Buna ziua, un cabinet de avocat care plateste cas la casa de asigurari a avocatilor mai este obligat sa plateasca cas la declaratia unica ?
Mutumesc.
cas cabinet de avocat
-
cristeae817
Re: cas cabinet de avocat
Multumesc !
-
cristeae817
Buna seara, cabinet de avocat, plateste cas la casa de asigurari a avocatilor ,deci la declaratia unica nu mai datoreaza, aceasta suma este cheltuiala deductibila la calculul venitului impozabil ?
Va rog daca imi puteti spune art.din cod fiscal, am tot citit dar nu am inteles
Multumesc
Va rog daca imi puteti spune art.din cod fiscal, am tot citit dar nu am inteles
Multumesc
DA, CAS plătit la Casa de Asigurări a Avocaților este cheltuială deductibilă la calculul venitului net impozabil.
Nu mai datorați CAS prin Declarația Unică, doar CASS (dacă depășiți plafonul) și impozitul pe venit.
Cod fiscal, art. 68 alin. (4) lit. l) (pentru norma de determinare a venitului net în sistem real):„sunt cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate potrivit legii pentru asigurarea contribuțiilor obligatorii datorate, altele decât cele reglementate prin prezentul cod.” Contribuțiile la Casa de Asigurări a Avocaților intră exact în această categorie.
Nu mai datorați CAS prin Declarația Unică, doar CASS (dacă depășiți plafonul) și impozitul pe venit.
Cod fiscal, art. 68 alin. (4) lit. l) (pentru norma de determinare a venitului net în sistem real):„sunt cheltuieli deductibile cheltuielile efectuate potrivit legii pentru asigurarea contribuțiilor obligatorii datorate, altele decât cele reglementate prin prezentul cod.” Contribuțiile la Casa de Asigurări a Avocaților intră exact în această categorie.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
-
cristeae817
Era valabil si pentru DU aferenta an 2024 ? Eu nu am trecut la chelt.deductibile
La art.68 alin.5 q) cheltuielile reprezentând contribuțiile profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizațiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, în limita a 5% din venitul brut realizat.
Cum era corect pentru anul 2024
- nedeductibila toata suma, conf.art.68 al.4 lit.i (lit.l este abrogat) sau conf.art.68 al.5 lit.q
Va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Multumesc pentru ajutor si timpul acordat.
La art.68 alin.5 q) cheltuielile reprezentând contribuțiile profesionale obligatorii datorate, potrivit legii, organizațiilor profesionale din care fac parte contribuabilii, în limita a 5% din venitul brut realizat.
Cum era corect pentru anul 2024
- nedeductibila toata suma, conf.art.68 al.4 lit.i (lit.l este abrogat) sau conf.art.68 al.5 lit.q
Va rog sa ma lamuriti si pe mine.
Multumesc pentru ajutor si timpul acordat.
Pentru DU aferenta an 2024 din punct de vedere strict legal, deductibilitatea integrală a dispărut (odată cu abrogarea lit. l).Puteți totuși trece aceste sume la cheltuieli deductibile în limita a 5% din venitul brut conform art. 68 alin. (5) lit. q).Dacă ați depus DU fără să le includeți – nu este o greșeală sancționabilă, pentru că poziția ANAF pe acest subiect este ambiguă.
Recomandarea mea: dacă doriți să beneficiați de deductibilitate, să le includeți la cheltuieli profesionale obligatorii (art. 68 alin. 5 lit. q), dar în limita de 5% din venitul brut.
Recomandarea mea: dacă doriți să beneficiați de deductibilitate, să le includeți la cheltuieli profesionale obligatorii (art. 68 alin. 5 lit. q), dar în limita de 5% din venitul brut.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
-
cristeae817
Mii de multumiri !