SagaC 596 versiunea publica solicita activare
SagaC 596 versiunea publica solicita activare
Lipsa din meniul "Operatii" a optiunii "Inchidere de luna" m-a determinat sa verific varianta gratuita SagaC intr-o instalare Windows "curata", folosind virtualizarea. Am fost neplacut surprins sa constat ca dupa instalare programul cere "Actualizarea licentei". Am renuntat si am mai deschis inca o data aplicatia, care a inceput sa instaleze Firebird, necesar variantei platite.
Dupa ce am sters complet versiunea 596, am instalat 564 si am fost placut surprins sa vad ca functioneaza, aspect care mi-a permis realizarea unor capturi de ecran necesare unei alte raportari. Consider ca varianta pusa la dispozitie pentru descarcare pe pagina produsului nu este altceva decat varianta de actualizare a unei versiuni existente si nu cea de testare/utilizare pentru o perioada in mod gratuit.
Atasez capturi de ecran care prezinta problema:
https://ibb.co/CsYV8ZY1
https://ibb.co/6JRZFBwZ
https://ibb.co/d09zHfK4
Multumesc.
Dupa ce am sters complet versiunea 596, am instalat 564 si am fost placut surprins sa vad ca functioneaza, aspect care mi-a permis realizarea unor capturi de ecran necesare unei alte raportari. Consider ca varianta pusa la dispozitie pentru descarcare pe pagina produsului nu este altceva decat varianta de actualizare a unei versiuni existente si nu cea de testare/utilizare pentru o perioada in mod gratuit.
Atasez capturi de ecran care prezinta problema:
https://ibb.co/CsYV8ZY1
https://ibb.co/6JRZFBwZ
https://ibb.co/d09zHfK4
Multumesc.
Re: SagaC 596 versiunea publica solicita activare
De la versiunea 590 programul saga C nu mai ruleaza fara internet si/sau gratuit in masina virtuala. Indiferent daca exista sau nu datele utilizatorului, programul trebuie sa primeasca confirmare de la serverele saga daca are drept de rulare. Adica acele activari de licenta trebuie primite de la portal. Si in varianta gratuita exista activari. Versiunile disponibile pe portal sunt kitul complet (butonul descarca program) si atualizarea (butonul descarca actualizare). Kitul complet se autoactiveaza fara datele utilizatorului (adica free) doar daca nu este instalat in masina virtuala si nu a mai fost instalat saga pe acel calculator. Identificarea nu se genereaza sau salveaza pe calculator, ci pe serverele saga si de acolo se descarca in calculator (acele fisiere license.dat). Actualizarea intodeauna va cere datele utilizatorului dupa instalare. Deci fara internet nu mai functioneaza. Legat de meniuri probabil ca de la versiunea 596 s-au limitat functionalitati intre licentele conta si stocuri. Nu am testat asa ceva inca, pt. ca nu mai am "jumatati" de licenta la dispozitie. Daca doriti sa testati, instalati saga kit complet in alt folder pe acelasi calculator unde aveti licenta activata sau pe un alt calculator real unde nu ati mai folosit saga.
Ultima oară modificat Dum Oct 12, 2025 7:46 pm de către ciucam544, modificat 1 dată în total.
Va multumesc pentru raspuns.
