Retineri la Conventia Individuala de Munca-Cooperatie

stroescud

Retineri la Conventia Individuala de Munca-Cooperatie

#1 Mesaj de stroescud »

@ d-l TomaC.
Cooperativa are membri cooperatori care realizeaza sub salariul minim pe economie.
Sunt anagajati cu Conventie Individuala de Munca.
In SAGA sun trecuti la "alte forme de salarizare" si "conventie individuala de lucru" pozitia 27 in D112.
Conform adresei UCECOM nr.12/22.01.2025 Cooperativa este obligata sa achite
diferentele pentru CAS, CASS si CAM catre stat.
Diferenta este rezultata din ce i se retine lui si cat trebuie, calculat la salariul minim brut pe tara in vigoare.
In pozitia in care sunt trecuti in SAGA retinerile sunt calculate la salariu realizat, iar in D112 nu putem trece diferenta
pe care Angajatorul trebuie sa o achite.
Doar daca ii trecem in panou la pozitia "permanent" ni se arata si diferentele ce treuie achitate de Cooperativa.
"Permanent" inseamna ca sunt cuprinsi in REVISAL, ori Cooperatia nu este cuprinsa in REVISAL.
(valabil doar pentru necooperatori, angajati in cooperatie cu "contract individual de munca").
Ce trebuie sa facem sa putem evidentia diferentele si in situatia data?
Editare. in ecranul salariati la "Alte forme de salarizare" nu exista optiunea "Baza contributiei egala cu salariu"
care in acest caz ar trebui debifata.

tomac

Re: Retineri la Conventia Individuala de Munca-Cooperatie

#2 Mesaj de tomac »

Conform adresei respective, UCECOM vorbește prostii.
Eu zic să citiți cu proprii ochi textul de lege. Textul este aici: https://static.anaf.ro/static/10/Anaf/legislatie/Cod_fiscal_norme_2023.htm#A146
(5^6) Contribuția de asigurări sociale datorată de către persoanele fizice care obțin venituri din salarii sau asimilate salariilor, în baza unui contract individual de muncă cu normă întreagă sau cu timp parțial, calculată potrivit alin. (5), nu poate fi mai mică decât nivelul contribuției de asigurări sociale calculate prin aplicarea cotei prevăzute la art. 138 lit. a) asupra salariului de bază minim brut pe țară în vigoare în luna pentru care se datorează contribuția de asigurări sociale, corespunzător numărului zilelor lucrătoare din lună în care contractul a fost activ.
Dacă legea spune clar că se aplică doar celor ce obțin venituri în baza unui contract individual de muncă, de ce vine UCECOM și asimilează noțiunea de convenție individuală de muncă cu cea de contract individual de muncă?
Nu sunt cele două acte distincte? Contract individual de muncă este contractul întocmit în baza codului muncii, iar convenția individuală de muncă este prevăzută de legea cooperației.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns