ajustare de tva
ajustare de tva
Buna ziua! Revin cu o mai veche problema si anume ajustare de tva la un bun de capital pe perioada suspendarii activitatii unei societati.Am primit raspuns de la Finante Ploiesti ca pe perioada suspendarii societatii trebuie sa fac ajustare de tva cred ca in folosul statului de TVA, dar problema este ca nu prea stiu cum se face,asa ca daca stie cineva rog frumos sa ma ajute ci informatii.Multumesc!
Re: ajustare de tva
CF art.149 NM 54 (sunt si cateva exemple acolo)
Am folosit link-ul din Forum Legislatie.
Am folosit link-ul din Forum Legislatie.
Nu e chiar așa.
Iată când se face ajustare conform art.149, alin.4:
Iată când se face ajustare conform art.149, alin.4:
(4) Ajustarea taxei deductibile prevăzute la alin. (1) lit. d) se efectuează:
a) în situaţia în care bunul de capital este folosit de persoana impozabilă:
1. integral sau parţial, pentru alte scopuri decât activităţile economice;
2. pentru realizarea de operaţiuni care nu dau drept de deducere a taxei;
3. pentru realizarea de operaţiuni care dau drept de deducere a taxei într-o măsură diferită faţă de deducerea iniţială;
b) în cazurile în care apar modificări ale elementelor folosite la calculul taxei deduse;
c) în situaţia în care un bun de capital al cărui drept de deducere a fost integral sau parţial limitat face obiectul oricărei operaţiuni pentru care taxa este deductibilă. În cazul unei livrări de bunuri, valoarea suplimentară a taxei de dedus se limitează la valoarea taxei colectate pentru livrarea bunului respectiv;
d) în situaţia în care bunul de capital îşi încetează existenţa, cu excepţia cazurilor în care se dovedeşte că respectivul bun de capital a făcut obiectul unei livrări sau unei livrări către sine pentru care taxa este deductibilă;
e) în cazurile prevăzute la art. 138.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Bun, sa facem clarificari:Bunul respectiv,achizitionat in iulie 2007 cu taxare inversa, val.100 000 ron tva 19000, inchiriat pana in prezent cu tva, amortizat august 2007 septembrie 2010,se suspenda activitatea societatii.Bunul respectiv sa dat in baza unui contract de comodat incepand cu 01.10.2010 unei persoane fizice sa-l intretina pe perioada suspendarii activitatii soc. si poate cu acordul societatii sa-l inchirieze nedatorand nimic acesteia din urma.Finantele imi spune ca trebuie sa fac ajustare de TVA pe perioada suspendarii activitatii)3ani) la val.ramasa neamortizata.Eu va rog sa ma ajutati cu un model de ajustare banuiesc ca in favoarea statului.Multumesc!
Probabil de asta vi s-a spus să faceți ajustarea, pentru că există acel contract de comodat și se poate considera ca încadrare în art.149, alin.4, lit.a, pct.1, sau pentru că ați primit decizie de modificare a vectorului fiscal prin scoaterea firmei din lista persoanelor înregistrate în scopuri de TVA, ca urmare a suspendării. În aceste condiții normele de aplicare la codul fiscal, norme date pentru art.149 vă pot lămuri exact, pentru că acestea conțin și detalii.
De asemenea, un material excelent veți găsi și aici elaborat de către doamna Delia Cataramă
De asemenea, un material excelent veți găsi și aici elaborat de către doamna Delia Cataramă
Si daca nu fac ajustare sunt pasibila de amenda sau se calculeaza penalizari?Eu am calculat cam asa:19000tva dedus/20ani=950lei *12luni=79.17lei tva lunar de ajustat
36 luni perioada suspendata*79.17lei=2850.12 lei tva de ajustat in favoarea statului
635=4426-2850.12lei o fi corect asa?
36 luni perioada suspendata*79.17lei=2850.12 lei tva de ajustat in favoarea statului
635=4426-2850.12lei o fi corect asa?
Am urmatoarea situatie: DAF+remorca cumparate in nov. 2007 ,avariate in accident in 2010, asigurate, am primit despagubiri de la societatea de asigurari. Remorca se vinde, dar DAF-ul este avariat 100% asa ca se radiaza din circulatie si se caseaza.
Intrebare: Trebuie ajustat TVA-ul ptr. DAF?
Logica imi spune ca nu ar trebui sa ajustez TVA -ul ptr. DAF, dar nu gasesc nici o sustinere legala.
Intrebare: Trebuie ajustat TVA-ul ptr. DAF?
Logica imi spune ca nu ar trebui sa ajustez TVA -ul ptr. DAF, dar nu gasesc nici o sustinere legala.
1+1=3
Eu vă dau un sfat: facturați epava către o persoană, cu 1 leu + TVA și nu mai există situația de ajustare.
Multumesc tomac. M-am gindit la aceasta varianta, dar am sperat sa gasesc acest caz expus in CFiscal ca nu este ceva iesit din comun, cred ca sint mai multi agenti ec. care au aceasta problema (la cite accidente sint!!!!!)
1+1=3
-
Buna ziua, am urmatoarea situatie: in cursul anului se achizitioneaza o cladire 212 = 404 =1.000.000, cu taxare inversa 4426 = 4427=190.000;
luna urmatoare cladirea este inchiriata, in regim de scutire TVA. In aceasta situatie se impune ajustatea tva (pe 20 ani, inregistrarea fiind 635 = 4426 = 9500 / pe an) ?
luna urmatoare cladirea este inchiriata, in regim de scutire TVA. In aceasta situatie se impune ajustatea tva (pe 20 ani, inregistrarea fiind 635 = 4426 = 9500 / pe an) ?
Da se ajustează ÎNTREAGA sumă a TVA.
Dacă va folosi clădirea pentru operațiuni taxabile se va reface ajustarea în favoarea firmei.
Ajustarea în acest caz se înregistrează
212 = 4426 cu 190.000 lei
Dacă va folosi clădirea pentru operațiuni taxabile se va reface ajustarea în favoarea firmei.
Ajustarea în acest caz se înregistrează
212 = 4426 cu 190.000 lei