SAF-T Supplier ID

nicaa348

SAF-T Supplier ID

#1 Mesaj de nicaa348 »

In cazul in care pentru o factura emisa pe numele entitatii plata s-a efectuat de catre un angajat caruia ulterior i s-a decontat contravaloarea facturii si avem inregistrarile 6XX = 401, 401 = 462 si 5121=462, in D406, sectiunea Payments, la Supplier ID ar trebui sa apara CUI-ul furnizorului sau al entitatii raportoare?

In documentul de asistenta de la ANAF am regasit urmatoarele precizari (nu este chiar aceeasi situatie, dar mi se pare ca ar fi oarecum comparabil):
“Întrebare: Sub-secțiunea “4.3 Payments”, SD.P.22 Customer ID: Ce se va raporta in cazul in care o terța parte (Administrator, Birou executor judecătoresc, etc.) va plăti pentru un client: terța parte plătitoare sau clientul pentru care se face plata? Plata va diminua practic soldul clientului. Aceeași Întrebare pentru situatia in care se executa o scrisoare de garantie si garantorul (banca, alta terta parte care a garantat creanta) plateste in numele clientului.
Răspuns 1: În sub-secțiunea 4.3 Payments din secțiunea 4. Source Documents se declară încasările și plățile, indiferent dacă sunt în relația cu clienții/furnizorii sau cu alți parteneri. In cazurile in care un terț face plata în numele clientului, se va declara Customer ID al clientului respectiv pentru inchiderea soldului pe client. In functie de fluxurile implementate pentru recunoasterea stingerii creantelor, poate interveni si obligatia de raportare a CUI terta parte care intermediaza procesul de colectare a creantelor. Facem referire si la raspunsurile de mai sus din cadrul 4.3. PLATI – PAYMENTS/ INTREBARI GENERALE LEGATE DE PAYMENTS
Întrebare: Sub-sectiunea “4.3 Payments”, SD.P.23 Supplier ID: Ce se va raporta in cazul popririlor: entitatea catre care se opereaza plata sau furnizorul pentru care se face plata respectiva?
Răspuns 2: În sub-secțiunea 4.3 Payments din secțiunea 4. Source Documents se declară încasările și plățile, indiferent dacă sunt în relația cu clienții/furnizorii sau cu alți parteneri. In cazurile in care plata se va efectua către un executor, se va declara Supplier ID al furnizorului poprit pentru inchiderea soldului pe furnizor. In functie de fluxurile implementate pentru recunoasterea stingerii datoriilor, poate interveni si obligatia de raportare a CUI terta parte care intermediaza procesul de plata. Facem referire si la raspunsurile de mai sus din cadrul 4.3. PLATI – PAYMENTS/ INTREBARI GENERALE LEGATE DE PAYMENTS.”

Initial am interpretat ca ar trebui cel al furnizorului, iar la Intrari am corelat plata cu inregistrarea OP-ului (5121=462) si in D406 s-a preluat CUI-ul furnizorului. Insa ulterior am observat ca la Situatie furnizori apar sume neachitate, iar pentru a se regla trebuie eliminata corelarea realizata la Intrari cu inregistrarea platii si modificata cu NC 401 = 462, iar in acest caz in D406 nu va mai aparea CUI-ul furnizorului, ci al entitatii raportoare.
In aceasta situatie, inteleg ca ar trebui sa optez pentru cea de-a doua varianta, pentru a se regla soldurile si in Situatie furnizori. Este corect? As vrea sa ma asigur, intrucat desi situatiile de sfarsit de luna nu vor suferi modificari, modificandu-se doar corelarile din program, avand in vedere ca in D406 se preia diferit la Supplier ID, va trebui depusa o rectificativa pentru primul trimestru, cand am avut aceeasi situatie.

balazse246

Re: SAF-T Supplier ID

#2 Mesaj de balazse246 »

Doar din curiozitate, de ce 462 si nu 461?

nicaa348

Re: SAF-T Supplier ID

#3 Mesaj de nicaa348 »

Intrucat cu ajutorul contului 462 se tine evidenta sumelor datorate tertilor, s-a considerat ca prin achitarea de catre angajat a facturii in numele entitatii se datoreaza sume acestuia, deci s-ar putea folosi acest cont.

Scrie răspuns