Analizand raspunsul dumneavoastra, pot ridica urmatoarele probleme:
1. Rularea in medii virtualizate
Incepand cu versiunea 590, inteleg ca programul nu mai ruleaza gratuit in masini virtuale. In plus, pentru a instala si testa versiunea gratuita, este necesara conexiune la internet. Aceasta face dificila testarea in medii izolate, cand nu se doreste instalarea intr-un mediu bine controlat si functional. Eu am SAGA C Stocuri instalat intr-o masina virtuala cu Windows 7 Pro, care este strict dedicata acestui program. Daca punem in balanta faptul ca anumite modificari aduse programului sunt obligatorii dpdv legal, cum a fost cea cu cotele de TVA si care m-a obligat sa il actualizez pentru prima data, opinia mea este ca nu mai conteaza daca este utilizat pe o masina fizica sau virtuala. Mai devreme sau mai tarziu tot se va ajunge la cumpararea unei licenta, care are un pret rezonabil chiar si pentru un volum redus de acte. Limitarea la o masina fizica, fara un motiv temeinic, dupa o lunga perioada in care nu a exista o astfel de limitare, apare ca exagerata, mai ales ca o masina virtuala poate sa fi configurata sa apara ca fiind una fizica. Nu am vazut niciun precizare in cerinte programului referitoare la neutilizarea in masini virtuale sau obligativitate conexiune Internet. De asemenea, nu am stat sa analizez ce date colecteaza SAGA, daca sunt transmise pe o legatura securizata, ce preia de la masina fizica. Daca schimb procesorul, placa de baza si aceste informatii sunt necesare activarii, ma informeaza o fereastra ca este necesara o noua validare a licentei? Daca SSD este nefunctional si mai ai jumatate de an de licenta, ti se mai permite sa folosesti programul intr-o astfel de situatie sau trebuie sa cumperi iar licenta? Daca aceste aspecte au fost analizate si au primit raspuns as vrea sa gasesc referinte publice.
2. Aspecte juridice
Programul colecteaza informatii despre sistem. Conform legislatiei privind protectia datelor (GDPR), orice colectare de date personale sau despre sistem trebuie: sa fie transparenta, sa fie insotita de consimtamantul utilizatorului, sa precizeze tipul de date colectate si scopul exact (activare licenta, statistici, etc.). In versiunea curenta, aceste informatii nu sunt comunicate clar la instalare sau la activare.
3. Recomandari
Clarificarea publica a restrictiilor de instalare si rulare pentru versiunea gratuita: necesitatea conexiunii la internet, limitarile privind mediile virtualizate, specificarea clara a diferentei dintre kit complet gratuit si actualizari, ferestre modal de informare (de exemplu, a mai fost instalat anterior), pentru a evita confuzia utilizatorilor. De asemenea, informare transparenta privind colectarea datelor, respectand legislatia GDPR si obtinerea acordului din partea utilizatorului cu posibilitatea ca la cerere aceste informatii sa poata fi sterse.
Analizand raspunsul dumneavoastra, pot ridica urmatoarele probleme:
1. Rularea in medii virtualizate
Incepand cu versiunea 590, inteleg ca programul nu mai ruleaza gratuit in masini virtuale. In plus, pentru a instala si testa versiunea gratuita, este necesara conexiune la internet. Aceasta face dificila testarea in medii izolate, cand nu se doreste instalarea intr-un mediu bine controlat si functional. Eu am SAGA C Stocuri instalat intr-o masina virtuala cu Windows 7 Pro, care este strict dedicata acestui program. Daca punem in balanta faptul ca anumite modificari aduse programului sunt obligatorii dpdv legal, cum a fost cea cu cotele de TVA si care m-a obligat sa il actualizez pentru prima data, opinia mea este ca nu mai conteaza daca este utilizat pe o masina fizica sau virtuala. Mai devreme sau mai tarziu tot se va ajunge la cumpararea unei licenta, care are un pret rezonabil chiar si pentru un volum redus de acte. Limitarea la o masina fizica, fara un motiv temeinic, dupa o lunga perioada in care nu a exista o astfel de limitare, apare ca exagerata, mai ales ca o masina virtuala poate sa fi configurata sa apara ca fiind una fizica. Nu am vazut niciun precizare in cerinte programului referitoare la neutilizarea in masini virtuale sau obligativitate conexiune Internet. De asemenea, nu am stat sa analizez ce date colecteaza SAGA, daca sunt transmise pe o legatura securizata, ce preia de la masina fizica. Daca schimb procesorul, placa de baza si aceste informatii sunt necesare activarii, ma informeaza o fereastra ca este necesara o noua validare a licentei? Daca SSD este nefunctional si mai ai jumatate de an de licenta, ti se mai permite sa folosesti programul intr-o astfel de situatie sau trebuie sa cumperi iar licenta? Daca aceste aspecte au fost analizate si au primit raspuns as vrea sa gasesc referinte publice.
