Buna ziua
Am clienti foarte vechi care nu au fost incasati din 20221-2022 ,pentru care a fost facuta o decizie pt scoaterea lor din contab ,clienti inregistrati in 654(pierderi din creante si deb diversi).Intrebarea mea este : acesti clienti ii pot scoate si dupa cativa ani ,nu exista o baza legala unde te obliga sa ii scoti sin contab,cred ca tine de fiecare contabil ,corect?
Multumesc!
CLIENTI NEINCASATI
Re: CLIENTI NEINCASATI
Termenul de prescripție al creanțelor este de 3 ani, conform Codul Civil. După expirarea acestui termen, creditorul nu mai are dreptul legal de a solicita plata creanței, ceea ce justifică scoaterea acesteia din evidență contabilă
Conform OMFP nr. 1802/2014, entitatea trebuie să demonstreze că au fost întreprinse toate demersurile legale pentru recuperarea creanței (de exemplu, notificări, acțiuni în instanță sau confirmări de solduri)
Administratorul poate aproba scoaterea din evidență a creanțelor prescrise sau nerecuperabile pe baza unui proces-verbal și a documentației justificative
sunt cazuri cand pot fii deductibile.. Creanța este nerecuperabilă din cauza falimentului debitorului, decesului acestuia sau altor situații prevăzute expres în legislație.
Conform OMFP nr. 1802/2014, entitatea trebuie să demonstreze că au fost întreprinse toate demersurile legale pentru recuperarea creanței (de exemplu, notificări, acțiuni în instanță sau confirmări de solduri)
Administratorul poate aproba scoaterea din evidență a creanțelor prescrise sau nerecuperabile pe baza unui proces-verbal și a documentației justificative
sunt cazuri cand pot fii deductibile.. Creanța este nerecuperabilă din cauza falimentului debitorului, decesului acestuia sau altor situații prevăzute expres în legislație.
“Cea mai valoroasă parte a unui om nu este mintea plină de cunoștințe, ci inima plină de iubire, urechea pregătită să asculte și mâna dispusă să ajute.”