Impozitare venituri din salarii sau asimilate - speta interesanta - ref. la servicii turistice şi/sau de tratament, incl

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
muresanc

Impozitare venituri din salarii sau asimilate - speta interesanta - ref. la servicii turistice şi/sau de tratament, incl

#1 Mesaj de muresanc »

Impozitare venituri din salarii sau asimilate - speta interesanta - ref. la servicii turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului de odihnă, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane

CAPITOLUL III - Venituri din salarii și asimilate salariilor
ART. 76 - Definirea veniturilor din salarii și asimilate salariilor
.........................................
(4) Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit:
a) ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naştere/adopţie, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaţilor, cât şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului de odihnă, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

In normele la Codul Fiscal nu este nimic detaliat..... tipic, nu?

ART. 142 - Venituri din salarii și venituri asimilate salariilor care nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale

Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuțiilor de asigurări sociale următoarele:

......

b)ajutoarele de înmormântare, ajutoarele pentru bolile grave şi incurabile, ajutoarele pentru dispozitive medicale, ajutoarele pentru naştere/adopţie, ajutoarele pentru pierderi produse în gospodăriile proprii ca urmare a calamităţilor naturale, veniturile reprezentând cadouri în bani şi/sau în natură, inclusiv tichete cadou, oferite salariaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, contravaloarea transportului la şi de la locul de muncă al salariatului, contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului de odihnă, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator pentru salariaţii proprii sau alte persoane, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă.

Cadourile în bani şi/sau în natură, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori angajaţilor nu sunt cuprinse în baza de calcul al contribuţiei în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai jos, nu depăşeşte 150 lei:

(i) cadouri oferite salariaţilor, precum şi cele oferite pentru copiii minori ai acestora, cu ocazia Paştelui, Crăciunului şi a sărbătorilor similare ale altor culte religioase;

(ii) cadouri oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie;

(iii) cadouri oferite salariaţilor în beneficiul copiilor minori ai acestora cu ocazia zilei de 1 iunie.

Contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, nu se cuprinde în baza de calcul, în măsura în care valoarea totală a acestora într-un an fiscal nu depăşeşte nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate.

ART. 157 - Baza de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate în cazul persoanelor fizice care realizează venituri din salarii sau asimilate salariilor

......
(2) Nu se cuprind în baza lunară de calcul al contribuției de asigurări sociale de sănătate sumele prevăzute la art. 76 alin. (4) lit. d), art. 141 lit. d) și art. 142 .

ART. 2202 - Categorii de venituri pentru care se datorează contribuția asiguratorie pentru muncă

(1) Contribuția asiguratorie pentru muncă se datorează pentru veniturile din salarii și asimilate salariilor, definite la art. 76 alin. (1) - (3), după caz, acordate de către contribuabilii prevăzuți la art. 2201 lit. a), respectiv realizate de către persoanele fizice prevăzute la art. 2201 lit. b).

Textele citate au fost preluate din Codul Fiscal , de pe site-ul ANAF, varianta actualizata cu prevederile Legii 296 din 18.12.2020.
https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/l ... 022020.htm

Salariul mediu brut pe economie pt anul 2021 este 5429 lei.

Daca eu angajat am negociat cu angajatorul suportarea de catre acesta a contravalorii serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului de odihnă, pentru mine şi membrii de familiei mele, inteleg ca pentru aceste venituri ( pana la concurenta sumei de 5429 lei):
1. Eu ca si angajat:
- nu platesc impozit,
- nu platesc contributie sanatate,
- nu platesc pensie
2. Angajatorul nu plateste contributia asiguratori pentru munca.

Cu alte cuvinte , venitul brut este si venit net.....

Fiind un venit de natura salariala , apreciez deasemenea ca cheltuiala cu aceste servicii este deductibila la angajator.

Interesant , nu ?!

Care ar fi procedura de decontare (cine, ce documente trebuie sa prezinte) .... nu scrie niciunde. Ma gandesc la un decont de cheltuieli.
Daca se pun aceste venituri pe statul de plata sau nu , daca se cuprind in declaratia 112 sau nu ....mai sunt muuuulte intrebari.

Dar ... eu zic ca e legal....

Dar ramane totusi interesant subiectul....

Astept opinii pro sau/si contra.

tomac

Re: Impozitare venituri din salarii sau asimilate - speta interesanta - ref. la servicii turistice şi/sau de tratament,

#2 Mesaj de tomac »

Teoretic este așa, dar...
1. la impozit pe venituri din salarii nu există o limită a sumei neimpozabile.
2. dacă firma este plătitoare de impozit pe profit suma nu este neapărat deductibilă. Aceste tipuri de cheltuieli sunt cheltuieli sociale ce intră în limita de deductibilitate de 5% din fondul anual de salarii.
3. plata sumelor se poate face exclusiv în situația în care în CIM există o prevedere expresă a plății acestora.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

szaboa986

Re: Impozitare venituri din salarii sau asimilate - speta interesanta - ref. la servicii turistice şi/sau de tratament,

#3 Mesaj de szaboa986 »

Eu as face doar observatia ca inca nu avem o lege a bug as soc de stat pe 2021, iar suma de 5429 lei este valabil pe 2020.
Totodata si eu astept sa apara normele la modificarile aduse codului fiscal, sa vedem ce documente sunt necesare pentru astfel de inregistrari. Ramane de vazut, daca trebuie sa apara pe stat de plata (eu as zice ca da) sau nu.
Si e foarte importanta si observatia lui tomac: '2. dacă firma este plătitoare de impozit pe profit suma nu este neapărat deductibilă. Aceste tipuri de cheltuieli sunt cheltuieli sociale ce intră în limita de deductibilitate de 5% din fondul anual de salarii." Astfel daca pe contul 641 ai 1.000.000 lei/an, pentru cheltuieli sociale intra 50.000 lei in total (vezi art. 25, al.(3), lit. b) din Cod Fiscal)/an.

"1. la impozit pe venituri din salarii nu există o limită a sumei neimpozabile." - aceasta observatie in schimb nu prea am inteles

tomac

#4 Mesaj de tomac »

La impozit pe venituri din salarii, pe textul actual al codului fiscal, nu există limită pentru acest tip de sume la art.76 alin.4 litera a nu există limitarea lor la un salariu mediu. Doar la contribuții sociale există explicit această limitare.

szaboa986

#5 Mesaj de szaboa986 »

In art. 76, al. (4), lit. a), pct. (iii) ".....Contravaloarea serviciilor turistice şi/sau de tratament, inclusiv transportul, pe perioada concediului, pentru salariaţii proprii şi membrii de familie ai acestora, acordate de angajator, astfel cum este prevăzut în contractul de muncă, sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea totală a acestora nu depăşeşte într-un an fiscal nivelul unui câştig salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe anul în care au fost acordate." Dar aici nu asta vrea sa spuna? Inteleg gresit?

tomac

#6 Mesaj de tomac »

Ba da. fix asta :)
Iar eu am nevoie de ochelari noi sau de atenție mărită că m-am oprit la partea de text cu copiii minori :)

Scrie răspuns