Speta concediu medical si de crestere copil

dumiter

Speta concediu medical si de crestere copil

#1 Mesaj de dumiter »

Salutare, in cazul unei persoane angajata la stat cu norma de 8 ore( vechime cativa ani), ce a nascut pe 25.12.2024 dar care mai are un contract de munca incepand cu 01.11.2024 ce a fost facut tot cu 8 ore.
Spuneti-mi va rog daca e o problema faptul ca ambele contracte sunt cu 8 ore, in special referitor la concediu medical si concediu de crestere copil. In al doilea rand spuneti-mi va rog cum se procedează in cazul concediului de maternitate/leuzie cu al doilea contract de munca cel inceput pe 01.11.2024, e o problema daca i se va calcula concediu de maternitate doar in baza contractului de munca de la stat, iar in al doilea contract(de pe srl) nu se va înregistra concediu medical, si doar se va suspenda contractul cand va fi cazul pentru concediu de crestere copil?
Mulțumesc mult.

herganiec

Re: Speta concediu medical si de crestere copil

#2 Mesaj de herganiec »

Legislația muncii permite ca un salariat să aibă mai multe contracte individuale de muncă, inclusiv cu normă întreagă (8 ore pe zi), la angajatori diferiți.
Pentru a beneficia de indemnizația de maternitate din ambele contracte, este necesar să depuneți certificatele medicale de concediu de maternitate la ambii angajatori.
În cazul în care nu depuneți certificatul de concediu medical la al doilea angajator (contractul început la 01.11.2024), nu veți beneficia de indemnizația de maternitate aferentă acestui contract. În ceea ce privește concediul pentru creșterea copilului, contractele de muncă se suspendă pe perioada acestui concediu.
Este important să comunicați ambilor angajatori intenția de a intra în concediu pentru creșterea copilului și să urmați procedurile legale pentru suspendarea ambelor contracte de muncă.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”

gheorghei642

#3 Mesaj de gheorghei642 »

Cu privire la certificatele medicale
Ordin nr. 502/417/2020 pentru modificarea și completarea Normelor de aplicare a prevederilor Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 158/2005 privind concediile și indemnizațiile de asigurări sociale de sănătate, aprobate prin Ordinul ministrului sănătății și al președintelui Casei Naționale de Asigurări de Sănătate nr.15/2018/1.311/2017, prevede la articolul 58 alineatul 1
(1) Pentru persoana care se află în două sau mai multe situații dintre cele prevăzute la art. 1 alin. (1) lit. A din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare, și care desfășoară activitatea la mai mulți angajatori, indemnizațiile se calculează și se plătesc, după caz, de fiecare angajator, dacă la fiecare dintre angajatori îndeplinește condiția privind stagiul de asigurare, precum și pentru situațiile prevăzute la art. 9 și 31 din Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 158/2005, aprobată cu modificări și completări prin Legea nr. 399/2006, cu modificările și completările ulterioare. În aceste cazuri, primele două exemplare originale ale certificatului de concediu medical se prezintă spre calcul angajatorului la care asiguratul are venitul cel mai mare, iar la celălalt/ceilalți angajator/angajatori se prezintă cele două exemplare în copii certificate de către medicul care a eliberat certificatul

dumiter

#4 Mesaj de dumiter »

In cazul acesta nu îndeplinește la al doilea angajator stagiul de cotizare de 6 luni. Spuneti-mi va rog cum se va proceda, angajatul va aparea activ sau se va înregistra in contabilitate/state salarii concediile medicale fara a se solicita decontarea lor?

gheorghei642

#5 Mesaj de gheorghei642 »

Inregistrati exemplarul certificatul de concediu medical în copie certificata de către medicul care a eliberat certificatul, in "State de salarii" >>>>>"Concedii medicale" cu toate elementele din certificatul prezentat, inclusiv pana la coloana"Suportat din" iar in col. "Zile baza" respectiv "Venit baza" inscrieti zero. La salvare raport, va cere sa actualizati si pontajul, executati si acest lucru. La trasmiterea D112 probabil se va afisa doar o atentionare.

Scrie răspuns