valoare garantie -cont

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
halastauanc

valoare garantie -cont

#1 Mesaj de halastauanc »

buna ziua
va rog lamuriti-ma si pe mine :
pe o factura de intare de la furnizor de marfa, exista 2 pozitii(exemplu):
1.etrier frana= 250
2.valoare garantie=200
valoarea de garantie reprezinta valoarea piesei vechi ce trebuie trebuie returnata , si in urma unei analize cu rezultat favorabil, eu primesc o facura storno , cu valoare garantie = -200
daca nu, si in urma analizei se constata ca piesa nu mai poate fi reconditionata, valoarea trebuie achitata , iar noi trebuie sa o recuperam de la client , ca si cand i-am mai fi vandut si piesa veche, sau mai bine zis, piesa noua ar fi mai scumpa.
eu vreau sa va intreb pozitia 2 a facturii ( valoarea de garantie) in ce cont se inregistreaza cel mai corect?
multumesc

cernatv

Re: valoare garantie -cont

#2 Mesaj de cernatv »

2678

maginap

#3 Mesaj de maginap »

la mine se inregistreaza tot in 371 marfa.
Daca nu e buna piesa nu se poate returna nu mai primesc nimic inapoi si respectiva piesa noua costa pretul integral.

Daca furnizorul o considera ok ca poate sa o refaca, imi face o factura de storno pe valoarea garantiei respective. Mi se pare mai aproape de adevar asa decat ca inregistrare garantie separat.

cernatv

#4 Mesaj de cernatv »

Da dacă-i garanție..... ? De ce să o pui ca marfă? Și să încarci conturile de stocuri?

herganiec

#5 Mesaj de herganiec »

si eu tot asa fac ca maginap.
Nu am avut nici o problema. initial o consider in pretul marfii. Daca nu imi accepta piesa retur(ca e prea uzata sau altele) ramane asa in pretul marfii.
Daca mi-o accepta furnizorul, primesc o factura de storno pe valoarea respectiva de garantie si stornez factura initiala cu valoarea aceea.
Si eu zic ca e corect.
Nu e ca la constructii cand ti se ia o garantie de buna executie pana la terminarea lucararii si o inregistrezi ca si garantie pe care o primesti clar inapoi.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

cernatv

#6 Mesaj de cernatv »

Nu că ar afecta ceva (poate pe la final de an, dar oricum nu major), dar ca principiu......

halastauanc

#7 Mesaj de halastauanc »

Asa am facut si eupana acum ,371, dar ma gandesc ca se incarca stocul de marfa si la un control anaf s-ar putea sa nu- mi bata inventarul in acel moment. Cum ma justific cu cele cateva sute de lei diferenta? Cu fisa de retur pe piesa? Si apoi, nu denatureaza rulajul marfii? Oare e mai corect sa pun in alt cont unde sa am si o evidenta clara a valorilor de garantie si de acolo sa stornez sau sa pun in cont de marfa numai in cazul in care valoarea trebuie achitata?
cum sa procedez cat mai corect?
La 2678.1 ma gandeam si eu , l-am si creat dar vroiam sa va intreb si pe dvs. inainte sa procedez asa.

Scrie răspuns