrare”
ART. 112 Jurisprudență
  (1) Pentru salariaţii angajaţi cu normă întreagă durata normală a timpului de muncă este de 8 ore pe zi şi de 40 de ore pe săptămână.
  (2) În cazul tinerilor în vârstă de până la 18 ani durata timpului de muncă este de 6 ore pe zi şi de 30 de ore pe săptămână.
  ART. 113
  (1) Repartizarea timpului de muncă în cadrul săptămânii este, de regulă, uniformă, de 8 ore pe zi timp de 5 zile, cu două zile de repaus.
  (2) În funcţie de specificul unităţii sau al muncii prestate, se poate opta şi pentru o repartizare inegală a timpului de muncă, cu respectarea duratei normale a timpului de muncă de 40 de ore pe săptămână.
  ART. 114
  (1) Durata maximă legală a timpului de muncă nu poate depăşi 48 de ore pe săptămână, inclusiv orele suplimentare.
  (2) Prin excepţie, durata timpului de muncă, ce include şi orele suplimentare, poate fi prelungită peste 48 de ore pe săptămână, cu condiţia ca media orelor de muncă, calculată pe o perioadă de referinţă de 4 luni calendaristice, să nu depăşească 48 de ore pe săptămână.
...
ART. 120 Jurisprudență
  (1) Munca prestată în afara duratei normale a timpului de muncă săptămânal, prevăzută la art. 112, este considerată muncă suplimentară.
  (2) Munca suplimentară nu poate fi efectuată fără acordul salariatului, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
  ART. 121
  (1) La solicitarea angajatorului salariaţii pot efectua muncă suplimentară, cu respectarea prevederilor art. 114 sau 115, după caz.
  (2) Efectuarea muncii suplimentare peste limita stabilită potrivit prevederilor art. 114 sau 115, după caz, este interzisă, cu excepţia cazului de forţă majoră sau pentru alte lucrări urgente destinate prevenirii producerii unor accidente ori înlăturării consecinţelor unui accident.
  ART. 122
  (1) Munca suplimentară se compensează prin ore libere plătite în următoarele 60 de zile calendaristice după efectuarea acesteia.
  (2) În aceste condiţii salariatul beneficiază de salariul corespunzător pentru orele prestate peste programul normal de lucru.
  (3) În perioadele de reducere a activităţii angajatorul are posibilitatea de a acorda zile libere plătite din care pot fi compensate orele suplimentare ce vor fi prestate în următoarele 12 luni.
  ART. 123
  (1) În cazul în care compensarea prin ore libere plătite nu este posibilă în termenul prevăzut de art. 122 alin. (1) în luna următoare, munca suplimentară va fi plătită salariatului prin adăugarea unui spor la salariu corespunzător duratei acesteia.
  (2) Sporul pentru munca suplimentară, acordat în condiţiile prevăzute la alin. (1), se stabileşte prin negociere, în cadrul contractului colectiv de muncă sau, după caz, al contractului individual de muncă, şi nu poate fi mai mic de 75% din salariul de bază.

Codul muncii
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

petcue650

#4 Mesaj de petcue650 »

prin urmare daca la societate se lucreaza sambata in mod normal, iar eu nu le dau liber ,dar aceste ore le platesc luna de luna cu sporul de ore suplimentare lucrate in zilelele de repaos adica 200 la suta este corect ? mentionez ca aceste ore apar mentionate in stat ,la fel cum apare si sporul acordat .

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

aproape corect, sporul e ok pt orele suplimentare,
dar mai trebuie un spor permanent de weekend (pt ca lucreaza sambata si duminica) minim 1% din sal incadrare.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

alexoaiac

#6 Mesaj de alexoaiac »

Daca un salariat lucreaza 7 ore/zi de luni pana vineri si mai lucreaza si 12 ore o sambata pe luna, mai trebuie dat liber lunea urmatoare pentru ziua de sambata lucrata, pentru ca angajatul sa aibe 2 zile de week-end legate? Practic intra in norma de ore lunara pentru ca este angajat cu norma intreaga de 8 ore/zi. Este corect asa?

herganiec

#7 Mesaj de herganiec »

Cum are contractul de munca incheiat? cu 8 ore pe zi 40ore pe saptamana? daca da,
sambata e clar weekend. nu e vorba de a suplimenta orele libere din timpul saptamanii.

scaunast54

#8 Mesaj de scaunast54 »

Buna seara.
Va rog daca se poate un raspuns urgent(cu scuzele de rigoare)sunt presata de timp.
Eroare D112/martie
O perioada din luna martie am avut contractele suspendate.
In perioada in care sa lucrat au fost persoane care au lucrat peste program cate o ora.
In stat am trecut timp efectiv lucrat.
Cand dau validare apare
EROARE - Ore suspendate in luna + Ore lucrate efectiv in luna > Numar zile lucratoare in luna * Ore norma zilnica contract (S19)!
Cum trebuie procedat?

Multumesc.

alexoaiac

#9 Mesaj de alexoaiac »

Multumesc herganiec!
Si cum ar trebui incheiat CIM ca sa fie corect?

scaunast54

#10 Mesaj de scaunast54 »

Multumesc celor care au citit postarea mea,chiar daca nu am primit nici un raspuns.
Sunt convinsa ca sunte-ti f.ocupati.
Intr-un final am reusit sa descopar eroarea.
Am trecut suma la alte venituri ca sa nu mai depasesc orele.
Au aparut alte erori de credeam ca. ..
Am constatat dupa ce am verificat tot personalul,ca echipamentul performant pe care
il am in dotare asters calitatea de salariat a unui angajat.
Totul e bine cand se termina cu bine.
Sa ave-ti o zi buna.

dragomirt

#11 Mesaj de dragomirt »

puteai sa treci la ore suplimentare la detalii cu procent 100%

Scrie răspuns