Un asociat cedeaza partile sociale si nu mai este asociat in respectiva firma din aprilie 2024, iar acum doreste sa-si infiinteze el firma noua.
Va fi microintreprindere cu impozit pe venit sau cu impozit pe profit?
Eu zic ca pe profit ca urmare a alin.7 art.52 cod fiscal modificat "(7)În situaţia în care, în cursul anului fiscal, oricare dintre asociaţii/acţionarii unei microîntreprinderi deţine, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi la alte microîntreprinderi, asociaţii/acţionarii trebuie să stabilească microîntreprinderea/microîntreprinderile care iese/ies de sub incidenţa prezentului titlu şi care urmează să aplice prevederile titlului II începând cu trimestrul în care se înregistrează situaţia respectivă, astfel încât condiţia de deţinere a unei singure microîntreprinderi să fie îndeplinită. Ieşirea din sistemul de impunere pe veniturile microîntreprinderilor se comunică organului fiscal competent, potrivit prevederilor Legii nr. 207/2015, cu modificările şi completările ulterioare".
Nesiguranta mea consta in faptul ca el NU mai detine parti sociale intr-o alta firma si totusi in cursul anului fiscal detinea.
Multumesc.
impozit/venit sau profit
-
Re: impozit/venit sau profit
Va sugerez, sa aveti in vedere, in situatia expusa, doar prevederile cuprinse la:
Art. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii
(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este opţional.
.........
(3) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţiile prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. d) şi h) sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerţului, iar cea de la lit. g) în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.
Art. 48 - Reguli de aplicare a sistemului de impunere pe veniturile microîntreprinderii
(1) Impozitul reglementat de prezentul titlu este opţional.
.........
(3) O persoană juridică română care este nou-înfiinţată poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, dacă condiţiile prevăzute la art. 47 alin. (1) lit. d) şi h) sunt îndeplinite la data înregistrării în registrul comerţului, iar cea de la lit. g) în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării persoanei juridice respective.
@gheorghei: nu imi sugera si nu ma trimite la lege (zici ca lucrezi la Anaf, omul intreaba strict ceva studiu de caz si primeste raspuns cu trimitere la lege) raspunde la ce am intrebat eu (restul conditiilor sunt toate indeplinite),DACA el A MAI FOST ASOCIAT IN CURSUL ANULUI 2024 LA O ALTA FIRMA pana in aprilie 2024, poate sa beneficieze de impozit pe venit sau este platitor de impozit pe profit la infiintarea propriei firme unde e asociat unic?!!!
-
În cazul înființării unei microîntreprinderi într-un an fiscal, perioada impozabilă (ca primul an fiscal) începe de la data înregistrării acesteia la registrul comerțului.
Asadar, poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, daca:
a) la data inregistrarii indeplineste conditiile referitoare la:
(i)capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
(ii) are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice sistemul de impozitare a microintreprinderilor.
b) ulterior înregistrării în registrul comerţului:
- daca, în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării în registrul comerţului, indeplineste si conditia de a angaja cel puţin un salariat.
Asadar, poate opta să plătească impozit pe veniturile microîntreprinderilor începând cu primul an fiscal, daca:
a) la data inregistrarii indeplineste conditiile referitoare la:
(i)capitalul social al acesteia este deținut de persoane, altele decât statul și unitățile administrativ-teritoriale;
(ii) are asociaţi/acţionari care deţin, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot şi este singura persoană juridică stabilită de către asociaţi/acţionari să aplice sistemul de impozitare a microintreprinderilor.
b) ulterior înregistrării în registrul comerţului:
- daca, în termen de 30 de zile inclusiv de la data înregistrării în registrul comerţului, indeplineste si conditia de a angaja cel puţin un salariat.
Deci nu e nici-un impediment ca el a mai fost asociat cu 50% in cursul anului 2024 intr-o alta firma ?! Va avea vector fiscal imp.pe venit cu conditia sa angajeze in 30 de zile cel putin un salariat.
De la Anaf i s-a spus ca noua firma infiintata trece direct la impozit pe profit chiar daca are salariati, conf.art.52 alin.7 din Codul fiscal actualizat
Sa stii ca eu cand vad raspunsurile tale, mai intai rad si-mi propun sa nu ma enervez ca mi-ai raspuns tocmai tu, pt.ca stiu ca tu nu raspunzi la ce te intreaba omul, tu trimiti omul la lege... conf.art...alin..lit..., raspunde cu DA e micro cu impozit pe venit, sau DA e micro cu impozit/profit .
Deci DA imp/venit sau NU?!
De la Anaf i s-a spus ca noua firma infiintata trece direct la impozit pe profit chiar daca are salariati, conf.art.52 alin.7 din Codul fiscal actualizat
Sa stii ca eu cand vad raspunsurile tale, mai intai rad si-mi propun sa nu ma enervez ca mi-ai raspuns tocmai tu, pt.ca stiu ca tu nu raspunzi la ce te intreaba omul, tu trimiti omul la lege... conf.art...alin..lit..., raspunde cu DA e micro cu impozit pe venit, sau DA e micro cu impozit/profit .
Deci DA imp/venit sau NU?!
DA imp/venit.
La data infintarii noii firme, condiţia de deţinere a unei singure microîntreprinderi este îndeplinită.
La data infintarii noii firme, condiţia de deţinere a unei singure microîntreprinderi este îndeplinită.
Multumesc @stoicat : eu sunt in dilema din cauza a ceea ce e scris in codul fiscal "OUG 115/2023 modifică și art. 52 alin. 7 din Codul fiscal, în sensul că, dacă în cursul anului fiscal, oricare dintre asociații/acționarii unei microîntreprinderi deține, în mod direct sau indirect, peste 25% din valoarea/numărul titlurilor de participare sau al drepturilor de vot, asociații ori acționarii vor stabili microîntreprinderile care vor aplica prevederile privind impozitul pe profit, astfel încât condiția de deținere a unei singure microîntreprinderi să fie îndeplinită".
Deci el in cursul anului fiscal a mai fost asociat in cadrul altei firme.
Voi suna si eu luni la Anaf sa vad ce raspuns primesc.
Deci el in cursul anului fiscal a mai fost asociat in cadrul altei firme.
Voi suna si eu luni la Anaf sa vad ce raspuns primesc.
Am sunat la Anaf si mi-au zis ca in situatia expusa de mine, firma noua trece la impozit pe profit de la infiintare conf.art.52 alin.7 Cod fiscal modificat.