Buna ziua
1.Stie cineva cum se impoziteaza veniturile realizate de un CNP in baza unui contract de curtaj ( un fel de comision ptr punerea in relatie comerciala a 2 entitati comerciale ce finalizeaza prin contract si factura). CNP-ul incaseaza 10 % din valoarea facturata si ii primeste de la emitatorul facturi , cu care are contract. Mentionez ca CNP-ul este salariat si in cadrul firmei...
2.alta necunoastere este cum contez cei 150 de ron ce se acorda de sarbatori , si pe ce baze ( n u legale) stiu ca se da ptr copii, imi trebuie copie de pe certif de nastere??
Multumesc anticpat de raspuns!
venituri contract curtaj
Re: venituri contract curtaj
Cateva consideratii personale:
- Banuiesc ca CNP-ul este al unei persoane afiliate vanzatorului;
- nu poti dovedi independenta prestatorului (art.7 din cod);
- Titularul CNP-ului nu are PFA;
- Asupra comisionului intentionezi sa aplici doar impozitul pe venit si sanatatea.
Daca da, sigur o sa ai probleme la un control fiscal, din urmatoarele motive:
- In cazul tranzactiei respective, trebuie sa dovedesti independenta ;
- faptul ca tranzactia a fost efectuata la pretul de piata (dosar preturi de transfer, daca sunt persoane afiliate).
- Asupra comisionului intentionezi sa aplici doar impozitul pe venit si sanatatea.
Daca da, sigur o sa ai probleme la un control fiscal, din urmatoarele motive:
- In cazul tranzactiei respective, trebuie sa dovedesti independenta ;
- faptul ca tranzactia a fost efectuata la pretul de piata (dosar preturi de transfer, daca sunt persoane afiliate).
1. cnp-ul respectiv este salariat in cadrul firmei, se poate interpreta si ca afiliata, nu stiu exact explicatia d.p.d.v.d. fiscal al termenului 'afiliat'
si postul lui este chiar de agent de marketingi...ideea e ca chiar el a adus respectivi clienti...cum a mai facut si cu alti, dar probabil ca nu a participat , ca si la restul, la contractare....incerc sa aflu detalii sa vad daca pot face separatie in interpretari
2. la prb cu 150 ron neimpozabili stiti vreun raspuns ...documente? art conta? se declara pe undeva??
si postul lui este chiar de agent de marketingi...ideea e ca chiar el a adus respectivi clienti...cum a mai facut si cu alti, dar probabil ca nu a participat , ca si la restul, la contractare....incerc sa aflu detalii sa vad daca pot face separatie in interpretari
2. la prb cu 150 ron neimpozabili stiti vreun raspuns ...documente? art conta? se declara pe undeva??
Cateva consideratii personale:
1.cnp-ul nu are pfa
2.nu am aplicat inca nimic...caut raspuns sa vad ce aplic...si in ce declaratie declar acel venit...
Nu mai apăsați pe "Citez". Folosiți butonul "Răspunde".
Asta ți-a spus și Eugen, că nu are PFA. Era o afirmație nu o întrebare. Principiul independenței nu poate fi dovedit pentru a se impune venitul pe art.52.
Asta ți-a spus și Eugen, că nu are PFA. Era o afirmație nu o întrebare. Principiul independenței nu poate fi dovedit pentru a se impune venitul pe art.52.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
1. Daca nu prezinti situatia de fapt in amanunt, de la inceput, se nasc discutii inutile. Acum am inteles despre ce este vorba. Bun. Persoana careia vrei sa-i platesti comisionul, este angajat ca si agent de marketing. Rolul sau este de promovare a produselor/serviciilor firmei in piata. Posibil ca identificarea de noi clienti sa intre in fisa postului. Daca este asa, dupa parerea mea, nu o sa-i poti plati comisionul printr-o modalitate alternativa ci pe statul de salarii. Cum vei demonstra ca nu sunt indeplinite cel putin una din conditiile formulate la art. 7 pct. 2.1. din Codul fiscal?
Asa cum a spus Cristi, cum vei putea considera sumele respective ca venituri independente?
2. Pentru evidentierea contabila a sumei de 150 lei, in primul rand trebuie sa detii un stat de plata sau un alt document, prin care sa se demonstreze ca suma respectiva a fost platita. Inregistrarea propriu zisa poti sa faci printr-un articol contabil de genul 6588.x = 5311, daca suma a fost achitat prin casa. Prin analiticul respectiv vei avea o evidenta contabila a sumelor achitate. Daca esti platitor de impozit pe profit, o sa te ajute la determinarea sumei de deductibile, in limita a 2% din fondul de salarii.
Asa cum a spus Cristi, cum vei putea considera sumele respective ca venituri independente?
2. Pentru evidentierea contabila a sumei de 150 lei, in primul rand trebuie sa detii un stat de plata sau un alt document, prin care sa se demonstreze ca suma respectiva a fost platita. Inregistrarea propriu zisa poti sa faci printr-un articol contabil de genul 6588.x = 5311, daca suma a fost achitat prin casa. Prin analiticul respectiv vei avea o evidenta contabila a sumelor achitate. Daca esti platitor de impozit pe profit, o sa te ajute la determinarea sumei de deductibile, in limita a 2% din fondul de salarii.