Chirie angajat

Intrebari - raspunsuri diverse despre programele SAGA
georgescuc601

Chirie angajat

#1 Mesaj de georgescuc601 »

Buna ziua.
Pot plăti parțial chiria locuintei unui salariat (in limita a 20% din salariul minim brut), dacă salariatul are contractul de închiriere direct cu proprietarul?
In aceasta situatie, se poate considera suma decontata de angajator ca venit neimpozabil pentru salariat sau e venit impozabil in intregime deoarece contractul de inchiriere nu e incheiat direct cu angajatorul ci cu salariatul si astfel nu se respecta prev. art. 76, alin. 4 indice 1, lit. c) pct. (iii) din Codul Fiscal: "contractul de închiriere dintre angajator şi terţă persoană este încheiat în condiţiile legii".

herganiec

Re: Chirie angajat

#2 Mesaj de herganiec »

Dacă angajatorul plătește direct salariatului sau „decontează” chiria pe care salariatul o suportă printr-un contract de închiriere între salariat și proprietar — nu este în mod automat un beneficiu neimpozabil:
Contractul de închiriere nu este încheiat între angajator și proprietar, deci nu se îndeplinește una dintre condițiile expres prevăzute de Codul Fiscal pentru neimpozabilitate;
Prin urmare, acea sumă este considerată un venit salarial (avantaj în natură), iar plafonul de 20% din salariul minim nu se aplică ca neimpozabil în mod automat; în esență, suma este venit impozabil în întregime.
Angajatorul nu poate acorda această facilitate la regim fiscal preferențial dacă nu închiriază direct locuința de la proprietar.
„Nu inteligența ne face mari, ci bunătatea inimii. Nu contează cât de mult știi, ci cât de mult bine faci.”

georgescuc601

#3 Mesaj de georgescuc601 »

Va multumesc frumos pentru raspuns.

steriel

#4 Mesaj de steriel »

Scuzati ca ma bag peste postare. In cazul in care contractul este incheiat intre societate si proprietar pentru o locuinta de serviciu, cum procedez in Saga? Depaseste cu 6 lei valoarea neimpozabila si asta ma gandesc ca trebuie inregistrata ca venit salarial. Dar partea neimpozabila cum o inregistrez? Multumesc tare mult!

tomac

#5 Mesaj de tomac »

Prin articole contabile și pentru a fi preluată în D112 în ecranul tichete.
Cu cât știu mai multe cu atât îmi dau seama că știu prea puțin.

Scrie răspuns