Buna ziua.
La un SRL am un administrator nerezident remunerat pe baza de contract de mandat.
Administratorul nerezident are NIF (numar de inregistrare fiscal)
Pana anul trecut acest contract a fost tratat ca si contract civil, dar in 2016 odata cu modificarea codului fiscal, din cate am inteles eu, nu se mai pot retine la sursa contributiile pentru acest tip de contracte.
Din acest motiv incepand cu 2016 l-am asimilat veniturilor din salarii, in SAGA l-am trecut la contract de mandat, si l-am tratat fiscal ca atare.
La angajat am calculat si retinut CAS, CASS si Impozit pe salarii.
La contractele de mandat angajatorul teoretic ar trebui sa plateasca CAS, CASS si Contributia de accidente de munca. Problema e ca daca configurez programul sa calculeaze si contributia de accidente de munca, la validarea declaratiei 112 imi da urmatoarea avertizare:
"ATENTIE
ANGAJATOR:
* ATENTIE - Creanta 06 … Contributia de accidente de munca datorata de angajator (XXX) diferita de suma calculata (YYY) !
ASIGURATI:"
XXX este mai mare decat YYY. Diferenta dintre cele doua sume este valoarea calculata la remuneratia bruta a administratorului nerezident.
Daca debifez in program la Salariati, la acest contract de mandat optiunea Contr.acc. munca atunci cand generez 112 nu mai am avertizari. Problema e ca nu imi explic de ce se intampla asa.
Tot la aceasta societate mai am un administrator rezident cu contract de mandat la care daca sunt calculate cele enumerate mai sus si pentru care 112 nu da avertizari sau erori.
Prima mea intrebarea este de ce trateaza 112 diferit cei doi administratori (rezident si nerezident) si care este baza legala pe baza careia se face diferentierea?
Iar a doua ar fi, daca am procedat corect la realizarea calculului salarial la cei doi administratori?
Nu uitati este vorba de un SRL!!!
Multumesc.
Contract mandat pentru nerezident la SRL
Re: Contract mandat pentru nerezident la SRL
Intre timp am mai citit codul fiscal si ceea ce eu am inteles e ca la contractul de administrare nu se datoreaza somaj (angajat, angajator), fond de garantare a creantelor salariale si contributie pentru accidente de munca.
Ce am omis sa scriu anterior este ca administratorul rezident are si un contract de munca pentru functia de director general, pe langa cel de administrare.
Prin metoda incercarilor succesive am ajuns la concluzia ca datorita acestui contract de munca am avertizarea legata de contributia pentru accidente de munca din 112. Adica 112 ia in calcul si venitul obtinut de catre administratorul rezident, pe baza contractului de administare in determinarea contributiei pentru accidente de munca.
Poate cineva sa-mi spuna de ce?
Multumesc.
Ce am omis sa scriu anterior este ca administratorul rezident are si un contract de munca pentru functia de director general, pe langa cel de administrare.
Prin metoda incercarilor succesive am ajuns la concluzia ca datorita acestui contract de munca am avertizarea legata de contributia pentru accidente de munca din 112. Adica 112 ia in calcul si venitul obtinut de catre administratorul rezident, pe baza contractului de administare in determinarea contributiei pentru accidente de munca.
Poate cineva sa-mi spuna de ce?
Multumesc.