Fact discount marfa

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
dinur932

Fact discount marfa

#1 Mesaj de dinur932 »

Buna ziua,

Am urmatoarea situatie:

Achizitie marfa la magazin gestiune cu amanuntul
Lunar se primeste promo la unele produse din factura intiala -o factura de discount.
Pe factura de discount sunt trecute produsele de ex.Vin de masa cu cantitate minus (pentru care se acorda promo) si valoarea de discount.
La aceasta factura fac NIR? avand in vedere ca nu este o intrare de marfa.
Cum scad valoarea si din magazin ,avand in vedere ca este un discount care se refera la reducerea marfii si trebuie scazuta valoarea din raportul de gestiune

Fac -2 pret de discount ,7.62 valoare 15.24 , pret amanunt - 2 x 10lei = - 20 lei ? si scad in magazin cei 20 lei .

Multumesc !

eugen01

Re: Fact discount marfa

#2 Mesaj de eugen01 »

tomac scrie:Nu e nici o chestie. Tratamentul contabil e una, cel fiscal e altceva.
Mai mult tratamentul contabil a acestor sume prin diminuarea valorii stocurilor, e o chestie ce e în avantajul firmelor, dar în realitate e aproape imposibil de implementat în realitate dacă ținem seama de celelalte prevederi existente în materie de contabilitate.
Să mă explic:
- pentru orice firmă ce are o evidență global-valorică a stocurilor va fi practic imposibil să demonstreze în 99% din cazuri că reducerile se referă la bunuri aflate în stoc (și fii sigur că fiscul va cere să faci o astfel de dovadă). Așa că vor prefera să înregistreze direct pe 609.
- orice firmă ce poate face dovada că bunurile sunt în stoc la data la care a primit reducerea și reducerea se referă la ele va avea dificultăți pentru că
1. e simplu să înregistrezi în contabilitate ceva de genul 3xx=401 în roșu sau 401=3xx în negru, dar
2. ce document întocmești pentru gestiune? ce-i dai gestionarului? Că dacă nu-i dai nimic tu în contabilitate ai o valoare, iar el are în gestiune mai mult cu reducerea
3. dacă evidența e global-valorică și ești obligat să faci NIR, pe ce-l faci
4. Cum recalculezi prețul dacă deja ai vândut bunuri din stoc? Adică aprovizionezi 100 de bucăți și din ele vinzi 30, la finele lunii primești reducere pentru 100. Ce faci diminuezi cu valoarea reducerii pentru 100 de bucăți prețul celor din stoc? Sau pentru cele din stoc reduci prețul și diferența o pui pe 609?
E un exemplu de text scris de teoreticieni ce lucrează pe exemple fade. Nu țin seama de faptul că în viața de zi cu zi mai ai și niște norme legale ce te pun să produci documente primare mai ales dacă schimbi valorile dintr-o gestiune.
De exemplu în SAGA este aproape imposibil să se poată modifica prețul. Nu prea ai cu, decât cu niște proceduri ce pot duce la erori serioase.
Dar să presupunem că ai cazul ideal și poți demonstra că bunurile sunt în stoc și poți recalcula prețul lor de achiziție. Și nu înregistrezi prin 609. Nimeni nu va avea ceva de comentat. Dacă nu poți demonstra asta vei avea problema. Dar dacă nu poți demonstra că bunurile sunt în stoc și nu poți produce documente în acest sens și vei înregistra prin 609, nimeni nu-ți va reproșa fiscal că au făcut asta.

dinur932

#3 Mesaj de dinur932 »

MULTUMESC !

Totusi la mine este altceva.Marfa intra la inceput de luna,iar la final de luna primesc factura promo pe unele articole unde sunt desfasurate articole si promo factura ,nr ...etc.Practic este o reducere la pretul de achizitie .O factura separata de promo la unele articole - unde sunt desfasurate articolele (fara a fi achizitie - achizitia a fost la inceput de luna.

Multumesc !

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Nu este altceva. Este exact ce am scris în postul citat de Eugen.
E vorba de o reducere comercială acordată la finele lunii pentru anumite produse.
Începând cu 01/01/2015 această reducere se înregistrează prin 609 numai dacă bunurile pentru care se acordă nu se mai află în stoc la data primirii facturii de reducere, altfel, teoretic, s-ar înregistra prin diminuarea prețului de achiziție a acelor produse. problema e mai delicată întrucât este necesar să se poată face dovada că acele bunuri sunt în stoc ceea ce la gestiuni global valorice e aproape imposibil (altfel decât fără un inventar), iar la gestiunile cantitativ-valorice e o problemă cu afectarea prețului de achiziție, pentru că se pune problema că doar acel preț trebuie redus și doar pentru acele bunuri pentru care s-a acordat. Ori dacă mai ai bunuri de același fel în stoc dar dintr-o intrare anterioară e dificil să recalculezi prețul și nici nu știi ce document să-i dai gestionarului.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

dinur932

#5 Mesaj de dinur932 »

Multumesc !
Asa este , am analizat cele spuse si realitatea cam asta este .Practic faceam un minus la 371 care nu se justifica.Eram nedumerita pentru ca factura de promo detaliaza niste articole cu cantitate ,pret ...unde se specifica promo,dar practic nu am o intrare de marfa este pur si simplu o reducere comerciala.

Scrie răspuns