SAF-T - declaratia 406

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
Scrie răspuns
munteanug578

Re: SAF-T - declaratia 406

#76 Mesaj de munteanug578 »

Am inteles, multumesc pentru raspuns! In plus, aveti cumva idee care sunt testele de validare pe care SAGA le face in "fundal" (inainte de cele din DUK Integrator) adica daca exista vreo lista pe undeva sau ceva similar?

balazse

#77 Mesaj de balazse »

Aici gasesti tot ce a pus la dispotie ANAF in ceea ce priveste D406.
https://www.anaf.ro/anaf/internet/ANAF/despre_anaf/strategii_anaf/proiecte_digitalizare/saf_t/!ut/p/a1/jZBBDoIwEEVPw5Z-QEh1h0ZBdAEkROzGgKmFBCgBlOurrCRRsLvpvJf5M4SRmLAqeeQi6XJZJcW7ZtbF1VzL1anu0V2wQRBqx619AECtF3D-BOAGQGCu96Hp-MDSGPvjtrPAjA_rPx8_no25_CfCpkYMG0wC74gDMJHBI0wUMh3uebar1KCCsIbfeMMb9d68vrOuq9uVAgV936tCSlFw9SpLBd-UTLYdicckqcsoipH75Ym2Tyfc9Wo!/dl5/d5/L2dBISEvZ0FBIS9nQSEh/

marina162

#78 Mesaj de marina162 »

Stie cineva cum as putea sa vad declaratiile SAF-T in programul Declaratii ANAF? Am instalata ultima verisiune si cu toate astea nu imi vede declaratiile nici in format xml si nici in pdf semnat deja. Multumesc!

costanc757

#79 Mesaj de costanc757 »

marina162 scrie: Mie Iul 31, 2024 11:58 am Stie cineva cum as putea sa vad declaratiile SAF-T in programul Declaratii ANAF? Am instalata ultima verisiune si cu toate astea nu imi vede declaratiile nici in format xml si nici in pdf semnat deja. Multumesc!
In Saga - Diverse - Declaratii ANAF si de acolo alegeti luna si anul

nasteaf

#80 Mesaj de nasteaf »

Si eu depun de la 01.01.2024 declaratia D406-SAF-T generata din SAGA si nu am avut nici o problema pana acum cand am primit o notificare de la ANAF pentru depunere incompleta a Declaratiei informative D406 pentru luna 06.2024, respectiv "lipsesc înregistrarile aferente sectiunii General Ledger Entries ". Am procedat ca si pana acum, am toate casetele bifate la fel ca si in lunile precedente cand nu am primit vreo notificare de la ANAF si am si recipisa de validare de la ANAF. Ce trebuie sa fac acum???

agapine

#81 Mesaj de agapine »

nasteaf scrie: Mie Aug 21, 2024 8:30 am Si eu depun de la 01.01.2024 declaratia D406-SAF-T generata din SAGA si nu am avut nici o problema pana acum cand am primit o notificare de la ANAF pentru depunere incompleta a Declaratiei informative D406 pentru luna 06.2024, respectiv "lipsesc înregistrarile aferente sectiunii General Ledger Entries ". Am procedat ca si pana acum, am toate casetele bifate la fel ca si in lunile precedente cand nu am primit vreo notificare de la ANAF si am si recipisa de validare de la ANAF. Ce trebuie sa fac acum???
Buna ziua,
Si eu depun de la 01.01.2024.....si eu am primit notifcare pt luna 06.2024.
In notificarea de la ANAF aveti in PDF, un attachament in format .csv.

Ce spune in el. Care sunt erorile.

La mine sunt cu contul 609. Si doar am in fiecare luna reducere comerciala primita, si doar la luna iunie 2024 au vazut?

veliscum

#82 Mesaj de veliscum »

La mine sunt tot cu contul 609 si am avut reduceri in fiecare luna.

roncovf

#83 Mesaj de roncovf »

Am primit si eu notificare pentru iunie: din declaratie lipsesc înregistrarile aferente sectiunii General Ledger Entries
Eu nu am folosit contul 609
Poate cei de la SAGA ne lamuresc ce s-a intamplat in luna iunie cu D406 ca este incompleta

pascuc144

#84 Mesaj de pascuc144 »

Am primit si eu notificare, nu are nici un fisier atasat, am solicitat informatii suplimentare la ANAF BV pentru ca exprimarea era ambigua:
" Având în vedere faptul că, pâna la data prezentei notificari figurați în evidența organului fiscal cu Declarația
informativa D406 pentru perioada mentionata anterior depusa incomplet, întrucât din declaratie lipsesc
înregistrarile aferente sectiunii General Ledger Entries, vă adresăm rugămintea de a întreprinde demersurile
necesare astfel încât să vă îndepliniți obligațiile legale în ceea ce privește depunerea declarației în forma
prevăzută de Anexa nr. 2 la Ordinul Președintelui ANAF 1783/2021."
recipisa a fost fara erori de validare
:shock: :shock:

barbum789

#85 Mesaj de barbum789 »

