trecere de la neplatitor de TVA la platitor de TVA 01.08.2025

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
rabanm

trecere de la neplatitor de TVA la platitor de TVA 01.08.2025

#1 Mesaj de rabanm »

Buna ziua,
Societatea a trecut de la neplatitor de TVA la platitor de TVA incepand cu 01.08.2025.
Am incercat impreuna cu contabila sa facem modificarile necesare pentru stoc in programul contabil, respectiv Inventariere.
Problema este ca aceasta data coincide si cu modificarea cotei de TVA de la 19% la 21%. Astfel incat atunci cand mergem in Saga la ”Alte operatii cu stocuri’/ Inventariere” TVA-ul aferent stocului achizitionat pana la 31.07.2025 care se deduce este in valoare de 21% si nu de 19% cat am platit noi. Precizez ca in "Fisiere-Articole" am pastrat TVA 19%.
Rog indrumare,
Multumesc!

paturcai

Re: trecere de la neplatitor de TVA la platitor de TVA 01.08.2025

#2 Mesaj de paturcai »

Faceti inventarierea si treceti cota de TVA corecta incepand cu 01 08 2025 (21%), apoi adaugati manual in articole contabile:
Exemplul pentru 119 lei cu TVA vechi, si 121 lei cu TVA nou
4426 "TVA deductibila "=371 "Marfuri"cu suma de 19 lei
Explicația înregistrării:
Debitarea contului 4426 "TVA deductibilă": Înseamnă că vă înregistrați o creanță, un drept de a deduce (recupera) 19 lei de la stat.
Creditarea contului 371 "Mărfuri": Înseamnă că diminuați valoarea activului dumneavoastră (stocul de marfă) cu 19 lei, aducându-l la costul său real, fără TVA.
Procedura Fiscală și Documente Justificative
Pentru a beneficia de această ajustare, trebuie să urmați câțiva pași concreți, conform Art. 305 din Codul Fiscal și normelor de aplicare aferente.
Inventarierea Stocurilor: La data trecerii la regimul de plătitor de TVA (01.08.2025), trebuie să efectuați o inventariere faptică a stocurilor de bunuri (mărfuri, materii prime etc.).
Documente Justificative: Trebuie să dețineți facturile de achiziție în original pentru aceste bunuri, care să ateste suma TVA plătită la momentul respectiv.
Listă Centralizatoare: Întocmiți o listă a bunurilor din stoc pentru care solicitați ajustarea, care să conțină detalii din facturile de achiziție (număr, dată, furnizor, valoare, TVA).
Declararea în Decontul de TVA: Suma totală a TVA de ajustat (în exemplul nostru, 19 lei) se înscrie în primul decont de TVA (formularul 300) pe care îl depuneți după înregistrarea în scopuri de TVA, la rândul corespunzător de regularizări/ajustări.
Tehnologia nu înlocuiește omul, dar omul care folosește tehnologia îl înlocuiește pe cel care nu o folosește.
Nu trebuie sa fii primul dar trebuie să fii cel mai bun!

Scrie răspuns