Buna ziua,
As vrea sa cer parerea oricui este interesat de acest subiect.
Eu, personal, vreau sa reduc la maxim printarea pe hartie a documentelor de toate felurile (facturi, jurnale, contracte...etc ...), dar sa respect reglementarile, sau ceea ce este obligatoriu. Efectiv am obosit de-a lungul timpului, de printat, semnat, stampilat, perforat, capsat ... etc facturi, jurnale, tot felul de documente.
Ma gandesc ca din 2025 (daca tot avem factura electronica si ce-o mai veni electronic in viitor) sa imi fac un sistem de arhivare electronica a jurnalelor contabile, salvate in pdf, fără să le mai printez, ci doar sa le semnez cu semnatura electronica si asa sa ramana forever. Insa parca nu e placut nici sa semnez electronic in fiecare luna cate un jurnal vz, cump, registru, banci, balanta .. etc tot se aduna.
Va intreb:
1. Poate fi valid oare daca adun toate jurnalele dintr-o luna unite intr-un singur pdf (a unei singure firme, desigur) si aplic o singura semnatura electronica? Se poate considera ca sunt semnate, originale.. etc? Cu alte cuvinte intreb daca aceasta modalitate de semnare si arhivare nu incalca rigrile privind aceste jurnale contabile.. consacrate, esentiale dpdv contabil
2. Cum e cu statele de plata? Cred ca pe acestea nu le pot evita la printare, nu? Deoarece acestea trebuie semnate de angajati, fluturasi ...etc ...
3. Care mai sunt ultimele actualizari in materie de obligativitate pastrare arhiva? 5 ani? Dar statele de plata pentru salariati?
4. Stiu ca se tot circula in mediul comercial si celelalte semnaturi electronice, altele decat cele calificate ca pentru ANAF (cum sunt DIGISIGN, CERTSIGN etc..). Cat de valabile sunt, sau ce stiti despre ele?
5. Alte sugestii sau idei daca aveti.
Multumesc mult!
Scuze daca am scris mult, dar mi-as dori sa primesc niste raspunsuri, daca mai este cineva interesat de acest subiect.
ARHIVA ELECTRONICĂ pt DOCUMENTE/JURNALE, FĂRĂ PRINTARE
Re: ARHIVA ELECTRONICĂ pt DOCUMENTE/JURNALE, FĂRĂ PRINTARE
1. Da
2. Puteți printa doar fluturașii.
3. Nu e schimbat nimic
4. Sunt valide dacă părțile convin că sunt valide. Nu în relația cu autorități. Și nici nu se echivalează cu semnătura olografă ca cele semnate cu certificat digital calificat
5. Eu nu listez nimic, de ani de zile decât la cerere. În principiu trimit în format pdf orice document. Am investit niște bani în pdfFactory. Pentru imprimantă ce știe să tipărească în pdf și este imprimanta default la mine.
2. Puteți printa doar fluturașii.
3. Nu e schimbat nimic
4. Sunt valide dacă părțile convin că sunt valide. Nu în relația cu autorități. Și nici nu se echivalează cu semnătura olografă ca cele semnate cu certificat digital calificat
5. Eu nu listez nimic, de ani de zile decât la cerere. În principiu trimit în format pdf orice document. Am investit niște bani în pdfFactory. Pentru imprimantă ce știe să tipărească în pdf și este imprimanta default la mine.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.
Re: ARHIVA ELECTRONICĂ pt DOCUMENTE/JURNALE, FĂRĂ PRINTARE
Multumesc frumos pentru raspunsul rapid. Si de folos.
Ref la pct. 5, ca si clarificare, eu cumva trebuie sa pastrez arhivele ca originale (asa imi trebuie mie, nu mai intru in detalii), nu doar sa le semnez la cerere. Astfel ca trebuie sa stiu ca voi avea intr-un folder (inainte biblioraft fizic) toate documentele, jurnalele semnate, cu valoare de original si cine le cere (semnate sau mi le cere pur si simplu) le iau de acolo si le trimit.
Da, stiu la ce va referiti cu pdf-imprimanta, folosesc si eu tot mai des. Nu cu pdfFactory, dar functii similare. O sa mai tot upgradez, tot ce pot digital si electronic. Suntem in era eco, bio ..., sa nu mai consumam atata hartie/copaci si spatiu pt depozitat hartie, si timp... etc ...
Multumesc!
Ref la pct. 5, ca si clarificare, eu cumva trebuie sa pastrez arhivele ca originale (asa imi trebuie mie, nu mai intru in detalii), nu doar sa le semnez la cerere. Astfel ca trebuie sa stiu ca voi avea intr-un folder (inainte biblioraft fizic) toate documentele, jurnalele semnate, cu valoare de original si cine le cere (semnate sau mi le cere pur si simplu) le iau de acolo si le trimit.
Da, stiu la ce va referiti cu pdf-imprimanta, folosesc si eu tot mai des. Nu cu pdfFactory, dar functii similare. O sa mai tot upgradez, tot ce pot digital si electronic. Suntem in era eco, bio ..., sa nu mai consumam atata hartie/copaci si spatiu pt depozitat hartie, si timp... etc ...
Multumesc!