Buna ziua!
O societate a construit in regie proprie o cladire (hala industriala). I s-a rambursat TVA-ul solicitat in totalitate. Doreste sa vanda aceasta hala catre o alta societate.
Am citit noul cod fiscal si nu imi dau seama, daca va vinde cladirea dupa 1 ian 2016, prin taxare inversa, va trebui sa ajusteze TVA-ul dedus? rog pareri
Multumesc anticipat!
ajustare TVA
Re: ajustare TVA
Parerea mea e ca nu aveti dece sa ajustati TVA-ul dedus.
Taxarea inversa nu reprezinta o vanzare scutita.
Iar doar in cazul in care ati vinde cladirea in regim de scutire ati avea obligatia de a ajusta tva-ul dedus initial.
Taxarea inversa nu reprezinta o vanzare scutita.
Iar doar in cazul in care ati vinde cladirea in regim de scutire ati avea obligatia de a ajusta tva-ul dedus initial.
Re: ajustare TVA
Asa cum spune urs553, nu trebuie sa ajustezi TVA-ul, acesta fiind datorat (si pentru imobile, din 2016), ca si exceptie de la regula, de catre cumparator. Plata TVA-ului de catre cumparator se face prin taxare invesa. Edificator mi se pare pct. 82 alin. (4) din N.M. de aplicare ale art. 160 din C.F. 
Sper ca te-a ajutatÎnregistrarea taxei de către cumpărător atât ca taxă colectată, cât şi ca taxă deductibilă în decontul de taxă este denumită autolichidarea taxei pe valoarea adăugată. Colectarea taxei pe valoarea adăugată la nivelul taxei deductibile este asimilată cu plata taxei către furnizor/prestator. Prevederile acestui alineat sunt valabile pentru orice alte situaţii în care se aplică taxarea inversă.