curs receptie factura externa

balazse

Re: curs receptie factura externa

#31 Mesaj de balazse »

La "curs receptie" treci cursul din ziua receptiei, iar la "curs factura" treci cursul la care s-a emis factura.
Pentru D.390 programul va utiliza corect cursul introdus la "curs factura".

Daca ai fi dat o cautare pe internet ai fi gasit:
CPT - Carriage paid to - Transport plătit până la - vanzatorul plateste transportul pana la destinatie. Conditia poate fi utilizata pentru toate felurile de transport. Folosit de obicei pentru transport auto.
Cheltuielile de transport dupa parerea mea se pot include in pretul de achizitie.

bceacsa

#32 Mesaj de bceacsa »

1.Tocmai pt ca am dat o cautare pe net , am gasit :
"Livrarea sub conditia CPT se caracterizeaza prin obligatia vanzatorului de a plati frachtul pentru transportul marfii la destinatia convenita.

Din momentul in care marfa a fost predata de catre vanzator in custodia carausului trec asupra cumparatorului atat riscul pierderii sau avarierii marfii in timpul transportului, cat si orice alte cheltuieli suplimentare ocazionate de evenimente produse dupa predarea marfii de catre vanzator carausului. In ipoteza cand transportul marfii la destinatie este infaptuit de catre carausi succesivi, riscurile mentionate trec de la vanzator, la cumparator din momentul in care marfa a fost predata primului caraus.

Totodata vanzatorului ii revine obligatia de a asigura vamuirea marfii la export.
Termenul CPT este compatibil cu orice mod de transport inclusiv cu transportul multimodal."

Deci, dupa cum se poate observa , aceasta conditie presupune ca beneficiarul, din punct de vedere juridic, intra in posesia marfii la locul stabilit de comun acord cu furniozurl pentru predarea acesteia., adica in cazul meu la data de 21.04.16 cand vanzatorul a predat marfa Transportatorului.Deci noi am devenit proprietarii bunurilor la data livrarii , adica 21.04.16.
Din punct de vedere contabil, eu intru in posesia marfii pe data de 22.04.2016 , cand a ajuns coletul la mine.
De aceea am intrebat care curs il folosesc pt receptia marfii : cel din 21.04.16 sau cel 22.04.2016.
Avand in vedere art 283 omfp 1802/2014:
"Inregistrarea in contabilitate a intrarii stocurilor se efectueaza la data transferului riscurilor si beneficiilor."
eu am sa pun cursul receptiei pe cel din data de 21.04.2016.

Astept si alte pareri, poate s-a mai confruntat cineva cu aceasta problema.
2. A doua problema de lamurit este cum declar eu in D390 acest transport ca si achizitie bunuri (A)sau ca servicii (S).
Avand in vedere ca chelt cu transp cade in sarcina vanzatorului la cond CPT , EU ZIC CA TB CA ACHIZITIE DE BUNURI SA TREC TRANSPORTUL (art 30 norme cod fiscal 2016).

IN saga am trecut transportul la FACTURI ASOCIATE SI IN d390 mi s-a dus ca achizitii de servicii (S) si nu la A achizitii de bunuri.
Cum tb sa procedez in acest caz, in SAGA? Precizez ca transportul e trecut pe aceeasi factura cu bunurile . Are vreo importanta?

balazse

#33 Mesaj de balazse »

Dupa parerea mea ar trebui sa treci la "curs receptie" data de 22.04.2016 cand ai ajuns la tine si nu la transportator, chiar daca din 21.04.2016 ai devenit proprietarul bunurilor, iar la "curs factura" treci cursul din data emiterii facturii, aceasta din urma se va prelua in D.390 si D.300.
Din cate am observat, la partea cu declararea transportului parerile se impart, cel mai bine intrebi furnizorul cum declara el ca sa procedezi la fel.
Dupa parerea mea s-ar putea include linistit la achizitii de bunuri daca este pe aceeasi factura (mai ales daca nu reprezinta o suma mare), in rest pe servicii.
Dar aceastea reprezinta parerea mea si nu este sigur ca este si corect.

Scrie răspuns