SRL si PFA, 2 frati

rovidg116

SRL si PFA, 2 frati

#1 Mesaj de rovidg116 »

Buna dimineata.
Va solicit o parere… Deci, firma cu activitate reparatii auto cu 10 salariati, cu asociat unic, locatie inchiriata, are in dotare proprie toate utilajele necesare desfasurarii activitatii. Fratele patronului vrea sa-si faca un PFA, tot reparatii auto, in aceeasi locatie (acum inca este salariat al firmei). Pentru inceput ar folosi in comun utilajele cu firma, doar ca fiecare isi va face rost de clienti. Si PFA va scoate toate autorizatiile necesare, casa de marcat, va avea 1-2 salariati etc. Pentru utilaje se face contract de inchiriere intre firma si PFA, acesta din urma va plati efectiv o suma lunar (conform intelegerii, ar urma sa plateasca ¼ din chiria firmei pentru locatie + ¼ din utilitati + ¼ din valoarea amortizarii utilajelor). Piesele necesare pentru PFA ar cumpara prin intermediul firmei (si facturat ulterior la PFA), pentru ca avand vechime in domeniu, primeste reduceri substantiale. Nu este vorba de o angajare mascata, fratele patronului vrea sa fie pe propriile picioare, deci firma nu va efectua nici o plata catre PFA. Singura legatura ar fi contractul de inchiriere a locatiei si a utilajelor. La vanzarea pieselor nu cred ca se va pune problema preturilor de transfer avand in vedere ca se vor factura la pretul de achizitie efectiv + 1%.
Practic prin aceasta formula vor sa previna/rezolve problemele legate de imparteala banilor intre ei.
Exista vreo prevedere care sa interzica o asemenea conlucrare? Din punct de vedere fiscal ar putea exista capcane?

Multumesc.

tomac

Re: SRL si PFA, 2 frati

#2 Mesaj de tomac »

Pot exista complicații legate de dosarul prețurilor de transfer în cazul tranzacțiilor între firmă și PFA.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

rovidg116

#3 Mesaj de rovidg116 »

aham... deci exista pericolul sa se lege finantele de preturile de vanzare a pieselor? practic, preturile vor fi formate de pretul de achizitie + 1%, deci pret de referinta exista. Poate solicita dosar si in acest caz?

tomac

#4 Mesaj de tomac »

Da. Prețul de referință e prețul de vânzare de pe piață, pentru produse similare nu prețul de achiziție și faptul că se vinde cu un adaos.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

rovidg116

#5 Mesaj de rovidg116 »

mda... inteleg... atunci le voi propune sa incerce negocierea direct cu furnizorii pt. ca si PFA sa primeasca aceleasi facilitati ca si firma, desi nu prea cred in reusita. Multe firme de distributie sunt rigizi in aceasta privinta.
Dar privitor la cheltuielile de chirie si modul de stabilire, dupa parerea dvs, ar exista probleme?
Multumesc.

Scrie răspuns