Pagina 1 din 2

poprire salariu

Scris: Joi Mar 03, 2016 2:26 pm
de buligat
Salut! Am primit un o instiintare de la un birou executor, sa pun poprire pe salariu unui angajat. Am vazut ca se poate pune poprire pana la 33 % ,eu am ales sa pun poprire 10% din salariu. Pot face asta? Multumesc!

Re: poprire salariu

Scris: Joi Mar 03, 2016 2:40 pm
de cernatv
Nu. Reții 1/3 dacă nu mai are și alte rețineri persoana respectivă.
Scrie și în hârtia primită de la executor, bănuiesc.

Re: poprire salariu

Scris: Joi Mar 03, 2016 2:52 pm
de fagarasa176
Nu uita sa ii aduci la cunostinta angajatului cu semnatura instituirea popririi

Re: poprire salariu

Scris: Joi Mar 03, 2016 3:10 pm
de buligat
Nu scrie. Angajata spune ca a venit poprire si pe salariul sotului. Eu am tras concluzia ca daca e "pana la 1/3" , pot popri cat cred eu..

Re: poprire salariu

Scris: Joi Mar 03, 2016 4:04 pm
de buligat
Si inca ceva.. lucreaza 6 ore pe zi/ timp partial..

Re: poprire salariu

Scris: Joi Mar 03, 2016 4:20 pm
de fagarasa176
Nu conteaza norma de lucru.
Este adevarat ca in Codul de procedura civila se specifica
Limitele urmăririi veniturilor bănești
Art. 729. -
(1) Salariile și alte venituri periodice, pensiile acordate în cadrul asigurărilor sociale, precum și alte sume ce se plătesc periodic debitorului și sunt destinate asigurării mijloacelor de existență ale acestuia pot fi urmărite:
a) până la jumătate din venitul lunar net, pentru sumele datorate cu titlu de obligație de întreținere sau alocație pentru copii;
b) până la o treime din venitul lunar net, pentru orice alte datorii.

Dar parerea mea este sa ii popriti 1/3 din salariul net
Dar cum doriti, puteti astepta si alte pareri sau procedati cum credeti de cuvinta

Re: poprire salariu

Scris: Joi Mar 03, 2016 4:50 pm
de herganiec
ca angajator puteti sa-i retineti pana la... 1/3 din net. Deci cred ca nu e interzis sa ii retineti 10% daca asa ati stabilit sau daca hartia de la executorul judecatoresc nu precizeaza clar ce suma sa retineti.

Re: poprire salariu

Scris: Joi Mar 03, 2016 8:33 pm
de cernatv
Acel 1/3, respectiv 1/2 în situația în care există mai multe rețineri simultan, nu reprezintă o limită maximă negocialibă între angajat și angajator, că așa vrei tu sau că așa e înțelegerea voastră, nu este negociabilă în relația cu terții, ci o limită maximală până unde se poate merge cu reținerile în cazul în care cuantumul sumei totale ce trebuie recuperată este mai mare.
Chiar dacă nu se precizează în înștiințarea de înființare a popririi (dar mă înoiesc că un executor e așa neglijent), este precizat clar în Codul Muncii și în cel de Procedură Civilă.
Dacă nu mai există alte rețineri, trebuie reținut 1/3 din net până ce se acoperă suma datorată exucutorului sau până ce se desface contractul de muncă.

Re: poprire salariu

Scris: Joi Mar 03, 2016 10:43 pm
de maginap
acum in iei 1/3 din salariu si peste o luna mai vine o poprire. cum faci cat iei la una cat iei la alta ? cum stabilesti ?

Re: poprire salariu

Scris: Joi Mar 03, 2016 10:59 pm
de cernatv
Prima-i prioritară, e deja înființată. Pentru ce mai apare te duci pe marja de maxim 1/2. Normal, se ține cont și de prioritățile definite legal (pensie alimentară, taxe....).

Re: poprire salariu

Scris: Vin Mar 04, 2016 1:04 pm
de buligat
In instiintare , mi se specifica , debitorul, suma datorata, nr contractului de credit..si apoi scrie " De asemeanea, va punem in vedere a respecta prevederile art.454 al(2) si art 459 cod procedura civila( vechi)", contul in care se depun banii...si as vrea sa ajut angajatul, prin faptul ca opresc doar 10%, dar vreau sa fie si corect..
Si apropo, pot face o intelegere cu angajatul sa depuna chiar el banii in cont, si apoi sa -mi aduca chitanta depunerii..?

Re: poprire salariu

Scris: Vin Mar 04, 2016 1:32 pm
de fagarasa176
Daca vreti sa il ajutati, eu zic sa retineti si virati 1/3 din salariul net, astfel scapa si mai repede si nu se lasa loc de intrepretari care pot creea probleme ulterioare
Retinerea trebuie sa apara pe statul de plata
Faptul ca faceti d-vs intelegerea verbala respectiva, si aveti incredere in el, este "ograda" d-vs si faceti cum doriti
Important este ca retinerea sa se faca si banii sa ajunga unde trebuie
Dar in final procedati cum doriti.

Re: poprire salariu

Scris: Vin Mar 04, 2016 5:50 pm
de maginap
daca vreti sa ajutati angajatul, platiti-i dvs datoria nu ca ii luati mai putin decat zice legea. Puneti-va in situatia inversa, sa aveti de recuperat 10000lei de la un fost salariat si sa va vina banii in 10 ani.. v-ar place?
daca e 1/3, retineti pe stat si virati ca dovada unde s-a cerut.

Re: poprire salariu

Scris: Lun Mar 07, 2016 7:30 pm
de danilevicis
Am primit și eu o poprire din asta.
1.Ce risca angajatorul dacă nu-i da curs?
2. Dacă salariul aferent lunii februarie s-a achitat deja integral respectivului la începutul lui martie, și în adresa popririi scrie că în termen de 5 zile să se facă dovada plății în cont, atunci se face cu titlu de avans sau cum, având în vedere că munca prestată pentru martie nu este finala, plata salariului se face în aprilie?

Re: poprire salariu

Scris: Lun Mar 07, 2016 7:39 pm
de cernatv
1. Multe. Și, mare atenție, executorii sunt mult mai "răi" și incisivi decât ANAF-ul. Poate au și dreptate, doar trăiesc din comisionul obținut. Te vor duce prin instanțe fără cel mai mic scrupul.
2. Dacă adresa de înființare a popririi ai primit-o după ce s-au întocmit și achitat salariile, asta e, o să mai aștepte o lună.