Buna ziua! Este o adresa trimisa la nivel national, si eu am primit aceiasi notificare, am sunat dar nici dumnealor nu stiu exact ce sa raspunda :roll: . Cred ca se fac teste si au verificat doar luna iunie.

blagoim

#86 Mesaj de blagoim »

Aceasta este eroarea primita de mine:
"Testul 2
Se verifica daca in sectiunea General Ledger Entries la nivel de structura de taxa, la valoarea taxei (tax
amount) este inscrisa o suma care corespunde cu cota de taxa specifica codului de taxa inscris la nivel de
baza pentru TVA, aplicata la valoarea inscrisa in debitul/creditul contului reprezentand baza pentru TVA.
(Acest test poate returna mai multe tipuri de erori : ori in dreptul bazei TVA nu este inscris codul de taxa
corect, ori valoarea taxei este eronat declarata ori in dreptul valorii totale a documentului (linia tranzactiei in
care este prezentat contul ex : 40*/41*) este inscrisa o valoare a taxei diferita de 0)
Va rugam sa gasiti atasat/atasate prezentului document fisierul/fisierele test**.csv pentru a putea identifica
in mod concret motivul care a generat eroarea."
In fisierul csv atasat, toate notele la care fac ei referire, sunt note care nu au treaba cu tva-ul (reevaluari, inregistrari pe deconturi, inregistrari note diverse- productie in curs de executie).
In xml atasat la declaratia saf-t depusa, aceste note nu sunt bifate ca au legatura cu tva-ul, iar ANAF-ul acum vine acum si imi spune ca ar fi trebuit sa am tva pe cote alese aleatoriu de ei.
Mi aveti caz similar? Ce este de facut?
Multumesc.

septimiuv

#87 Mesaj de septimiuv »

Pentru cei care ați lucrat cu 609 refaceți actualizarea și redepuneți.
Ceilalți luați legătura cu Anaf și cereți-le detalii.

pascuc144

#88 Mesaj de pascuc144 »

https://static.anaf.ro/static/3/Anaf/20240821153823_760_com_notificari_saf-t.pdf

circua

#89 Mesaj de circua »

Si eu depun de la 01.01.2023 declaratia D406-SAF-T generata din SAGA si nu am avut nici o problema pana acum cand am primit o notificare de la ANAF pentru depunere incompleta a Declaratiei informative D406 pentru luna 06.2024, respectiv "lipsesc înregistrarile aferente sectiunii General Ledger Entries ". Am procedat ca si pana acum, am toate casetele bifate la fel ca si in lunile precedente cand nu am primit vreo notificare de la ANAF si am si recipisa de validare de la ANAF. Ce trebuie sa fac acum???

tomac

#90 Mesaj de tomac »

1. Cei care aveți erori de tip "Testul 2"
Acelea pot proveni de la reduceri primite (că e 609, că este alt cont nu prea contează). Acolo valoarea TVA aferentă reducerii este pusă cu valoare negativă în SAFT și baza pozitivă de aici problema - se rezolvă dacă actualizați, re-generați și depuneți.
Poate să apară și de la avize, dar acolo e o chestie ciudată și fără logică. Pentru că ANAF pare că ignoră baza TVA și ia suma notei legată de 418.
La aviz programul face
418=707
418=4428
La factura asociata avizului, SAGA va face
4111=418...cu valoarea INTEGRALA, și nota asta e cea care apare în CSV, dar în XML SAGA trimite la această notă valoarea fără TVA pe bază, cota aplicabilă și TVA. Iar ANAF face verificarea pe suma notei, ignorând câmpul bază.

2. Cei cu eroarea care indică faptul că lipsește GLE (General Ledgers) adică lipsește o întreagă secțiune a XML
Notificarea asta este de neînțeles și poate fi arătat foarte simplu că e o problemă a ANAF aici.
Un XML ce nu are defel această secțiune, pur și simplu nu se poate valida. Nu se poate obține un pdf al declarației validatorul nu va valida niciodată un XML ce nu are secțiunea.
Dacă XML are această secțiune, dar nu are date defel în secțiune, declarația se va valida, dar....pe pdf nu va fi bifă la "Înregistrări contabile - registrul jurnal".
Așa că dacă aveți o astfel de notificare și în pdf depus vă apare bifa la "Înregistrări contabile - registrul jurnal" înseamnă că ați depus SAFT cu secțiunea GLE și completată cu date. De ce ANAF susține că ea nu există este un mister și nu-l pot descoperi decât ei.

3. Mai sunt unele probleme la TVA cu taxare inversă unde se pierde dreptul de deducere integral.

În rest apar multe erori fals pozitive. Este imposibil ca la o linie unde TVA oricum îl calculezi este 30 lei, celor de ANAF să le dea 2500. E imposibil.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns