Depasire plafon tva dupa imputarii minus inventar?

alexan350

Depasire plafon tva dupa imputarii minus inventar?

#1 Mesaj de alexan350 »

Am o situatie pe care nustiu cum sa o rezolv sa fie corect, nu numai contabil ci si fiscal. Am un II(alimentara) care are cifra de afaceri in jur de 200.000 lei. Acuma cu ocazia inchiderii anului 31.12.2015 le-am spus sa isi faca inventarul, si am constatat un minus de inventar de 45000 lei. Ceea ce banuiesc este ca sa vandut si nu sa batut in casa ...fiindca de furat nu poate fi vorba in conditiile in care are 2 vanzatoare (mama si logodnica).
Nustiu cum sa inregistez minusul de inventar imputat

1)461=7588 45000 sau
2) 461=707 45000
dar incasarea
5311=461 4500 ca fie inregistrat in registru de casa(incasari si plati) , doar ca nu pot sa incasez 10.000 lei/persona(administrator) conform legii 70/2015 de disciplina financiara.
In cazul 1. nu depasesc plafonul de tva deci raman in continuare neplatitor de tva.?? din cate stiu eu 7588 participa la calculul cifrei de afaceri.. sau ma gresesc
Iar in cazul 2. depasesc plafonul fiindca aia reprezinta o marfa dupa mine vanduta si neinregistrata in casa de marcat??.

Va rog din suflet sa ma ajutati un sfat.
PS Nu ma judecati aspru in nestiinta mea, sper sa invat dar deocamdata sunt un boboc care abia invata sa mearga :oops: .

tomac

Re: Depasire plafon tva dupa imputarii minus inventar?

#2 Mesaj de tomac »

Îi țineți evidența în partidă dublă? Îndeplinește condițiile pentru așa ceva?
Imputarea minusului e posibilă dacă se identifică persoana vinovată, altfel e neimputabil.
Minusul neimputabil presupune ajustarea TVA dedus și nerecunoașterea ca cheltuială deductibilă a costului stocurilor lipsă inclusiv a TVA aferentă.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

alexan350

#3 Mesaj de alexan350 »

Contabilitatea o conduc in programul de conta partida dubla doar ca la fiecare sfarsit de an , i-au la purecat registru de casa si registru de banca si fac un singur registru de incasari si plati in formart excel, iar dupa in copiez in registru de incasari si plati vizat la finante. II este neplatitor de tva. Eu imi pun intrebarea ce se intampla daca vine in control anafu si constata ca in anul 2015 sunt pe piedere , si fara de inregistrarea cheltuielilor cu stocul disparut, poate foarte simplu sa spuna ca ii evaziune fiscala.. si ca nu sa batut in casa sau vandut fara a se emite bon fiscal...deci nustiu cum sa fac sa fie bine... ca sa nu am emotii mai tarziu

tomac

#4 Mesaj de tomac »

În acest caz se diminuează valoarea cheltuielilor deductibile cu valoarea minusului exprimat în preț de achiziție.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns