prima zi de conc medical in zi nelucratoare. -mod de introducere in SAga
prima zi de conc medical in zi nelucratoare. -mod de introducere in SAga
daca un concediu medical incepe in zi nelucratoare , de ex . 01.03.2026 duminica , In Saga , la introducere ajunge 1.sa introducem tot concediu medical intr-un singur rand si sa bifam o zi neplatita? sau 2.trebuie sa trecem in rand separat ziua nelucratoare si apoi in alt rand zilele lucratoare si sa bifam pt a lua in calcul 1 zi neplatita. ?
Re: prima zi de conc medical in zi nelucratoare. -mod de introducere in SAga
Totul se trece pe un rand
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!
am un concediu medical initial din decembrie , si in continuare , pe o durata totala de 3 luni .
Concediul in continuare pe luna februarie , a fost acordat in 28.01.2026 . Trebuia sa pun bifa cu prima zi neplatita ?
Multumesc .
Concediul in continuare pe luna februarie , a fost acordat in 28.01.2026 . Trebuia sa pun bifa cu prima zi neplatita ?
Multumesc .
Nu. Certificatul a fost eliberat anterior datei de 01.02.2026
Eugen Pintea
Daca certificatul a fost eliberat ANTERIOR, nu se bifeaza PRIMA ZI NEPLATITA.
Regula este valabila (cu prima zi neplatita) de la 01.02.2026, ori daca acest CM a fost completat si eliberat pe hartie FIZIC inainte de 01.02.2026, se considera ca este pe vechea legislatie.
Regula este valabila (cu prima zi neplatita) de la 01.02.2026, ori daca acest CM a fost completat si eliberat pe hartie FIZIC inainte de 01.02.2026, se considera ca este pe vechea legislatie.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
-
muresanc602
Speta: un angajat are concediu medical boala obisnuita cod 01 din 23.05.2026 pana in 31.05.2026. Prima zi este neplatita conf OUG 91/2025 , aceasta zi fiind 23.05.2026 adica sambata. In acest caz angajatorul suporta perioada 24.05.2026-28.05.2026 adica 4 zile lucratoare , iar din CCI se suporta perioada 29.05.2026-31.05.2026 , adica 1 zi lucratoare . Am operat asta in fereastra de concedii medicale, dar in statul de plata suma la indemnizatia suportata din FS este diminuata cu 1 zi. In statul de plata am 40 ore concediu medical , la CM FS am indemnizatia doar pe 3 zile in loc de 4 , iar la CCI am indemnizatia pe 1 zi - corecta. Cum pot remedia situatia asta ? ce nu fac bine ?
Este corect asa. Vezi art. 78^4, ii), (4) din normele de aplicare ale OUG 158/2005 actualizata:
"Cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate este egal cu produsul dintre media zilnică și procentele prevăzute de lege, multiplicat cu numărul de zile lucrătoare din concediul medical din care se scade o zi.
"...
– NZLCM – 1 = numărul de zile lucrătoare din concediul medical minus prima zi lucrătoare."
"Cuantumul indemnizațiilor de asigurări sociale de sănătate este egal cu produsul dintre media zilnică și procentele prevăzute de lege, multiplicat cu numărul de zile lucrătoare din concediul medical din care se scade o zi.
"...
– NZLCM – 1 = numărul de zile lucrătoare din concediul medical minus prima zi lucrătoare."
Casa de Asigurări face o mizerie. Legea nu zice de zi lucrătoare, iar casa dă un exemplu schimbând sensul legii prin norme.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.