2. Aspecte juridice
Programul colecteaza informatii despre sistem. Conform legislatiei privind protectia datelor (GDPR), orice colectare de date personale sau despre sistem trebuie: sa fie transparenta, sa fie insotita de consimtamantul utilizatorului, sa precizeze tipul de date colectate si scopul exact (activare licenta, statistici, etc.). In versiunea curenta, aceste informatii nu sunt comunicate clar la instalare sau la activare.
3. Recomandari
Clarificarea publica a restrictiilor de instalare si rulare pentru versiunea gratuita: necesitatea conexiunii la internet, limitarile privind mediile virtualizate, specificarea clara a diferentei dintre kit complet gratuit si actualizari, ferestre modal de informare (de exemplu, a mai fost instalat anterior), pentru a evita confuzia utilizatorilor. De asemenea, informare transparenta privind colectarea datelor, respectand legislatia GDPR si obtinerea acordului din partea utilizatorului cu posibilitatea ca la cerere aceste informatii sa poata fi sterse.
Ultima oară modificat Sâm Oct 11, 2025 2:36 pm de către mateia645, modificat 1 dată în total.
In cazul de fata, o fraza face cat o mie de cuvinte.Programul este gratuit şi nu conţine limitări.
Sursa: https://www.sagasoft.ro/saga-c.php.
Pai nu va certati cu mine. Si eu sunt client utilizator de saga ca si dvs. Dar cred ca ati tras concluzii pripite si nu ati cautat raspunsurile sau opiniile pe forum indeajuns de bine. Daca cititi conditiile de licentiere, mai ales punctele 3.1.3 si 3.1.4, veti descoperii si singur raspunsurile. Identificarea calculatorului este una din ele. Apoi este logica programului gratuit, pai daca ati instalat la un moment dat saga gratuit pe acel pc, asa va functiona pana la achizitia unei licente, numai cu acea variata de saga gratuit si nu alta. Si totul este in conditia acordului dvs. cu licentierea, scrie clar la inceput. Iar la punctul 3.1.4 legat de masinile virtuale, se considera din start ca sunt alte echipamente de calcul si nu se acorda gratuitate dintr-un fundament foarte clar, ca se face abuz de gratuitate prin clonare.
La ultimul comentariu...
Aceasta fraza scoasa din context, face cat anularea scopului activitatii comerciale ale firmei sagasoft. Dar este aproape in totalitate adevarata daca reusiti sa folositi saga in mod gratuit, poate doar restaurarea sa nu functioneze.
La ultimul comentariu...
Multumesc pentru comentariu si pentru explicatiile detaliate. Inteleg ce spuneti si recunosc ca punctele din licenta ofera cadrul legal pentru modul in care functioneaza activarea si limitarile in medii virtualizate. Totusi, ceea ce am dorit sa subliniez nu este legalitatea restrictiilor, ci transparenta si claritatea pentru utilizatorul final. Din perspectiva testarii si a utilizarii gratuite pentru evaluare, este important ca:
Inteleg observatia, insa fraza „Programul este gratuit si nu contine limitari” nu poate fi interpretata literal decat daca se refera strict la faptul ca programul poate fi descarcat si instalat fara cost. Deci, fraza scoasa din context nu schimba faptul ca versiunea gratuita are reguli tehnice bine definite, iar discutia noastra vizeaza transparența si comunicarea acestor reguli catre utilizatorul final, nu legalitatea lor.
