Masura Control ITM (Decizie Colectiva Modificare Salarii)

prunam

Masura Control ITM (Decizie Colectiva Modificare Salarii)

#1 Mesaj de prunam »

Buna ziua ! La un control al ITM-ului, una dintre masuri este urmatoarea: "angajatorul va emite acte administrative individuale ce stau la baza modificarii contractului de munca (modificarea salariului) in virtutea obligatiei de a pastra confidentialitatea salariului (conform art.163 (1) din Codul Muncii) si va informa salariatii despre aceasta modificare, conform art. 17(1) din Codul Muncii rep." ... eu pana acum, cand se modifica salariul minim pe economie faceam decizie colectiva de modificare a salariului. Are dreptate organul de control si este incorect cum am procedat eu ? Multumesc !

septimiuv

Re: Masura Control ITM (Decizie Colectiva Modificare Salarii

#2 Mesaj de septimiuv »

Contractul de muncă se modifică prin act adițional.

zaineal

#3 Mesaj de zaineal »

si eu tot decizie colectiva de modificare a salariului am facut si da isi vad salariile unii altora, deci nu e corect ? in fine... statul cand il semneaza trebuie scos fiecare salariat pe pagini separate ?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Nu există decizie colectivă. Eu nu știu de unde mitul ăsta. E contract individual. Se modifică individual, nu colectiv. Faptul că pe lângă un contract individual există și un contract colectiv, dacă e cazul, e altceva. Tot prin act adițional individual se modifică.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

gilcad

#5 Mesaj de gilcad »

Eu stiam ca actul aditional implica vointa ambelor parti, deci daca salariatul nu vrea sa semneze, mai ales la marirea salariului minim,ce te faci? Il dai afara? Orice salariat va incerca sa obtina mai mult, nu-i pasa ca e vorba de salariul minim pe economie... In cel mai fericit caz poti face pe baza deciziei colective (care e imperativa) un act aditional individual.

herganiec

#6 Mesaj de herganiec »

nu semneaza ca i se mareste salariul? :roll:
asta nu am mai auzit.
-Decizia e una (poate fi si colectiva), dar actul aditional e altceva si se face pt fiecare salariat in parte. Acela se semneaza individual.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

stroer1948

#7 Mesaj de stroer1948 »

Interesanta discutia.
Cand salariul se modifica in urma unui act normativ, daca trebuie facut act aditional si nu decizie, ce te faci daca salariatul nu este de acord si nu semneaza?
Eu inteleg ca ITM-ul s-a legat de faptul ca nu au fost intocmite acte administrative individuale, dar nu spun ca trebuie act adtional sau decizie individuala.
ACT ADIŢIONAL= act care completează sau modifică un act încheiat anterior (contract, act constitutiv etc.) şi care trebuie semnat de toate părţile semnatare ale actului iniţial.

tomac

#8 Mesaj de tomac »

Art.17 din codul muncii obligă la întocmirea de acte adiționale.
Nu salariul de încadrare se modifică prin lege. Să ne înțelegem: se modifică salariul minim brut pe țară. Nu salariul de bază al unei persoane. Sunt noțiuni distincte. Doar dacă s-ar modifica, prin lege, unul din elementele de la art.17 nu ar fi nevoie de act adițional.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

prunam

#9 Mesaj de prunam »

Am inteles ! O sa facem acte aditionale de acum inainte; oricum, depinde de inspectorul de la ITM care face verificarile - pana acum mi s-a acceptat "decizia colectiva", dar doamna venita recent in control cere acte aditionale -> le executam ! ;) O seara buna va doresc si va multumesc pentru indrumari !

Scrie răspuns