Inregistrare prime Craciun

carsteaa

Inregistrare prime Craciun

#1 Mesaj de carsteaa »

Buna ziua,
Va rog sa ma ajutati cum inregistrez primele neimpozabile de Craciun.
Multumesc!

paturcai

Re: Inregistrare prime Craciun

#2 Mesaj de paturcai »

6458 = 421 analitic distinct pe baza unui tabel in care treceti toti angajatii
421 = 5121/5311
De cealalta parte, folosind SAGA C, veti trece in TICHETE la Statul de Plata alegand "CADOURI"
Este recomandat sa folositi aceasta "cale" deoarece acele sume se vor trimite automat in D112
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

tomac

#3 Mesaj de tomac »

423 în loc de 421
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

paturcai

#4 Mesaj de paturcai »

Este corect ceea ce sustine TomaC
Dar - parerea mea - este ca daca sunt incluse in statul de salariu "la gramada" nu este eronat nici in 421.
Contul 423 este mai degraba o plata "singulara" si nu este inclusa in Stat.
Folosesc contul 421 din "comoditate", TomaC il foloseste pentru ca este "farmacist", doreste ca totul sa fie perfect!
:)

Iata si explicatia:
Înregistrarea 6458 = 423 reflectă perfect realitatea economică: firma acordă un ajutor material, nu plătește o muncă prestată.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.

csoriki

#5 Mesaj de csoriki »

Buna ziua, dragi colegi! As dori si eu un ajutor, @tomac, @paturcai ... !

Folosind SAGA C, trec in TICHETE la Statul de Plata alegand "CADOURI" sumele se duc automat in D112. Este vorba de 300 lei/fiecare copil.
Pe baza unui tabel in care trec toti angajatii cu CNP-ul fiecarui copil si extrasul de cont:
1- se poate face doar o singura NC 6458=5121? (asa am procedat pana acum)
sau
2-trebuie obligatoriu, 2 NC? 6458=423 si 423=5121?
Multumesc pentru ajutor! O zi frumoasa!

paturcai

#6 Mesaj de paturcai »

Este exact aceeasi intrebare care se pune si la marfuri: cumpand marfuri este corect sa le trec pe cheltuiala direct (607 = 401) sau trebuie sa le trec prin depozit (371 = 401)?

De ce nu se trece pe cheltuiala?!
Contabilitatea din Romania este pe baza de angajamente: intai inregistram nasterea obligatiei de plata si apoi
In cazul de mai sus marfurile devin active (se transfera riscurile si beneficiile de la furnizor la cumparator), activul devenind o resursa controlata de cumparator de la care se asteapta beneficii economice viitoare.
Intorcandu-ne la primele de 01 Iunie:
Inregistram/constituim obligatia de a plati aceasta suma si apoi o achitam.

Inca un argument:
Daca trecem 6458 = 5121/5311 aceasta suma nu se mai regaseste in D112.
Iar curiosii de la ANAF vor sa stie TOT.
Absolut TOT.

csoriki

#7 Mesaj de csoriki »

Multumesc, @paturcai ! Apreciez raspunsul tau! Dar tot nu inteleg ceva...

Poate primesc un ajutor si/sau din partea @tomac , @pomparaus !

Cadoul de 1 iunie sau cu alta ocazie nu putem compara cu marfuri. (La marfuri, putem discuta si de metoda inventarului intermitent, etc, ...la magazine mici, ateliere, etc. Nu este cazul meu).
Referitor la cadoul in bani, prin virament bancar, de 300 lei/peroana (neimpozabil), eu consider ca, curiosii de la ANAF, o sa vada in D112, pentru ca am trecut in TICHETE, la statul de plata, alegand “CADOURI” (sumele se duc automat in D112, pe fiecare persoana). In jurnalul de banca, la explicatii scrie “cadou’ si numele persoanei X, Y…. Am verificat D112 si apare.
1-De ce spui ca daca trec suma direct prin 6458=5121 nu se va regasi in D112? Am verificat D112 si apare.

2-Desi se duce automat suma in D112, Nu se face automat si NC 6458=423 cu 300 lei, suma neimpozabila. Trebuie sa fac NC MANUAL? ( la concediu medical, de exemplu, se face automat NC).

3-In contul 423 nu ar trebui sa fie trecuta doar suma care depaseste 300 lei/copil ?? , daca ar fi cazul. Si doar pentru suma depasita sa fie NC 6458=423?? Partea care depășește acest plafon este considerată avantaj asimilat salariilor. Aceasta va fi supusă impozitului pe venit și tuturor contribuțiilor sociale si ar fi si in statul de salarii. Aici nu inteleg. In contul 423.X, trebuie sa am suma de 300 lei/persoana care este doar pe tabel, fiind neimpozabil??

4-Daca nu am pana in prezent NC 6458=423 si 423=5121, in balante apare doar contul 6458, nu si 423. Ar trebui sa refac toate balantele si D406 (SAF-T), pentru perioada 08 martie 2025-05.2026, de cand am dat cadouri? Te rog ajuta-ma, cu un sfat! Am intrat in panica.
Omul cat traieste tot invata, chiar si dupa 35 de ani vechime ….
Multumesc pentru ajutor si timpul acordat! Sa aveti parte de o zi frumoasa!

Scrie răspuns