- sa fie foarte clar la descarcare si la instalare ce limitari exista (masini virtuale, reinstalari, necesitatea conexiunii la internet);
- sa se precizeze ce date se colecteaza si in ce scop;
- sa nu existe "surprize" pentru cine doreste sa testeze programul fara a citi fiecare paragraf din licenta.
Inteleg observatia, insa fraza „Programul este gratuit si nu contine limitari” nu poate fi interpretata literal decat daca se refera strict la faptul ca programul poate fi descarcat si instalat fara cost. Deci, fraza scoasa din context nu schimba faptul ca versiunea gratuita are reguli tehnice bine definite, iar discutia noastra vizeaza transparența si comunicarea acestor reguli catre utilizatorul final, nu legalitatea lor.
pt varianta free, ar fii mai optim ca programul instalat prima data, sa te lase ori o perioada de timp gratis( 30 zile de ex), ori un anumit numar de inregistrari(50 exemplu)... fara atatea parole si useri... etc.. apoi să funcționeze doar cu licență.. e mult mai optim..
dar , ar fi mai bine a;a cine dorește să vadă cum merge programul ar fii optim cum un numar limitat de inregistrari... dar cu toate optiunile active.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”
Vreau sa subliniez de la început că raportarea mea a fost strict legata de partea tehnica, nu pe marketing sau strategii comerciale. Am dorit sa evidențiez riscurile si dificultatile pe care le-am intampinat in folosirea actualizarilor fara testare prealabila.
Partea de marketing a echipei SAGA a fost, dupa mine, una castigatoare — oferind o versiune gratuita, softul a devenit cunoscut si s-a raspandit pe scara larga. Dar tocmai de aceea apar tensiuni cand treci de la versiunea gratuita la una licentiata: atunci cand apar modificari legislative, nu poți ramane "în trecut" cu softul.
Cand vorbim de firme mici cu putine inregistrari, poate pare tentant sa faci un artificiu (masina virtuala, “crack-uri”) — dar pe masura ce volumul de date creste, astfel de solutii devin impracticabile. Export/import de tabele, corectarea erorilor — toate acestea devin chinuitoare.
Consider ca echipa merita remunerarea regulata pentru munca depusa, mai ales ca pun la dispozitie un soft functional pentru societati. Totusi, dezamagirea mea majora ramane ca nu pot testa in mod sigur o versiune noua inainte de a face upgrade pe sistemul real. Forumul este plin de utilizatori care au facut actualizari si au ramas cu softul nefunctional.
Cand a fost lansata versiunea pentru actualizarea cotelor de TVA, pentru siguranta am clonat masina virtuala cu versiunea stabila (“master”), am instalat acolo actualizarea si am facut testele — chiar daca asta m-a costat o activare. Am procedat astfel din precautie, pentru a nu-mi afecta datele si activitatea firmei.
Postarea s-a dorit un feedback legat de functionalitate, nu un atac, si daca cineva are sugestii le putem discuta. In cazul in care echipa SAGA urmareste forumul cu atat mai bine, daca nu, le voi trimite link-urile peste o perioada de timp. Va multumesc pentru pareri.
Partea de marketing a echipei SAGA a fost, dupa mine, una castigatoare — oferind o versiune gratuita, softul a devenit cunoscut si s-a raspandit pe scara larga. Dar tocmai de aceea apar tensiuni cand treci de la versiunea gratuita la una licentiata: atunci cand apar modificari legislative, nu poți ramane "în trecut" cu softul.
Cand vorbim de firme mici cu putine inregistrari, poate pare tentant sa faci un artificiu (masina virtuala, “crack-uri”) — dar pe masura ce volumul de date creste, astfel de solutii devin impracticabile. Export/import de tabele, corectarea erorilor — toate acestea devin chinuitoare.
Consider ca echipa merita remunerarea regulata pentru munca depusa, mai ales ca pun la dispozitie un soft functional pentru societati. Totusi, dezamagirea mea majora ramane ca nu pot testa in mod sigur o versiune noua inainte de a face upgrade pe sistemul real. Forumul este plin de utilizatori care au facut actualizari si au ramas cu softul nefunctional.
