Concediu medical

ciobotarum

Concediu medical

#1 Mesaj de ciobotarum »

Buna ziua,

Ma confrunt cu urmatoarea situatie si nu sunt singura daca rationamentul meu este corect sau nu, va rog sa ma ajutati, am constatat ca sunteti foarte multi cei care stapâniti foarte bine atat legislatia cat si transpunerea acesteia in cazuri concrete. Va prezint situatia: angajat cu salariul minim pe economie 4050 lei, in luna septembrie are 2 zile lucrate (368 lei realizat), 5 zile CO (964 lei) si 15 CM din care cod 06 - 5 zile (4 platite din FS, una din CCI, procent 100%, sume 773 + 193 = 966), cod 01 - medical in continuare - 10 zile, suma de 1450 lei din CCI, tichete de masa 80 lei. Media zilnica pentru CM 193,34 lei.
SAGA calculeaza urmatoarele: SALARIU BRUT REALIZAT = 3 828 (368+964+966+1450+80), CAS = 862 (Baza de calcul 3448 = 368+964+966+1450-300) , CASS = 256 (Baza de calcul 2562 = 368+964+1450+80-300), deducere 810, impozit pe salariu = 160. Pina aici toate bune si frumoase, observam ca facilitatea fiscala in valoare de 300 lei neimpozabili se aplica intergal si la baza de calcul CAS si la CASS, doar ca, in lumina modificarilor recente prin care CM se considera suspendare a CIM si se transmite in REGES, aceasta suma neimpozabila de 300 lei intra in categoria ⚙ Condiționări și situații în care se diminuează facilitatea.
Ce spune actul normativ:

Situații în care suma de 300 lei se diminuează:

Articolul LXVI din OUG 156/2024 prevede că suma de 300 lei poate fi ajustată proporțional în următoarele situații:

- Dacă salariul de bază/solda lunar este menținut la nivelul salariului minim doar pentru o parte din lună (adică începerea sau încetarea contractului în cursul lunii).
- Data de la care un angajat nou este încadrat la salariu minim (dacă intră în luna respectivă).
- Dacă contractul încetează înainte de sfârșitul lunii (prin demisie, concediere etc.).
- Dacă există fracție de lună (angajare/încetare în mijlocul lunii).

In aceste conditii in care CIM este suspendat pe perioada concediului medical sunt eligibile pentru acordarea facilitatii urmatoarele zile/venituri:

- zile lucrate efectiv = 2
- concedii de odihnă = 5
- concedii medicale suportate din fondul de salarii = 4
total zile eligibile 11.

Luna sepembrie a avut 22 zile lucratoare, deci suma neimpozabila ar trebui sa fie 150 lei si nu 300 lei asa cum calculeaza programul.
Va rog sa-mi confirmati sau sa-mi invalidati rationamentul expus mai sus.

Va multumesc anticipat!

P.S. Vreau sa stiti ca am luat in calcul faptul ca OUG 156/2024 nu pomeneste nicaieri de cazurile de suspendare a CIM, de aceea nu as vrea sa-mi raspundeti ca facilitatea se acorda integral doar pentru ca suspendarea nu este mentionata la Conditionari.

tudosien

Re: Concediu medical

#2 Mesaj de tudosien »

Parerea mea e ca e bine ca SAGA. Care din cele 4 exceptii prezentate de tine crezi ca se aplica? Ele vorbesc de angajare/incetare si nu de suspendare a CIM.

ciobotarum

#3 Mesaj de ciobotarum »

tudosien

Cele 4 exceptii vorbesc de fragmentarea unei luni, suspendarea CIM-ului nu vi se pare a fi o fragmentare? Am precizat in postare ca nu ma ajuta cu nimic un raspuns de genul "Suspendarea nu este mentionata in actul normativ".

Va multumesc ca ati avut un punct de vedere!

tudosien

#4 Mesaj de tudosien »

Recunosc ca nu m-am dus pe actul normativ si m-am legat de explicatiile pe care singur le-ai pus in paranteze la cele 4 exceptii(si nu sunt din OUG 156). Nu s-a schimbat nimic privind acordarea facilitatii de 300 lei. Ce are a face suspendarea CIM, legiferata de Codul Muncii, cu modul de calcul al impozitului pe venit/salarii, reglementata de Codul Fiscal. Mai departe cred ca "fragmentarea" de care vorbesti(si care nu apare in OUG 156 ca sintagma pe niciunde) e legata de exceptia de la pct. c) care vorbeste de fractii de luna. Nu se scot veniturile suportate din FNUASS din calcul impozit pe venit pe motiv de supendare CIM. Motivare, art. 76 alin(1) codul fiscal:
"Sunt considerate venituri din salarii toate veniturile în bani și/sau în natură obținute de o persoană fizică rezidentă ori nerezidentă ce desfășoară o activitate în baza unui contract individual de muncă, a unui raport de serviciu, act de detașare sau a unui statut special prevăzut de lege, indiferent de perioada la care se referă, de denumirea veniturilor ori de forma sub care ele se acordă, inclusiv indemnizațiile pentru incapacitate temporară de muncă acordate persoanelor care obțin venituri din salarii și asimilate salariilor."

Scrie răspuns