Buna ziua,
Ma confrunt cu urmatoarea speta pentru care va rog mult sa ma ajutati:
Am o ferma, care are ca productie principala-producerea laptelui pentru care creste vaci cu lapte,iar ca productie secundara cresterea vacilor/respectiv taurasi, pentru ingrasare si vanzare.
Astfel am urmatoarele intrebari:
- conform legii este obligatorie evidenta contabila la pretul de inregistrare sau la costul de productie? Acest cost de productie cum il determin? (cu legislatie va rog mult)
- in contabilitate este obligatorie o evidenta pe capete de bovine sau este de ajuns doar o evidenta valorica? Aceasta pentru a calcula rezultatul final
-in evidentele contabile, cantarirea nu s-a facut lunar ci aprox. semestrial (mai exact: intr-un an s-a fact odata la 31 iulie, intr-un alt an cantarirea s-a facut in martie si sept, in-un alt an cantarirea s-a fact in iulie si nov)
In acest caz de cantarire aleatorie, cum pot determina sporul de crestere in greutate? Exista si o alta modalitate de a calcula sporul de crestere in greutate?
-tot in evidentele contabile, consumul de furaje s-a inregistrat valoric, cumulat pe tot efectivul de animale (fara a exista analitic in functie de tineret bovin si de vaci cu lapte). Intrebarea mea este: Exista lege in care sa mi se specifice ca este obligatorie evidenta consumului cu furajarea animalelor in functie de tineret bovin, vaci de lapte, sau in fucntie de perioadele de crestere? Este obligatorie inregistrarea cantitatii de furaje doar pe bonul de consum pe intreg efectivul de animale sau pe caterogrii de animale? Exista si o alta modalitate evidentiere in contabilitate a consumului de furaje?
-exista o legislatie sau norme in care sa-mi fie specificata, procentual, cat mananca animalul in functie de perioadele de crestere 0-6 luni, 6-12 luni, 12-18 luni?
Va rog foarte mult sa ma ajutati cu aceste raspunsuri si cu indicarea legislatiei aferente!!!
Raman indatorata,
PRODUCTIA DE CRESTERE ANIMALE-SPOR DE CRESTERE IN GREUTATE
Re: PRODUCTIA DE CRESTERE ANIMALE-SPOR DE CRESTERE IN GREUTA
Un model de evidenta contabila, pentru inregistrarea sporului de greutate.
Asa procedez eu:
- Evidenta contabila o conduc cantitativ-valorica, la pretul de productie;
- Pentru fiecare grupa de varsta/categorie, am deschis cate o grupa de articole contabile/centru de profit (vitei 0-6 luni; tineret 6-18 luni, taurasi la ingrasat 6-20 luni, juninci > 18 luni, vaci cu lapte);
- In gestiune urmaresc cantitatea, in kg, pe fiecare grupa de bovine;
- Fiecarei grupe i-am stabilit sporul zilnic in greutate, mai putin grupei vaci cu lapte, care are sporul zilnic de greutate egal cu 0. Sporul de greutate l-am preluat dintr-o lucrare ( un manual avizat de catre MADR), si l-am ajustat in functie de ceea ce se intampla in ferma. Manualul se numeste „Sisteme de adăpost pentru bovine – volumul 1. Standarde de fermă”;
- Neavand posibilitatea cantaririi lunare, am stabilit ca aceasta se face la sfarsitul anului, ocazie cu care se fac ajustarile sporului de greutate;
- Utilizez un pret prestabilit de productie. Pretul prestabilit utilizat in anul curent, este pretul de productie obtinut in anul anterior. In stabilirea pretului am procedat astfel: am insumat toate cheltuielile generate de cresterea animalelor in anul anterior (furaje, salarii directe, amortizari aferente, medicamente, etc), din care am scazut valoare laptelui predat, iar valoarea ramasa am impartit-o la sporul de greutate realizat, exprimat in kg;
- mi-am creat un tabel de calcul al sporului de greutate, in baza caruia inregistrez lunar, prin modulul de productie, sporul de greutate realizat.
In ceea ce priveste furajele, este obligatoriu sa utilizezi modulul de productie cu ciclu lung de fabricatie, prin intermediul caruia sa inregistrezi productia obtinuta, daca este obtinuta de catre ferma.
Consumul de furaje il conduc pe fiecare categorie/grupa in parte. Asa este si corect.
Asa procedez eu:
- Evidenta contabila o conduc cantitativ-valorica, la pretul de productie;
- Pentru fiecare grupa de varsta/categorie, am deschis cate o grupa de articole contabile/centru de profit (vitei 0-6 luni; tineret 6-18 luni, taurasi la ingrasat 6-20 luni, juninci > 18 luni, vaci cu lapte);
- In gestiune urmaresc cantitatea, in kg, pe fiecare grupa de bovine;
- Fiecarei grupe i-am stabilit sporul zilnic in greutate, mai putin grupei vaci cu lapte, care are sporul zilnic de greutate egal cu 0. Sporul de greutate l-am preluat dintr-o lucrare ( un manual avizat de catre MADR), si l-am ajustat in functie de ceea ce se intampla in ferma. Manualul se numeste „Sisteme de adăpost pentru bovine – volumul 1. Standarde de fermă”;
- Neavand posibilitatea cantaririi lunare, am stabilit ca aceasta se face la sfarsitul anului, ocazie cu care se fac ajustarile sporului de greutate;
- Utilizez un pret prestabilit de productie. Pretul prestabilit utilizat in anul curent, este pretul de productie obtinut in anul anterior. In stabilirea pretului am procedat astfel: am insumat toate cheltuielile generate de cresterea animalelor in anul anterior (furaje, salarii directe, amortizari aferente, medicamente, etc), din care am scazut valoare laptelui predat, iar valoarea ramasa am impartit-o la sporul de greutate realizat, exprimat in kg;
- mi-am creat un tabel de calcul al sporului de greutate, in baza caruia inregistrez lunar, prin modulul de productie, sporul de greutate realizat.