Cand a fost lansata versiunea pentru actualizarea cotelor de TVA, pentru siguranta am clonat masina virtuala cu versiunea stabila (“master”), am instalat acolo actualizarea si am facut testele — chiar daca asta m-a costat o activare. Am procedat astfel din precautie, pentru a nu-mi afecta datele si activitatea firmei.
Postarea s-a dorit un feedback legat de functionalitate, nu un atac, si daca cineva are sugestii le putem discuta. In cazul in care echipa SAGA urmareste forumul cu atat mai bine, daca nu, le voi trimite link-urile peste o perioada de timp. Va multumesc pentru pareri.
Ultima oară modificat Sâm Oct 11, 2025 7:01 pm de către mateia645, modificat 1 dată în total.
Cred ca mai degraba se scoate acea fraza de pe site cu gratuit fara limitari. Varianta gratuita pe o perioada limitata de timp duce la alte mecanisme de protectie si la o shimbare de functionare, total diferita. Poate duce la limitarea instalarii intr-o singura cale pe un singur pc, sau al unui mecanism care sa impedice migrarea datelor prelucrate intr-o alta instalare gratuita. Cum e acum, e foarte bine. Ce e drept ca si schimbarile legislative au avantajat aceasa stare, si a crescut numarul de versiuni.
Poate cel mai corect ar fi sa se renunte la separarea "conta" si "stocuri" si sa se faca alta regula de negociere la un numar mai mare de licente. Chiar daca in anumite situatii clientii ar fi in dezavantaj, pentru ca nu vor sa aiba un numar mare de "licente inutile" daca ei folosesc doar o parte din program. Licentierea pe "jumatate" a dus la generarea de situatii dificile tehnic si de cele mai multe ori a incurcat utilizatorii. Poate ca e timpul sa se scoata jumatatile din mentalul colectiv. Ar simplifica multe alte lucruri. Iar acum, lucrul in retea si web a complicat si mai mult situatia, fapt care a crescut exponential modalitatile de operare si de configurare.
Legat de partea cu transparenta ce sa mai zic, nu mai e la moda. Inainte se mai scria in mail-ul de actualizare cate'ceva informativ. Acuma la ultimul ... asteptam lamuriri. Oricum punctul 8.5 din conditiile de licentiere ramane universal valabil. Programul este distribuit „AȘA CUM E”

Poate cel mai corect ar fi sa se renunte la separarea "conta" si "stocuri" si sa se faca alta regula de negociere la un numar mai mare de licente. Chiar daca in anumite situatii clientii ar fi in dezavantaj, pentru ca nu vor sa aiba un numar mare de "licente inutile" daca ei folosesc doar o parte din program. Licentierea pe "jumatate" a dus la generarea de situatii dificile tehnic si de cele mai multe ori a incurcat utilizatorii. Poate ca e timpul sa se scoata jumatatile din mentalul colectiv. Ar simplifica multe alte lucruri. Iar acum, lucrul in retea si web a complicat si mai mult situatia, fapt care a crescut exponential modalitatile de operare si de configurare.
Legat de partea cu transparenta ce sa mai zic, nu mai e la moda. Inainte se mai scria in mail-ul de actualizare cate'ceva informativ. Acuma la ultimul ... asteptam lamuriri. Oricum punctul 8.5 din conditiile de licentiere ramane universal valabil. Programul este distribuit „AȘA CUM E”

Ultima oară modificat Mar Oct 14, 2025 7:48 am de către ciucam544, modificat 1 dată în total.
Juridic vorbind, acea fraza se incadreaza la publicitate inselatoare. Tocmai au fost identificate limitari care lipsesc cu desavarsire din reclama produsului: nu se poate instala in masini virtuale, necesita conexiune la Internet, doar varianta instalata este permisa, ...