Inregistrare cheltuieli de judecata incasate de la societate

dobricaf

Inregistrare cheltuieli de judecata incasate de la societate

#1 Mesaj de dobricaf »

In 2012 societatea noastra a actionat in judecata societatea BA, impreuna cu alta societate DB, printr-un contract comun, printr-un avocat, fiecare suportand 50% din onorariul avocatului, lucru stipulat in contract.
Am castigat procesul iar societatea BA a fost obligata sa suporte cheltuielile, 2000 lei. Acum ne-au virat noua toata suma, 2000 lei reprezentantd acele cheltuieli de judecata.
Am mai multe intrebari:
1) trebuie sa facem factura pentru societatea BA care ne-a virat suma? Daca da, valoarea de 2000 lei este considerata cu tva (noi fiind platitori de tva), caz in care am deduce tva din totalul de 2000 lei?
2) cand viram jumatate din cheltuielile de judecata catre societatea cu care am fost asociati la acest proces, ea trebuie sa ne emita factura?

Ma puteti ajuta si pe mine cu un sfat? Nu m-am mai confruntat pana acum cu asa ceva.

cernatv

Re: Inregistrare cheltuieli de judecata incasate de la socie

#2 Mesaj de cernatv »

Ch.judecata nu au de-a face cu tva-ul. Baga juma' de suma pe venituri si juma' de suma in ct.462, de unde o scoti cand dai banii partenerilor vostri.

popad70

#3 Mesaj de popad70 »

Intrebare:
1-pentru sumele incasate ca si cheltuieli de judecata (sunt cheltuielile cu avocatul) in baza hotararii instantei judecatoresti , conform art. 286 alin 4) lit b) cod fiscal nu intra in baza de impozitare a tva; deci nu colectez tva.
2-se emite factura pentru aceste sume ?
Multumesc mult!

pomparaus

#4 Mesaj de pomparaus »

Asa cum a zis cernatv, monografia e urmatoarea:
5121=758 - 10000 (venituri conform Hot.jud.)
5121=462 - 10000 (pt.soc.DB cum ii ziceti)

462=5121 -10000 ( plata societatii DB)

Scrie răspuns