In ceea ce priveste furajele, este obligatoriu sa utilizezi modulul de productie cu ciclu lung de fabricatie, prin intermediul caruia sa inregistrezi productia obtinuta, daca este obtinuta de catre ferma.
Consumul de furaje il conduc pe fiecare categorie/grupa in parte. Asa este si corect.
Eugen Pintea
Multumesc mult de tot pentru raspunsul concret.
Mai ajutat mult
Mai ajutat mult
Buna ziua,
Revin cu urmatoarea nedumerire, legat tot de ferma de crestere vaci de lapte.
Am primit urmatoarea speta la care nu gasesc raspuns:
-valoarea furajelor consumate intr-un an este de 100000 lei (ipotetic vorbind) valoare inregistrata pe cheltuieli de exploatare
-din aceasta suma (de 100000 lei) doar 51000 lei este inregistrata pe contul 711 (variatia stocului).
Diferenta de 49000 lei nu este inregistrata pe contul 711.
Intrebare: aceasta diferenta de 49000 lei trebuia inregistrata pe contul 711?
Este vorba de cheltuieli cu furajarea nu de spor de crestere in greutate
Va rog mult un raspuns, ca eu nu-i gasesc capatul.
Revin cu urmatoarea nedumerire, legat tot de ferma de crestere vaci de lapte.
Am primit urmatoarea speta la care nu gasesc raspuns:
-valoarea furajelor consumate intr-un an este de 100000 lei (ipotetic vorbind) valoare inregistrata pe cheltuieli de exploatare
-din aceasta suma (de 100000 lei) doar 51000 lei este inregistrata pe contul 711 (variatia stocului).
Diferenta de 49000 lei nu este inregistrata pe contul 711.
Intrebare: aceasta diferenta de 49000 lei trebuia inregistrata pe contul 711?
Este vorba de cheltuieli cu furajarea nu de spor de crestere in greutate
Va rog mult un raspuns, ca eu nu-i gasesc capatul.
-
Re: PRODUCTIA DE CRESTERE ANIMALE-SPOR DE CRESTERE IN GREUTATE
Buna ziua,
Am o speta, pe care nu stiu cum sa o rezolv.
Am o ferma de ingrasare porci - porcii se vand vii.
Deci, imi intra purceii in ferma, tineret, in inregistrez in 361.xx analitic pe fiecare lot, prin ecranul Intrari.
Imi creez gestiune si articol pe fiecare lot in parte.
In ecranul productie inregistrez lunar cheltuielile de productie (furaje, medicamente, vaccinuri ..etc).
Dupa aprox 6 saptamani de la intrare, inchei productia de tineret, si porcii trec in alta categorie, mai exact in porc gras. Prin ecranul Transferuri - transfer tineretul crescatorie in porc gras - si automat deschid alta productie, de porc gras. Facandu i transfer, am stoc de porc gras - pe care incep sa l si vand pana se incheie productia. Daaar - in momentul in care eu inchid productia de porc gras - imi face el automat nota de receptie si mi incarca gestiunea (din nou) cu porci grasi - eu avandu i deja intrati prin transfer..
Ori ma incurc eu undeva sau ceva nu fac bine
M ar ajuta mult o idee..
Zi frumoasa !
Am o speta, pe care nu stiu cum sa o rezolv.
Am o ferma de ingrasare porci - porcii se vand vii.
Deci, imi intra purceii in ferma, tineret, in inregistrez in 361.xx analitic pe fiecare lot, prin ecranul Intrari.
Imi creez gestiune si articol pe fiecare lot in parte.
In ecranul productie inregistrez lunar cheltuielile de productie (furaje, medicamente, vaccinuri ..etc).
Dupa aprox 6 saptamani de la intrare, inchei productia de tineret, si porcii trec in alta categorie, mai exact in porc gras. Prin ecranul Transferuri - transfer tineretul crescatorie in porc gras - si automat deschid alta productie, de porc gras. Facandu i transfer, am stoc de porc gras - pe care incep sa l si vand pana se incheie productia. Daaar - in momentul in care eu inchid productia de porc gras - imi face el automat nota de receptie si mi incarca gestiunea (din nou) cu porci grasi - eu avandu i deja intrati prin transfer..
Ori ma incurc eu undeva sau ceva nu fac bine

M ar ajuta mult o idee..
Zi frumoasa !
Re: PRODUCTIA DE CRESTERE ANIMALE-SPOR DE CRESTERE IN GREUTATE
Nu cumva "productia de tineret" ar trebui sa fie "semifabricat", care-l poti utiliza pentru productia de "porc gras"?