Bună ziua
Suntem Politia Locala a Municipiul Odorheiu Secuiesc, in luna august salariatul nostru a fost 15 zile în carantină cod indemnizati 07, conform legea 136/18. iulie. 2020 art 20 punctul (7) cuantumul brut lunar al indemnizatiei reprezintă 100 %. În program Saga calculează cu procent 75%. Cum procedez pentru rectificarea acestor eroare. Multumesc
Problema procentului este mai complicată puțin și, din păcate, nu există precizări oficiale.
Legea 136/2020 ce se aplică de la 21 iulie, stabilește ce spuneți, dar... concediile medicale în România se calculează și se plătesc conform OUG 158/2005. Cum legea 136/2020 nu modifică nicăieri, dar absolut nicăieri OUG 158/2005, simpla precizare că se achită din FNUASS și că procentul pentru aceste concedii este de 100%, nu permitea decontarea de către casele de asigurări a acestei indemnizații.
De aceea a apărut OUG 126/2020. Aceasta preia exact textul din legea 136/2020 și îl inserează în OUG 158/2005 modificând-o în acest sens.
Dar OUG 126/2020 se aplică doar din data de 3 august 2020. Așa că, acum, suntem în situația în care CM pentru carantină:
- dacă a fost acordat în iulie și este acordat pentru perioada de până la 31 iulie, nu poate fi decontat decât 75% și conform regulilor din OUG 158/2005 chiar dacă legea 136/2020 zice altceva
- dacă a fost acordat după 21 iulie și perioada pentru care se acordă conține și perioadă din august, la fel, pentru perioada de până la 02/08/2020 se aplică regulile vechi din OUG 158/2005 iar începând cu 3 august regula nouă.
- dacă e acordat pentru perioadă de după 2 august, se aplică regulile noi - suportat integral din FNUASS și în procent de 100%
Casa de Asigurări atunci când a dat-o de gard scoțând din evidența lor persoane ce trebuiau să fie asigurate folosind motivații ce nu au nici un suport legal a fost foarte agresivă și verbală comunicând pe toate canalele că ar avea dreptate cât toată lumea inclusiv ANAF le spunea că au greșit. Acum când există această inconsistență legislativă creată de niște tâmpiți care habar nu au ce legi votează, tace din gură și se ferește să spună clar ce și cum trebuie făcut.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.